Ατελείωτη πληροφόρηση…

0
808
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (1 ψήφοι, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Loading...

Μη νομίζεις ότι το βλέπεις μόνο εσύ έτσι.

Και η δική σου οπτική είναι μέρος της πραγματικότητας. 

Υπάρχει χώρος για σένα στις “φοιτητικές σελίδες” το νέο blog του xfd.gr  από φοιτητές για φοιτητές 

 

Μια άλλη πλευρά του θέματος

1770: Στις ελληνικές παροικίες της Ευρώπης τυπώνονταν βιβλία και εφημερίδες. Μέσα σ’ αυτά μπορούσαν να διαβάσουν οι σκλαβωμένοι Έλληνες τις ιδέες του Διαφωτισμού αλλά και τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις σ’ όλους τους τομείς. Οι Έλληνες έμποροι και λόγιοι ταξίδευαν συχνά και μετέφεραν στην Οθωμανική Ανατολή τις ιδέες για ελευθερία και δημοκρατία. Εκείνοι έφερναν στην Ελλάδα βιβλία, και έτσι, οι Έλληνες ενημερώνονταν για αυτά που συνέβαιναν στο εξωτερικό.

1820-21: Συστατικές επιστολές, αγγελιοφόροι, “απόστολοι” (απεσταλμένοι) της Φιλικής Εταιρείας και μυστικοί πληροφοριοδότες, με απόκρυφους κώδικες επικοινωνίας, ψευδώνυμα και συνθηματικές λέξεις/φράσεις ήταν τα πιο πολύτιμα μέσα ενημέρωσης για τον συντονισμό της επικείμενης μεγάλης εξέγερσης και την επίτευξη του ιερού σκοπού της απελευθέρωσης του Γένους.

1925: ανακαλύπτεται η τηλεόραση και αρχίζουν να μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο εκπομπές, ειδήσεις και ενημερώσεις με τηλεοπτική εικόνα συνοδευόμενη από ήχο.

2020: Τηλεόραση, ραδιόφωνο, ίντερνετ (google, facebook, messenger, instagram, viber..), εφημερίδες, περιοδικά… Πολλά και διάφορα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σήμερα, πρωτότυπα και λειτουργικά, εύχρηστα και…αξιοπρόσεκτα!

Τιιιν! Μήνυμα! Κοινοποιήστε…

Τιιιν! Μήνυμα! Διαδώστε…

Ντριιν! Τηλέφωνο! Επιτέλους, θα μιλήσω με έναν άνθρωπο…

-Τι; Α ναι, το έμαθα, ναι ναι κι αυτό μόλις μου το έστειλαν, εντάξει θα σου τα προωθήσω όλα.. Πού να μπω;; Κι άλλη ανακοίνωση; Στις 5; Καλά καλά θα το κοιτάξω..

Οουφ.. πολλή ενημέρωση, εύκολα και γρήγορα, με ένα κλικ… κι όμως δεν ηρεμώ, δεν ικανοποιούμαι. Μάλλον η ατέλειωτη πληροφόρηση οδηγεί στην…παραπληροφόρηση..! Ιδιαίτερα σήμερα, που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι περισσότερα από τα ίδια τα νέα! Ιδιαίτερα τώρα, που ” Μένουμε σπίτι” κι ο χρόνος μας φαίνεται σταματημένος. Κι εμείς μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, κινητού ή τηλεόρασης παρακολουθούμε τις… εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Κρούσματα. Θάνατοι. Νέα μέτρα. Απαγορεύσεις. Ψηφίσματα. Κι ούτε λόγος για Έβρο, σύνορα, γιορτές, ΕΟΚΑ και τόσα άλλα.. Μάλλον κάποια “νέα” δεν πρέπει να ειπωθούν.

Αλήθεια, πόσα δεν γνωρίζουμε και ποτέ δεν θα μάθουμε…

Μήπως λοιπόν είναι άσκοπη τέτοιου είδους ενημέρωση;

Μήπως άδικα χάνουμε κι εμείς τις ώρες μας αναδημοσιεύοντας τα ίδια παραποιημένα γεγονότα, σατιρικές εικόνες, ποιηματάκια και άλλα, τα οποία υπάρχουν άφθονα στο διαδίκτυο για όποιον θέλει να τα βρει; Σίγουρα χρειάζεται διάκριση.

Κλίνω με μια φράση του Επισκόπου Λαρίσης Ιερώνυμου στην κεκλεισμένων των θυρών αλλά… ανοιχτών των ψυχών Θεία Λειτουργία της Κυριακής Δ’ Νηστειών:

“Ας μην γινόμαστε συνεχιστές της συνήθειας, αλλά αναζητητές της Αλήθειας.”

Ιωάννα Καμάκα

Χ.Φ.Δ. Αθηνών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ