Δημοσιεύουμε κείμενο που μας απέστειλε ο κ. Ταγαράκης Χρήστος, Ερευνητής Αθλητιατρικής, Γερμανικό Πανεπιστήμιο Αθλητισμού Κολωνίας.
Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στον ιστοχώρο του Αντιβάρου και έκτοτε σε πολλούς άλλους διαδικτυακούς τόπους.
Παραθέτουμε τα περιεχόμενα και την εισαγωγή του πολυσέλιδου κειμένου, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πλήρες από το σύνδεσμο στο τέλος της ανάρτησης.
Περιεχόμενα
Εισαγωγή
Διάφορες πλευρές του θέματος
α) Ποιες είναι οι κατάλληλες αθλητικές δραστηριότητες για τη βελτίωση της υγείας; (ιατρική – αθλητιατρική προσέγγιση).
β) Αν δει κανείς τη γιόγκα ως γυμναστική, είναι κατάλληλη, ως μέθοδος σωματικής άσκησης, για τη βελτίωση της υγείας; (ιατρική – αθλητιατρική προσέγγιση).
γ) Μπορεί να δει κανείς τη γιόγκα ως απλή γυμναστική, αποκομμένη από τον ινδουισμό και το βουδισμό; (θρησκειολογική προσέγγιση).
δ) Πού οφείλεται η ευφορία που νιώθει κάποιος όταν κάνει τη γιόγκα ως “γυμναστική”; Σε τι διαφέρει αυτή η ευφορία από την ευχάριστη κατάσταση που νιώθει αυτός που συμμετέχει σε συνηθισμένες αθλητικές δραστηριότητες;
Συμπεράσματα
Επίλογος
Βιβλιογραφία – σημειώσεις.
α. Αθλητιατρική.
β1. Η θρησκειολογική άποψη για τη γιόγκα.
β2. Γιόγκα και νοερή προσευχή.
γ. Συγγραφικό έργο του ιδίου (επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία, ενδεικτική αναφορά).
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα.
Εισαγωγή
Εδώ και αρκετές δεκαετίες, ορισμένοι κύκλοι προβάλλουν στο δυτικό κόσμο τη γιόγκα ως ιδανική μορφή σωματικής άσκησης. Επίσης γίνονται μαθήματα – σεμινάρια γυμναστικών ασκήσεων· διδάσκονται στάσεις και κινήσεις του σώματος, όπως αυτές εφαρμόζονται στον ινδουισμό και στον βουδισμό (γιόγκα).
Στο παρόν κείμενο γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί το θέμα με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Σκοπός της μικρής αυτής εργασίας είναι να μπορέσει να αντιληφθεί ο καθένας, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών, πολιτικών ή άλλων προτιμήσεών του, τις διάφορες πλευρές του ζητήματος.
Η σωματική άσκηση είναι κοινό αγαθό, όπως και η ελευθερία. Ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να γνωρίσει ποια είναι η αλήθεια για το συγκεκριμένο θέμα. Μόνο έτσι, θα είναι σε θέση να επιλέξει ελεύθερα, αυτό που ο ίδιος κρίνει ως σωστό. Η μελέτη γίνεται με βάση τις σύγχρονες απόψεις της ιατρικής, της αθλητιατρικής και της θρησκειολογίας. Στο τέλος του κειμένου παρουσιάζονται, κατά θέματα, ορισμένες βασικές πηγές. Επιπλέον, δίνονται πληροφορίες, που διευκολύνουν τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη στην περαιτέρω μελέτη.
Διαβάστε το κείμενο εδώ.
Ή κατεβάστε το στον υπολογιστή σας από εδώ.
Χωρίς να έχω διαβάσει το άρθρο, σας διαβεβαιώ ότι η γιόγκα προέρχεται από ανατολικές θρησκείες και έχει σχέση με διαλογισμό και διάφορα άλλα “πονηρά τελετουργικά”. Σας συνιστώ προσοχή γιατί πολλοί κάνουν γιόγκα και αγνοούν τις επιπτώσεις που μπορεί να φέρει μια τέτοια άσκηση!
Ας μας προστατεύει ο Θεός!
Έχεις δίκιο..πολλά πράγματα φαίνονται αθώα ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.Ευχαριστούμε για το άρθρο.
Έχετε δίκιο! Όντως η γιόγκα είναι πολύ επικίνδυνη για τη σωματική και τη ψυχική υγεία ενώ παράλληλα κρύβει και πνευματικούς κινδύνους!
Αποβλέπει στη διατάραξη της ορμονικής και βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού(με τις γιογκικές στάσεις της Χάθα Γιόγκα), στην αναμόχλευση του ασυνειδήτου(με τις αναπνευστικές ασκήσεις της Πραναγιάμα)και καθιστά τον άνθρωπο πειθήνιο και ετεροκατευθυνόμενο
(με το διαλογισμό που επιδρά στο νευρικό σύστημα και αποβλέπει στη συγχώνευση των καταστάσεων της συνείδησης, εγρήγορση, ύπνος και όνειρο).
Όσον αφορά τις διαλογιστικές συλλαβές (μάντρα), αυτά αποτελούν επίκληση προς τις θεότητες του Ινδουισμού
(ή στους δήθεν “Βούδες του Βουδισμού)- δηλαδή ειδωλολατρία!!
Το ανώτερο ιδανικό της γιόγκα το πραγματώνει ο Μπραχμανίστα Γκουρού
– για να ξέρουμε τι εννοούν όταν λένε εξέλιξη!-
“που είναι εδραιωμένος στην υπέρτατη συνειδητότητα, απελευθερωμένος ενώ ζει ακόμα. Δεν ενδιαφέρεται και δεν έχει επίγνωση για ζητήματα που αφορούν το σώμα…ζει σε απόλυτη σιωπή, εξωτερική και εσωτερική…Συχνά δεν έχει επίγνωση της παρουσίας των μαθητών που τον περιτριγυρίζουν. Κατά καιρούς, μπορεί να προφέρει λέξεις που είναι ασυνάρτητες…Τελικά αυτοί οι Τζιβανμούκτες μπορεί να χάσουν εντελώς την επίγνωση του σώματος και να πάψουν να τρώνε, παρόλο που τους προσφέρουν τροφή…Μετά από αυτό, δεν μπορούν να ζήσουν για περισσότερο από δέκα ή δώδεκα μέρες και σύντομα εγκαταλείπουν αυτή τη θνητή μορφή…Ο Μπραχμανίστα Γκουρού είναι το αποκορύφωμα όλων των βαθμών της πνευματικής εξέλιξης”
(Σατυανάντα Φως στη σχέση Γκουρού και μαθητή, σ. 45-47 κατά παράθεση π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου Αποκρυφισμός, Γκουρουϊσμός, Νέα Εποχή, σελίδα 175)
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη γιόγκα και το κίνημα της Νέας Εποχής υπάρχουν στις παρακάτω διευθύνσεις:
1) Η Γιόγκα και ο Διαλογισμός είναι αντίθετα και ασυμβίβαστα με την ορθόδοξη χριστιανική άσκηση και ειδικότερα την προσευχή (Μοναχός Αρσένιος Βλιαγκόφτης
Δρ Θεολογίας, Πτυχιούχος Φιλοσοφίας, ειδικός σε θέματα αιρέσεων) http://www.alopsis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=920
2) Γιόγκα: Επιστήμη ή Θρησκεία;
http://whatisnewage-newage.blogspot.com/2007/05/blog-post_30.html
3) Γιόγκα και διαλογισμός: νεοεποχίτικη θρησκευτική πρακτική με το μανδύα της άσκησης (Ελένη Ανδρουλάκη, Καθηγήτρια)http://www.alopsis.gr/alopsis/yioga.htm
4) Μέθοδος Πιλάτες: η Γιόγκα της Δύσης (Ελένη Ανδρουλάκη, Καθηγήτρια) http://www.alopsis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=727
* Για τις εναλλακτικές ανορθόδοξες θεραπείες της Νέας Εποχής: http://www.alopsis.gr/modules.php?name=Content&pa=list_pages_categories&cid=22
*Ομιλίες του Πρωτοπρεσβύτερου Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου
Ομοιοπαθητική:http://www.floga.gr/08060001.asp
Βελονισμός:http://www.floga.gr/08060002.asp
Ενεργειακές θεραπευτικές μέθοδοι:http://www.floga.gr/08060003.asp
http://www.floga.gr/08060004.asp
*Για τις πολεμικές τέχνες: Πολεμικές Τέχνες (π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος)
http://www.alopsis.gr/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=2&min=10&orderby=titleA&show=10
Πολύ καλά βιβλία για αυτά τα θέματα πιστεύω ότι είναι και τα παρακάτω:
1. +Πρωτοπρεσβύτερου Αντωνίου Αλεβιζόπουλου, Δρ Θεολογίας, Δρ Φιλοσοφίας, Αποκρυφισμός, Γκουρουϊσμός, Νέα Εποχή
2. Μοναχού Αρσενίου Βλιαγκόφτη, Δρ Θεολογίας, Πτυχιούχου Φιλοσοφίας
Σύγχρονες Αιρέσεις εκδόσεις Παρακαταθήκη
3. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου Βουδδιστικές Αιρέσεις
Επιμέλεια Αρσένιος Βλιαγκόφτης εκδόσεις Παρακαταθήκη
4. Διονυσίου Φαρασιώτη Οι Γκουρού, ο Νέος και ο Γέροντας Παΐσιος εκδόσεις Θεσσαλονίκη, Σταμούλης
Αποσπάσματα από αυτό το βιβλίο: http://www.impantokratoros.gr/80691339.el.aspx
5. Αθανασίου Αβραμίδη, Καρδιολόγος – Παθολόγος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Ανορθόδοξες Θεραπευτικές Μέθοδοι της Νέας Εποχής Εκδόσεις Φωτοδότες
6. Μαρία Δημητριάδου Η Αλήθεια για τις Πολεμικές Τέχνες
Εκδόσεις Νεκτάριος Παναγόπουλος
{Εκ πρώτης όψεως αυτά φαίνονται άσχετα μεταξύ τους αλλά συνδέονται: η ρίζα των πολεμικών τεχνών είναι η πολεμική γιόγκα Vajra Mukti και τα ίδια σημεία που ο πολεμοτεχνίτης επιδιώκει να πλήξει, τα ίδια στοχεύει και ο “θεραπευτής της ολιστικής ιατρικής” προκειμένου να αποκαταστήσει σε αυτά όπως νομίζει την ροή της λεγόμενης παγκόσμιας ενέργειας}
Καλό κι ωφέλιμο είναι για μας είναι το ότι έχουμε την ευκαιρία και την τύχη να διαβάσουμε τέτοια κείμενα..Μεγαλύτερη αξία έχει όμως-κατα τη γνώμη μου-να πούμε και έναν γνωστό μας να το διαβάσει να ωφεληθεί κι αυτός…Το λέω σαν μια παρότρυνση και για εμένα τον ίδιο…
Ναι, δίκιο έχεις. Πρέπει να παροτρύνουμε τους πάντες, γιατί το θέμα είναι σοβαρό και επείγον και αφορά κάθε χριστιανό!
Γιατί άφησα την γιόγκα και τα new age και έγινα ξανά Χριστιανή Ορθόδοξη
https://www.facebook.com/173086936068423/videos/1135173373515422/UzpfSTc3MTE0OTM5OTY2NzI1ODozMDc3NjIyMTkyMzUzMjg5/
Έχω διαβάσει το βιβλίο και το βρήκα εξαιρετικό. Το συνιστώ σε όλους! Μείζον ο εν ημίν ή ο εν τω κόσμω..
Εντάξει, σε φυσιολογικά όρια είναι καλό για την ευελιξία αλλά μέχρι εκεί. Διαλογισμοί και ομ και ξέρω γω τι άλλο είναι του Σατανά. Και για γυμναστική δεν πρέπει να πιέζεται το σώμα πέρα απ’τα όρια του.