Από την εκδρομή μας στη Θεσσαλονίκη.

2
862
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Μια εβδομάδα πέρασε από τότε που επιστρέψαμε από την πόλη του Αγίου Δημητρίου, τη Θεσσαλονίκη μας, η οποία και απετέλεσε τον βασικό προορισμό της τριήμερης εκδρομής μας και το μυαλό μας είναι ακόμα εκεί.

Εκμεταλλευόμενες το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ξεκινήσαμε το Σάββατο 1η Μαρτίου 2014 για τη Θεσσαλονίκη (μέσω της Εγνατίας οδού, ακολουθώντας τον κάθετο άξονα που οδηγεί στην Καστοριά) με πρώτη στάση στην Ιερά Μονή Μικροκάστρου Σιάτιστας. Ένα γυναικείο μοναστήρι του 1800 περίπου, γνωστό για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που έχει, αλλά και για το έθιμο των “καβαλάρηδων της Σιάτιστας”, οι οποίοι κάθε χρόνο ανήμερα στην εορτή της (15 Αυγούστου) συνοδεύουν την εικόνα της Παναγίας κατά την περιφορά της. Πρόκειται για ένα πολύ φιλόξενο μοναστήρι, αλλά και για έναν χώρο πνευματικής τονώσεως. 

Το μεσημέρι βρεθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο-μουσείο της Βεργίνας, όπου με την καθοδήγηση της ξεναγού μας ταξιδέψαμε νοερά στην αρχαία Μακεδονία και είδαμε τους βασιλικούς τάφους των Αιγών, αποκάλυψη του αρχαιολόγου Μανώλη Ανδρόνικου το 1977.

Φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη, κατευθυνθήκαμε πρώτα από όλα στο ναό του Αγίου Δημητρίου, του Πολιούχου και Μυροβλήτη Αγίου και “ακουμπήσαμε” πάνω στην περικαλλή αργυρά λάρνακα με τα Χαριτόβρυτα λείψανά του, τις αγωνίες και τους αγώνες μας. Αληθινή Πηγή ευλογίας, θαυμάτων και ευεργεσιών!

Αργότερα συναντηθήκαμε με μέλη της ΧΦΔ Θεσσαλονίκης στο εντευκτήριό τους, όπου δεχθήκαμε τις στοργικές συμβουλές και ευχές του σεβαστού π.Μιχαήλ Σαντοριναίου, αλλά και τα νόστιμα περιεχόμενα ενός βραδινού φαγητού.

Την Κυριακή 2-3-2014, εκκλησιαστήκαμε στον ναό της Αγίας Κυράννας στο χωριό Όσσα του Λαγκαδά, όπου ο εφημέριος του ναού π.Θωμάς μάς αφηγήθηκε τη ζωή και το μαρτύριο της Αγίας. Προσκυνήσαμε το χαριτόβρυτο λείψανο της Αγίας Νεομάρτυρος, το οποίο φανερώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, 260 χρόνια μετά το μαρτύριό της (28-2-1751).

Το μεσημεριανό γεύμα μας το πήραμε στο καλοκαιρινό σπίτι των φοιτητριών της Θεσσαλονίκης, την κατασκήνωση “Θεοσκέπαστη”. Γευθήκαμε άφθονες νοστιμιές φτιαγμένες με κόπο και αγάπη από τις αδελφές μας, τις οποίες ευχαριστήσαμε και ευχαριστούμε. Φεύγοντας από εκεί, έγινε παράδοση-παραλαβή του χαρταετού της ΧΦΔ τον οποίο προσπαθήσαμε από κοινού να “πετάξουμε”.

Ο “εσπερινός της συγγνώμης”, ο πρώτος κατανυκτικός εσπερινός μάς βρήκε σε ένα χώρο ήσυχο, ευλογημένο και πολύ γνωστό πλέον, αφού φιλοξενεί τον τάφο του Αγιορείτη γέροντα π.Παϊσίου. Στο ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή.

Το βραδινό μας περιελάμβανε περιήγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τα αξιοθέατά της, ενώ την Καθαρά Δευτέρα είχαμε προγραμματίσει επίσκεψη στους καταρράκτες της Έδεσσας. Ένα πασίγνωστο θέαμα απείρου κάλλους, όπου θαυμάσαμε τον μεγάλο καταρράκτη “Κάρανο” (το νερό πέφτει από ύψος 70 περίπου μέτρων) και ο οποίος απετέλεσε το φόντο πολλών φωτογραφιών μας!

Όλες αυτές τις ημέρες χαρήκαμε την αναστροφή μεταξύ μας, τις ομορφιές της πατρίδας μας, τη γνωριμία άλλων συναθλητριών στο στίβο της ζωής για τον οποίο πήραμε δύναμη και ευλογία από τα δυνατά και αγιασμένα προσκυνήματα της Ελληνικότατης και Χριστιανικότατης Μακεδονίας μας! Ευχαριστούμε τις υπεύθυνες για τη διοργάνωση και ευχόμαστε “εις άλλα…. με υγεία και σύντομα χρονικά, αλλά …. μακριά τοπικά!!!”

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όντως!Συνδύασε το κέφι με την κατάνυξη,πλούσιο φαγητό με παιχνίδι,καλή παρέα,βόλτες και εκπαιδευτικές επισκέψεις!Και όλα αυτά υπό το φως της αρετής των Αγίων που γνωρίσαμε…Ας πρεσβεύουν για μας.
    Και του χρόνου!Πού άραγε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ