Αφιέρωμα στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης

Θεατρική παράσταση

0
658
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (2 ψήφοι, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Loading...

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

“Ο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ”


1922 – 2022… Ένας αιώνας πέρασε. Ένας αιώνας μνήμης, θυσίας και χρέους. Φέτος, το έθνος μας δακρύζει σε αυτήν την πικρή επέτειο-ορόσημο, μα και διδάσκεται.

Δακρύζει ενθυμούμενο τα τραγικά γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής. Την χαμένη ελπίδα, τον φόβο, την απελπισία, τον θάνατο, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά. Διδάσκεται από τον ηρωισμό, την θυσία, την πίστη των προγόνων μας. Ήρωες άνδρες και γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, λαϊκοί, στρατιωτικοί και κληρικοί.

Μεταξύ αυτών των χιλιάδων ηρώων δεσπόζει και μία μορφή, που ακτινοβολεί μέχρι και σήμερα. Δεν είναι άλλος από τον Χρυσόστομο Σμύρνης, τον εθνάρχη των Ρωμιών της Ανατολής, την ψυχή της Ιωνίας, τον σπλαχνικό και συνάμα ατρόμητο και φλογερό επίσκοπο.

Σε αυτήν την άγια μορφή της εκκλησίας και της πατρίδας μας αφιερώσαμε μια θεατρική παράσταση, ως φόρο τιμής και σεβασμού στην προσωπικότητα και στο έργο του, ενώ παράλληλα προσπαθήσαμε να ξαναζωντανέψουμε στη μνήμη τον μαρτυρικό ελληνισμό της ιωνικής γης.

Μέσα από τις σκηνές γνωρίσαμε την συνεχή μέριμνα για το ποίμνιό του στις μητροπόλεις Δράμας και Σμύρνης, την αγάπη και την συμπόνια σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας και το μίσος, που προκάλεσε στους Τούρκους το έργο και η φήμη του. Ζήσαμε την άμετρη χαρά των Ελλήνων, που έβλεπαν το όνειρο γενεών να γίνεται πραγματικότητα, με την απόβαση του ελληνικού στρατού στην Ιωνία, μα και τον πόνο, που έφεραν η ήττα, τα βάσανα και ο ξεριζωμός. Και συγκλονιστήκαμε με τις τελευταίες στιγμές του Αγίου Χρυσοστόμου, που σαν καλός ποιμένας θυσιάστηκε για χάρη της ποιμνίου του.

Η παράσταση εντάχθηκε στις εκδηλώσεις των Πρωτοκλητείων και εκτός από την Πάτρα την παρουσιάσαμε περιοδεύοντας στο Αίγιο, τον Πύργο, τη Λευκάδα και το Αγρίνιο. Ευχαριστούμε όλους, όσοι συντέλεσαν στην επιτυχία των παραστάσεων.

Ευχόμαστε η μορφή του μαρτυρικού επισκόπου να εμπνέει και να δυναμώνει στους δύσκολους καιρούς, που ζούμε. Και προσευχόμαστε να πρεσβεύει στον Άγιο Θεό να μας αξιώσει να τον μιμηθούμε στις αρετές και στην αγάπη του για Χριστό και Ελλάδα!


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ