Ανταπόκριση από την εκδρομή μας στη Σιάτιστα και Καστοριά

0
2385
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Άλλη μια εκδρομή της Χ.Φ.Δ Θεσσαλονίκης έφτασε στο τέλος της.  Ευχαριστούμε τον άγιο Θεό που για άλλη μια φορά ευλόγησε την εκδρομή μας. Τι να πρωτοθυμηθούμε! Την αρχοντική Καστοριά, τους ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους, την εγκάρδια φιλοξενία τους, τα τοπία που θαυμάσαμε; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στο διήμερο ταξίδι μας πρώτη μας στάση ήταν η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο της Σιάτιστας. Η φιλοξενία που μάς επιφυλασσόταν αποδείχθηκε υποδειγματική και τα οικοδομητικά λόγια που ακούστηκαν αποτέλεσαν βάλσαμο για τις καρδιές μας. Επόμενος σταθμός ήταν η επίσκεψή μας στο σπήλαιο του Δράκου με τις εντυπωσιακές διαδρομές ανάμεσα σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες καθώς και τις εφτά υπόγειες λίμνες του. Πολύ κοντά στο σπήλαιο του Δράκου βρίσκεται και η πανέμορφη μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας στις όχθες της λίμνης, διακοσμημένη με εξαιρετικές αγιογραφίες του 12ου αιώνα καθώς και με έναν υπεραιωνόβιο πλάτανο να δεσπόζει στην είσοδό της. Στη συνέχεια πήγαμε στο ξενοδοχείο μας για τακτοποίηση και σύντομη ξεκούραση. Παρότι υπερπολυτελές και άνετο δεν κάτσαμε πολλή ώρα καθώς νωρίς το απόγευμα είχαμε κανονίσει βαρκάδα στη λίμνη! Αποτέλεσε αξέχαστη εμπειρία για πολλούς κατά τη διάρκεια της οποίας γνωρίσαμε την πλούσια ενδημική ορνιθοπανίδα και αγναντέψαμε την πολυεπίπεδη  πόλη απ’ όλες της τις πλευρές.

Μετά το πέρας της βαρκάδας, φύγαμε κατευθείαν για Σιάτιστα, όπου επισκεφτήκαμε τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο. Οι πνευματικές νουθεσίες του για φλέγοντα νεανικά ζητήματα μάς ανέπαυσαν και μας έδωσαν δύναμη. Η επίσκεψή μας στη Σιάτιστα όμως έμελλε να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, όταν επισκεφτήκαμε τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου καθώς και το ενοριακό πνευματικό κέντρο. Αφού προσκυνήσαμε στην εκκλησία ξεναγηθήκαμε στο πνευματικό κέντρο, όπου μας επιφυλάχθηκε αβραμιαία φιλοξενία. Εκεί γνωρίσαμε τους νέους της ενορίας αλλά και ενημερωθήκαμε για τις πολυποίκιλες δραστηριότητές τους. Μια από αυτές είναι και η λειτουργία Εκκκλησιαστικού ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος εκπέμπει όλο το 24ωρο και μεταδίδει έτσι αδιάκοπα το Λόγο του Θεού! Όλα αυτά όμως θα ήταν αδύνατα χωρίς την πνευματική καθοδήγηση του π .Βασίλειου Βασιλείου, εφημέριου του ναού ο οποίος υπήρξε και παλαιός οικότροφος στη Θεσσαλονίκη.

Το άλλο πρωί, ανήμερα 28ης Οκτωβρίου, εκκλησιαστήκαμε στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ. Έπειτα είχαμε την τιμή και την χαρά να συμμετάσχουμε στην παρέλαση για την εθνική επέτειο του ΟΧΙ. Η συμμετοχή μας έφερε πολλά χειροκροτήματα και λίγα γιουχαΐσματα από τους ελάχιστους αντιρρησίες.

Στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και αναχωρήσαμε για το Μαυροχώρι Καστοριάς όπου βρίσκεται το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας. Το Μουσείο μάς ταξίδεψε σε καταπληκτικές παραστάσεις ζωής του προηγούμενου αιώνα, ενώ και ο κ. Δημήτρης, ιδιοκτήτης και εμπνευστής του, αποτελεί ζωντανό «μουσείο», καθώς με τη ξενάγησή του μας μετέφερε σε αλλοτινές εποχές. Πολύ κοντά στο Μαυροχώρι βρίσκεται και το Νησί των Κορμοράνων με το ομώνυμο εστιατόριο, όπου γευματίσαμε και θαυμάσαμε το λιμναίο κάλλος.

Έπειτα επιστρέψαμε στην πόλη της Καστοριάς για μια τελευταία ξενάγηση από τον π. Χρήστο. Περιδιαβήκαμε τα διατηρητέα αρχοντικά της πόλης και επισκεφτήκαμε μερικές από τις 72! βυζαντινές εκκλησίες της, αναπνέοντας ένα άρωμα άλλης εποχής. Στη συνέχεια ανηφορίσαμε προς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο λόφο της Καστοριάς, απ’ όπου θαυμάσαμε την καταπληκτική θέα της πόλης πάνω από τη λίμνη.

Η όμορφη οικογενειακή ατμόσφαιρα, που διέτρεχε την εκδρομή μας, και το όχι και τόσο σφιχτό πρόγραμμα μάς επέτρεψαν να τη χαρούμε και να την ευχαριστηθούμε.

Αργά το απόγευμα ξεκινήσαμε για Θεσσαλονίκη λυπημένοι που αποχωριζόμασταν αυτήν τη  βυζαντινή αρχόντισσα αλλά γεμάτοι πλούσιες πνευματικές εμπειρίες και αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν για αρκετά χρόνια.

Και του χρόνου!

 Λ.Β.
Φοιτητής Οικονομικών Επιστημών Πα.Μακ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ