Ανταπόκριση εορτής έναρξης

0
631
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Μαζευτήκαμε και φέτος, συν Θεώ, να γιορτάσουμε την έναρξη των εργασιών της ΧΦΔ Αθηνών για το 2015. Στη γνώριμη πλέον αίθουσα της ΓΕΧΑ Αμπελοκήπων μαζευτήκαμε από όλη την Αθήνα για να ακούσουμε όμορφα τραγούδια και ψαλμούς, ωφέλιμα πατερικά κείμενα και να δούμε μια πολύ όμορφη προβολή, πάντα σχετικά με το φετινό σύνθημα της ΧΦΔ: “Τῇ ἐλευθερίᾳ ᾗ Χριστὸς ἡμᾶς ἠλευθέρωσε, στήκετε”.

Η αίθουσα δεν άργησε να γεμίσει και η γιορτή ξεκίνησε. Μετά την πολύ ωραία εισαγωγή, δεν μπορούσαμε να μην τιμήσουμε τους αρχαγγέλους, ανήμερα της γιορτής των οποίων έγινε η γιορτή μας. Αφού οι χορωδία των φοιτητριών μας τραγούδησε, ακούσαμε λόγια του αγίου Παϊσίου για το φύλακα άγγελο, το πόσο μας βοηθάει και το πώς αξίζει να αγωνιζόμαστε να μην τον στεναχωρούμε. Το απολυτίκιο των αγίων αρχαγγέλων έκλεισε το μικρό αυτό αφιέρωμα.

Ακολούθησε η προβολή η οποία με πολύ ωραίο τρόπο μας εισήγαγε στο σύνθημα. Η ελευθερία είναι ένα θέμα βαθύ και υψηλό, ειδικά την πραγματική ελευθερία που μας δίνει ο Χριστός είναι δύσκολο να την καταλάβουμε και να τη συνειδητοποιήσουμε. Η προσεγμένη προβολή που είδαμε όμως μας έκανε την καλύτερη εισαγωγή. Με κάποια τραγούδια να παρεμβάλλονται, ποιοι καταλληλότεροι να μας μιλήσουν για το μεγάλο αυτό θέμα από δύο πολύ μεγάλους αγίους της εκκλησίας μας. Ο άγιος Νεκτάριος (ο οποίος γιόρταζε την επομένη) και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος πήραν τα ηνία της γιορτής και μέσα από πνευματικά τους κείμενα πρώτα μάθαμε για την αληθινή ελευθερία, τους πραγματικούς αγώνες που χρειάζεται για να την κερδίσουμε και ύστερα προβληματισθήκαμε για το πόσο ελεύθεροι είμαστε, ακόμα και στον κόσμο που μας προσφέρει τόσες ελευθερίες.

Ανάμεσα και σε άλλα τροπάρια που πολύ ωραία μας παρουσίασε η χορωδία των φοιτητών ακούσαμε και λίγα λόγια για τον αρχιμανδρίτη π. Λεωνίδα Διαμαντόπουλο, από την κοίμηση του οποίου συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια στις 15 Νοεμβρίου. Πήραμε λίγες συμβουλές από ένα κείμενο που έγραψε για τους νέους, προς τους οποίους είχε πολύ αγάπη σε όλη του τη ζωή και είχε βοηθήσει πάρα πολλές ψυχές.

Το κλείσιμο το έκανε ο π. Αστέριος Χατζηνικολάου και έβαλε την τελευταία πινελιά στον πίνακα της γιορτής. Στο χρόνο που είχε ανέλυσε λίγο περισσότερο το θέμα της εν Χριστώ πραγματικής ελευθερίας και μας έβαλε λίγο πιο βαθιά στην κατανόηση αυτής της μεγάλης δωρεάς του Θεού.

Και κάπως έτσι η εορτή έναρξης τελείωσε και φέτος με πολλές υποσχέσεις για τη φετινή χρονιά. Φύγαμε από την αίθουσα των Αμπελοκήπων έχοντας πάρει κάτι διαφορετικό ο καθένας, αλλά όλοι επηρεασμένοι, λίγο ή πολύ. Μακάρι η φετινή χρονιά της δράσης να ξεπεράσει όλες τις προηγούμενες, να γίνει σημαντικό πνευματικό έργο και, με τη βοήθεια και τη χάρη του Θεού, να βοηθήσουμε να ωφεληθεί ακόμα περισσότερος κόσμος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ