Από την ομιλία του π. Νεκτάριου Σαββίδη

0
1395
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Ανταπόκριση από την ομιλία του π. Νεκταρίου Σαββίδη

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και την δεδομένη κατάσταση που επικρατεί στην εποχή μας ο π. Νεκτάριος πήρε την πρωτοβουλία να μιλήσει για ένα αρκετά επίμαχο και ενδιαφέρον ζήτημα. Η ομιλία του είχε τον τίτλο: «Απιστία, Αποστασία, Πίστη». Τρεις λέξεις τόσο περιεκτικές και έντονες.

Αρχικά, ο πατήρ τόνισε πως όλοι οι άπιστοι γύρω μας ισχυρίζονται πως εάν έβλεπαν ένα θαύμα θα πίστευαν αμέσως. Μια στάση που δείχνει πόσο γήινα είναι τα κίνητρα τους. Μόνος στόχος τους είναι ο εντυπωσιασμός, ενώ η αλήθεια είναι πως με αυτή την διάθεση που έχουν, ακόμα και θαύματα να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους αυτοί θα τα αγνοήσουν.

Ζητούμε συνεχώς από τον Θεό θαύματα και αποκαλύψεις, όμως στην πραγματικότητα Τον εμποδίζουμε να ενεργήσει πάνω μας με την υπερηφάνεια και την αλαζονεία μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Φαρισαίοι…

Ο υπερήφανος ισχυρίζεται πως θα τα γνωρίσει όλα με το μυαλό του, με την λογική, ενώ ο Χριστός αποκαλύπτεται στους ταπεινούς μέσα από την δωρεά και ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

Παράλληλα ο π. Νεκτάριος τόνισε χαρακτηριστικά πως η απιστία και η αποστασία υπάρχει διάχυτη σε όλο τον κόσμο, κυρίως δε στην σύγχρονη Ευρώπη. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι σύγχρονοι Άγιοι μας.

Όμως γιατί η αποστασία είναι κακό;

Την απάντηση μας τη δίνει ο Άγιος Παΐσιος. «Όλο το κακό ξεκινάει από εκεί. Απομακρύνθηκαν από την εκκλησία οι άνθρωποι και πήγαν στην αμαρτία». Τόνισε επίσης πως ηγεμονεύει μονάχα η λογική. Λιγόστεψαν οι «φυσιολογικοί» άνθρωποι και πήρε ο νους του ανθρώπου αέρα, πέρασε πλέον στην αλαζονεία.

Ονομάζουμε πλέον το άσχημο, όμορφο. Την κακία αρετή και το πάθος ενάρετη πράξη. Στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε απουσιάζει η μετάνοια. Ο Θεός πλέον μας είναι περιττός, αποτελεί μια ουτοπική έννοια για τους οπισθοδρομικούς.

Αυτή όλη η κατάσταση όμως δεν είναι θεωρητική. Επιβεβαιώνεται καθημερινά μέσα από γεγονότα και εξελίξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αποφάσεις του κράτους που αψηφούν την αξία της ορθόδοξης πίστης συνεχώς, είτε μέσα από νόμους που βγάζουν, είτε μέσα από τα νέα βιβλία που εκδίδουν.

Όμως για όλους μας έχει ο Θεός την κατάλληλη στιγμή, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο π. Νεκτάριος…

Ακόμα και στους πιο αμαρτωλούς ο Θεός δείχνει την άπειρη αγάπη Του. όλους τους δέχεται στην εκκλησία Του.

Γι’ αυτό  υπάρχει και η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Για να μας προσφέρει την αλήθεια, τα μυστήρια , τα αναρίθμητα θαύματα. Σημαντικό όμως είναι να τονίσουμε ότι δεν αποτελεί μόνο έννοια, ούτε είναι μια απλή θεωρία. Είναι στάση ζωής, τρόπος βίωσης της καθημερινότητας. Είναι αγώνας και θυσία.

Εισέρχεται κανείς μέσα την εκκλησία και μαγεύεται, συγκλονίζεται.

Ξέρει ότι από τώρα σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα είναι ήδη με τον Νικητή.

«Και θυμηθείτε…», σημείωσε καταληκτικά ο πατήρ, «Ο Χριστός δεν θα μας απογοητεύσει ποτέ!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ