Κομμένος με… «Άριστα»!

0
1245
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (2 ψήφοι, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Loading...

Αρχές της δεκαετίας του ’80. Κρατικό Πανεπιστήμιο Τυφλίδας. Νεαρός Γεωργιανός φοιτητής, τελείωνε μια Θεωρητική Σχολή. Για να πάρει το πτυχίο του έπρεπε να περάσει την κρατική εξέταση του μαθήματος «Αθεΐα». Το επέβαλλε το καθεστώς.

Ο νεαρός είχε τότε το δικαίωμα να διαλέξει τον καθηγητή, (η εξέταση ήταν πάντα προφορική). Διάλεξε λοιπόν έναν, που του φάνηκε κάπως συμπαθής.

Όταν πήγε να εξεταστεί, του δήλωσε ορθά-κοφτά, ότι δεν πιστεύει σ’ αυτές τις αθεϊστικές θεωρίες και δεν πρόκειται να απαντήσει σε καμία σχετική ερώτηση.

-Μπορείτε να με κόψετε, είπε στον καθηγητή.

-Βέβαια και θα σε κόψω, αλλά πρώτα πες μου, τι θα κάνεις. Σπούδασες πέντε χρόνια και αποφασίζεις να μην πάρεις το πτυχίο σου; Κρίμα δεν είναι;

-Δεν πειράζει, απάντησε ο νεαρός ψύχραιμα· υπάρχει ποίηση, φιλία,… όλα αυτά θα με βοηθήσουν να το ξεπεράσω. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα μπορούσα να σας πω αυτό που δεν πιστεύω.

-Δικό σου το πρόβλημα.

-Τώρα μεταξύ μας -ο νεαρός χαμήλωσε τη φωνή του- εσείς στ’ αλήθεια πιστεύετε ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο; Δηλαδή, οι πρόγονοί μας, που έχυσαν τόσο αίμα, για να υπερασπιστούν την πίστη, ήταν ανόητοι;

Ο καθηγητής χαμογέλασε.

-Πολύ θαρραλέος είσαι και αυτό το 2 (δηλαδή, σε κόβω) που θα σου βάλω τώρα είναι μόνο για το θάρρος σου. Στο καλό να πας. Ο καθηγητής έγραψε το βαθμό στο φοιτητικό βιβλιάριο του νεαρού, όπως συνήθιζαν τότε, και συνέχισε την εξέταση άλλων φοιτητών.

Ο νεαρός έφυγε. Κάθισε σ’ ένα καφενείο πικραμένος. Άνοιξε το φοιτητικό του βιβλιάριο. Αυτό που είδε ήταν απίστευτο.

Ο καθηγητής του είχε βάλει « ά ρ ι σ τ α »!

Σημ.: Το περιστατικό το διηγήθηκε Γεωργιανή φοιτήτρια, που έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

από το περιοδικό «Η Ζωή του Παιδιού»
τεύχος 1267 – Μαΐου 2009
«Φοιτητής «κομμένος» με… άριστα!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ