“Πατρο-Κοσμάς ο Εθναπόστολος”

0
959
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Πραγματοποιήθηκε και φέτος στον Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σύλλογο Ιωαννίνων, «Απόστολος Παύλος», η καθιερωμένη εκδήλωση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου!           

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 23 Μαρτίου 2014 και ώρα 7.30 μ.μ. η Χριστιανική Φοιτητική Δράση και οι Χαρούμενοι Αγωνιστές, παρουσίασαν στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Συλλόγου, μας τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Πατρο- Κοσμάς ο Εθναπόστολος».

Όλα ήταν από νωρίς έτοιμα! Ένδοξες και πλουμιστές φουστανέλες, ιεροπρεπή και επιβλητικά ράσα, καθώς και φανταχτερές πολύχρωμες τούρκικες στολές, ήταν έτοιμα να δώσουν ζωή στο όλο μας το εγχείρημα, ώστε να καταφέρουμε να επιστρέψουμε πίσω στο τόπο και στο χρόνο, όπου δρούσε ο Πατροκοσμάς, διδάσκοντας το Θείο λόγο!

Ζητώντας, λοιπόν, τις πρεσβείες του Αγίου ξεκίνησε η παράσταση! Ταξιδέψαμε νοερά στα 1779 και στη Δερβιτσάνη της Ηπείρου, όπου ο Άγιος Κοσμάς έστελνε επιστολή στους κατοίκους της Χειμάρρας. Από εκεί στο Βεράτι και στο μέγαρο του Κουρτ- πασά – του σύγχρονου Ιούδα – που παρέδωσε στην κρεμάλα τον Εθναπόστολο, έναντι πληρωμής. Επόμενος σταθμός το Τεπελένι, όπου ο Άγιος διδάσκει στην πλατεία, μπροστά από έναν μεγάλο σταυρό, για να καταλήξουμε, τελικά, δίπλα στον Αψό ποταμό, τόπο μαρτυρίου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού!

Σιγή επικρατεί στην αίθουσα, την ώρα που το σεπτό σώμα του βρίσκεται κρεμασμένο στα κλαδιά ενός δέντρου, ενώ η χορωδία των φοιτητριών τραγουδά για το «ράσο του Πατροκοσμά»! Και η αυλαία πέφτει… Η παράσταση έφτασε στο τέλος της!

 Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ποιήματα και επίκαιρα τραγούδια από τις φοιτήτριες της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης και έκλεισε με ηπειρώτικους χορούς και τον εθνικό μας ύμνο!

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας μας, ανάλογο των προσδοκιών μας! Τα απρόσμενα αρκετά, τα συναισθήματα έντονα…! Ένα πράγμα όμως μας κυριεύει… Η χαρά που καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα ελάχιστο μέρος της ζωής και της δράσης του Αγίου Κοσμά, καθώς και η πίστη ότι τον έχουμε συνοδοιπόρο και βοηθό στον αγώνα μας!!!

 

                                                                                                                 Β.Τ.

                                                                                              Φοιτητής Τμήματος Μαθηματικών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ