Οφέλη αιμοδοσίας

0
1294
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Τι είναι το αίμα;

Το αίμα ονομάζεται και υγρό ζωής αφού εκτελεί κάποιες βασικές λειτουργίες τόσο σημαντικές που χωρίς αυτό ο οργανισμός δε θα μπορούσε να λειτουργήσει. Είναι ένας ζωντανός ιστός που αποτελείται από το πλάσμα και τα κύτταρα όπως τα λευκά αιμοσφαίρια, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.

Ποιοι ασθενείς χρειάζονται αίμα;

Η χορήγηση αίματος είναι αναγκαία στους ακόλουθους ασθενείς:

  • Ασθενείς που έχουν χάσει αίμα λόγω τραύματος
  • Ασθενείς που έχουν ή πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση
  • Ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα
  • Ασθενείς με χρόνιες αναιμίες
  • Ορισμένες έγκυες που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό
  • Περιστατικά χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας
  • Άτομα που πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (π.χ. λευχαιμία) για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται έως και 50 φιάλες αίματος ή παραγώγων.

Οφέλη αιμοδοσίας

Όπως λοιπόν ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες η αιμοδοσία μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας μέχρι και το έμφραγμα και το εγκεφαλικό! Και όσο νεότερος είναι ένας δότης, τόσο μεγαλύτερο το όφελος που αποκομίζει. Τη σχετική μελέτη εκπόνησαν ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Veterans Affairs και την Ιατρική σχολή του Ντάρμουθ στο Βέρμοντ των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι παρακολούθησαν επί έξι χρόνια 1277 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 43 έως 87 ετών. Οι εθελοντές έπασχαν από περιφερειακή αρτηριακή νόσο, μια συχνή ασθένεια κατά την οποία οι αρτηρίες των άκρων παρουσιάζουν στένωση, με συνέπεια να παρεμποδίζεται η ροή του αίματος. Οι επιστήμονες αφαιρούσαν αίμα από ορισμένους εθελοντές κάθε έξι μήνες για να ελαττώσουν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα τους, η λεγόμενη και αποσιδήρωση. Και αυτό διότι ο περιττός σίδηρος πιστεύεται ότι ευνοεί τις βλάβες στις αρτηρίες. Μεταξύ των εθελοντών ανεξαρτήτου ηλικίας που έκαναν αποσιδήρωση και εκείνων που δεν έκαναν, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στον αριθμό των θανάτων. Όταν όμως οι ερευνητές ανάλυσαν τα στοιχεία αναλόγως με την ηλικία των εθελοντών, παρατήρησαν ότι στους νεότερους μεταξύ 43 και 61 ετών, οι θάνατοι ήταν πολύ λιγότεροι μεταξύ όσων έκαναν αποσιδήρωση.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Λίο Ζακάρσκι δημοσίευσε τη μελέτη στο περιοδικό «Επιθεώρηση» της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, τονίζοντας ότι αν και η μελέτη τους δε δείχνει συνολικά μείωση της θνησιμότητας με την ανάλογη μείωση παραγωγής σιδήρου, εντούτοις στηρίζει τη θεωρία ότι η καρδιακή υγεία μπορεί να διατηρηθεί μέχρι τα βαθιά γεράματα, αν συγκρατηθούν σε χαμηλό επίπεδο τα αποθέματα του σιδήρου. Επίσης τόνισε ότι η αιμοδοσία αποτελεί ένα ασφαλή και ανέξοδο τρόπο επίτευξης του προαναφερόμενου στόχου ενώ άλλοι τρόποι για την επίτευξη του ιδίου στόχου, δηλαδή των μειωμένων αποθεμάτων σιδήρου, αποτελούν το ειδικό διατροφικό πρόγραμμα και η ανάλογη φαρμακευτική αγωγή. Τέλος συμπλήρωσε ότι οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν αφού η τοξική επίδραση από τον υπερβολικό σίδηρο μπορεί να γίνει μόνιμη σε μεγαλύτερη ηλικία και για αυτό το λόγο τα οφέλη της μείωσης του σιδήρου θα είναι σημαντικά μόνον αν αρχίσει κάποιος νωρίς και συνεχίσει την αποσιδήρωση από νεαρή ηλικία γεγονός που το καθιστά εφικτό με τον καλύτερο τρόπο η αιμοδοσία.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ

*  *  *  *  *

Εμείς σαν Χριστιανοί έχουμε την πεποίθηση, ότι πέρα από τα οφέλη που προσφέρει η αιμοδοσία στη σωματική μας υγεία, πολλαπλά είναι τα οφέλη της στην πνευματική υγεία. Η προσφορά μας αυτή είναι μια έμπρακτη έκφραση της αγάπης μας προς το συνάνθρωπο, όχι μόνο το συγγενή και γνωστό, όταν χρειαστεί, αλλά και τον άγνωστο, όμως πνευματικό αδελφό.

Γι’ αυτό και η Χριστιανική Φοιτητική Δράση διοργανώνει τακτικά κάθε χρόνο ημέρες αιμοδοσίας, ώστε να δώσει στα μέλη και φίλους τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτή την προσφορά. Όμως και πέραν των ημερών αυτών, κέντρα αιμοδοσίας βρίσκονται στα περισσότερα νοσοκομεία, τα οποία μπορούμε να επισκεπτόμαστε όσο συχνά θέλουμε και μας επιτρέπεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ