Από το Μέγα Απόδειπνο

1
470
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Πραγματική κατάνυξη δημιουργήθηκε κατά την ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου (27-3-2014), τόσο στην κατακόμβη, όσο και στις καρδιές μας.

Ο σεβαστός π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης επεσήμανε σημαντικά στοιχεία για αυτή την “ευλογημένη κατάσταση της ψυχής”, λέγοντας:

“Κατάνυξη είναι ένας νυγμός που δέχεται η ψυχή. Σημαίνει ένα βαθύ εσωτερικό συναίσθημα πόνου και συντριβής. Μια λύπη και ένας πόνος όχι απελπισίας, αλλά ένα πένθος που αφήνει στην ψυχή ως βάλσαμο παρηγοριάς μια μυστική χαρά, τη «χαρμολύπη». Μια παρηγοριά της συντετριμμένης καρδίας….Ο Άγιος Ιωάννης Κλίμακος απορεί και εξίσταται για το πώς μπορεί να περιπλέκεται η λύπη με τη χαρά!….

Όλη αυτή η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μας προσφέρει ευκαιρίες μετανοίας μέσα από την κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί. Ο εξωτερικός διάκοσμος της Εκκλησίας (άμφια ιερέων με πένθιμα χρώματα, λιγοστό φως, πολλές, μικρές κατανυκτικές ακολουθίες), αλλά πολύ περισσότερο η εσωτερική κατάσταση μετανοίας, βοηθά την ψυχή να κατανύσσεται.    

Πώς όμως αποκτάται η κατάνυξη;

Α) με την αυτογνωσία και την αυτομεμψία για μια σωστή μετάνοια. «Την ανομίαν μου εγώ γινώσκω και η αμαρτία μου ενώπιόν μου εστί διαπαντός», λέει ο ψαλμωδός. Β) με θερμή προσευχή που να φτάνει στη συντριβή, έτσι ώστε να αποζητούμε το έλεος του Θεού για κάθε αμαρτία μας (κατανυκτική προσευχή). Γ) με στροφή στον εαυτό μας, αποκόπτοντας το θέλημά μας και τις απολαύσεις του κόσμου, να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση κατανύξεως, και ευρισκόμενοι «εν ησυχία και σιωπή». Έχει ωραία λεχθεί, πως «Τα πιο ωραία Αλληλούια προς το Θεό, ακούγονται μέσα στην ησυχία και τη σιωπή!» Μέσα στη σιγή μπορούμε να καταλάβουμε τη ζωή των αγγέλων. «γνετο σιγν τ ορανς μιριον. Κα εδον τος πτγγλους ονπιον το Θεοστκασι, καδθησαν ατος πτ σλπιγγες» (Αποκ. η΄, 1). … Πολύ βοηθητική είναι και η νηστεία την οποία έχει ορίσει η Εκκλησία μας. “Ο νους του νηστευτού προσεύχεται καθαρά και προσεκτικά, του δε ακρατούς είναι γεμάτος από ακάθαρτες εικόνες”.

Να δώσει ο Θεός μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα της κατανύξεως να βρισκόμαστε και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη Θυσία του Θεανθρώπου Κυρίου μας. Γένοιτο!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να μας αξιώσει ο σταυρωθείς Κύριος να ζήσουμε αυτήν την περίοδο των Παθών με αληθινή κατάνυξη και συντριβή και να συμψάλλουμε το Χριστός Ανέστη με αναστημένες καρδιές!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ