Από την εκδρομή μας σε Καλάβρυτα-Πάτρα

0
858
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Στις καταπράσινες κορφές του Αθαμανίου, η συζήτηση είχε ανάψει…το θέμα; Το κοντινό μέλλον της αγαπητής μας Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης στη χρονιά που ανοιγόταν μπροστά μας… Τα θέματα πολλά και κάπως στην κουβέντα αναφέρθηκαν οι εκδρομές μας! Τότε ακούστηκε μια ιδέα «Πάμε Πάτρα φέτος; Πέρσι ήρθε η Χριστιανική Φοιτητική Δράση Πατρών στην Αθήνα! Δεν είναι σειρά μας;»! Κι έτσι η ιδέα έγινε πρόταση και η πρόταση …πράξη!

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 ξεκινούμε αυτή την πολυπόθητη εκδρομή μας! Και μάλιστα ο προορισμός μας δεν ήταν μόνο η Πάτρα αλλά και τα Καλάβρυτα. Αφήνοντας τη ζεστή Αθήνα φτάνουμε στα κρύα και ..βροχερά Καλάβρυτα! Πρώτος μας σταθμός η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, τόπος σημαντικός για πολλούς λόγους: τόπος όπου βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο η εικόνα της Παναγίας φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά με μαστίχα και κερί, τόπος σημαδεμένος από το αδούλωτο πατριωτικό φρόνημα των μοναχών παρά τις συνεχείς λεηλασίες, τόπος με απίστευτη θέα παρά την ομίχλη της βροχής. Όμως για εμάς της φοιτήτριες της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Αθηνών η συγκεκριμένη μονή έκρυβε ένα ακόμη σημαντικό μυστικό: αποτελούσε τον τόπο όπου ο αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Ματθόπουλος παρέδωσε τον εαυτό του στο Θεό. Φεύγοντας από αυτό το προσκύνημα με ποικίλα συναισθήματα, φτάνουμε στην πόλη των Καλαβρύτων. Η νεκρική σιγή στο λόφο της εκτελέσεως των 700 Καλαβρυτινών διακόπτεται από τη διήγηση του μαρτυρίου. Μπροστά μας, λες και αχνοφαίνεται ο ανδρικός πληθυσμός των Καλαβρύτων που δεν ξέρουν γιατί έχουν μαζευτεί σε αυτό το μέρος και ούτε θέλουν να καταλάβουν και πίσω η πόλη παραδομένη στις φλόγες από το γερμανικό στρατό. Το ηχηρό σύνθημα «ΟΧΙ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΙ» φαντάζει σαν υπογραφή και παρακαταθήκη όσων έδωσαν το αίμα τους για την Πατρίδα προς εμάς, τους απογόνους τους. Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή, προσκυνούμε τον κεντρικό ναό των Καλαβρύτων όπου βρίσκουμε το αιματοβαμμένο Ευαγγέλιο και συμμετέχουμε στον Εσπερινό. Μια προσωπική γνωριμία με την περιοχή και τα τοπικά μαγαζάκια μας κάνει να αναπολήσουμε τα δικά μας χωριά και γενικότερα την ήρεμη ζωή στο χωριό. Στη συνέχεια,  κατευθυνόμαστε προς την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας όπου κηρύχτηκε η Ελληνική Επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και βλέποντας τα χρυσοκέντητα άμφιά του προσπαθούμε να ζωντανέψουμε αυτή τη σκηνή. Πλάι στα άμφια συναντούμε πολλά λείψανα Αγίων όπως την τιμή κάρα του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου της Μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, καθώς και ένα Ευαγγέλιο δωρισμένο από την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β΄ τη Μεγάλη. Σιγά σιγά η ώρα περνά και συγκεντρωνόμαστε στο ξενοδοχείο μας έχοντας ξεφυλλίσει στη μνήμη μας αρκετές πνευματικές και ιστορικές σελίδες.Η επόμενη μέρα προβλέπεται εξίσου σημαντική και γι΄ αυτό ξεκουραζόμαστε για να ανακτήσουμε τις απαραίτητες δυνάμεις.

Ξημερώνοντας η Κυριακή μας βρήκε μέσα στο μεγαλοπρεπέστατο Ναό του Αγίου Ανδρέα ο οποίος βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σημείο όπου βρήκε σταυρικό θάνατο ο πρώτος μαθητής του Χριστού και πολιούχος της πόλης. Μετά την προσκύνηση της τίμιας κάρας του και του τμήματος του Σταυρού στον οποίο μαρτύρησε, την προσοχή μας αποσπά μια μεγάλη αγιογραφία που απεικονίζει την Παναγία να προστατεύει όλη την πόλη της Πάτρας. Ούσες αυτή τη στιγμή κι εμείς μες στην Πάτρα νιώθουμε κομματάκι της αγιογραφίας και παρακαλούμε θερμά την Παναγία και τον Υιό της για κάθε μας αγωνία. Στον περίβολο του Ναού δεσπόζει μια σκαλισμένη εικόνα αφιερωμένη στον π. Χαρίτωνα Πνευματικάκι που μας καλεί «να χτυπάμε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας». Απολαμβάνουμε τον παραθαλάσσιο περίπατο στην πόλη και κατευθυνόμαστε σιγά σιγά στο Δασύλλιο, έναν πευκόφυτο λόφο που αποκαλείται η «βεράντα» του Πατραϊκού για τη μοναδική θέα που προσφέρει. Μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες, αναμένουμε μια συνάντηση που είχε ανακοινωθεί μαζί με την εκδρομή: Χριστιανική Φοιτητική Δράση Πατρών και Αθηνών ανταμώνουν στο Οικοτροφείο Πατρών. Μας υποδέχονται θερμά και ξεκινά η ενδιαφέρουσα ξενάγηση σε ολόκληρη τη Χριστιανική Εστία Πατρών. Τραγουδάμε μαζί, μοιραζόμαστε εμπειρίες από την πρόσφατη εξόρμηση στην (Οδοντ)Ιατρική Σχολή και δίνουμε επόμενο σημείο συνάντησης …το αγαπημένο Αθαμάνιο! Η εκδρομή μας, δυστυχώς, σιγά σιγά τελειώνει με προσκύνημα στην Παναγία την Τρυπητή όπου ακούμε για τις πολλές επεμβάσεις της Παναγίας ακόμα και στις μέρες μας. Στην παράκληση της Παναγίας που γίνεται μες στον Ιερό Ναό καταθέτουμε και τη δική μας μικρή επιθυμία να παραταθεί λίγο ακόμη η εκδρομή μας καθώς δε θέλουμε να τελειώσει η αδελφική συναναστροφή. Όμως, η σκέψη πως η Χριστιανική Φοιτητική …”Δρασική” χρονιά μόλις άρχισε μάς παρηγορεί και μάς υπενθυμίζει πως μια πληθώρα ευκαιριών ξανοίγεται μπροστά μας.

Καλή συνέχεια, λοιπόν!

Χ., Φοιτήτρια ΠΤΔΕ

Εάν επιθυμείτε να αποθηκεύσετε κάποιες φωτογραφίες στον υπολογιστή σας πατήστε εδώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ