Από την ομιλία του π. Παναγιώτη Κουτσίδη

0
919
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (2 ψήφοι, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Loading...

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριό μας η τελευταία ομιλία για το έτος 2018 από τον π. Παναγιώτη Κουτσίδη, ιερέα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, ο οποίος μας μίλησε με θέμα «Ζήσε τα Χριστούγεννα», αναπτύσσοντας τον ενδεδειγμένο τρόπο με τον οποίο καλούμαστε να προσεγγίσουμε την επερχόμενη εορτή της Γέννησης του Κυρίου. Αρχικά, διευκρίνισε ότι είναι αναγκαία μια εσωτερική προετοιμασία, όπως άλλωστε φανερώνει και η υμνολογία της περιόδου, η οποία σταδιακά μας οδηγεί από την πρώτη μέρα του Σαρανταημέρου στην γενέθλιο εορτή.

Στη συνέχεια ανέφερε ως σημαντικά εμπόδια για τη γνήσια βίωση του θαυμαστού γεγονότος της θείας ενανθρώπησης την εκκοσμίκευση, την εμπορευματοποίηση και τη δύναμη της συνήθειας, που συχνά απομυζεί από μέσα μας τη ζέση για τα πνευματικά.

Πώς λοιπόν μπορούμε να πλησιάσουμε το ανεξιχνίαστο μυστήριο της κένωσης και της συγκατάβασης του Θεού; Επειδή, πράγματι, οὐ φέρει τὸ μυστήριον ἔρευναν, όπως ψάλλουμε στους αίνους της εορτής, μόνο με πίστη εκ βάθους καρδίας μπορούμε να το πλησιάσουμε. Ασφαλώς, συνεπικουρεί σε αυτό και ο ανεξάντλητος λειτουργικός πλούτος, μιας και για τη συγκρότηση των ύμνων που απαρτίζουν τις ακολουθίες των ημερών η Εκκλησία επέλεξε να «επιστρατεύσει» έργα των πιο λαμπρών υμνογράφων της (Ρωμανού Μελωδού, Ιωάννου Δαμασκηνού, Κοσμά Μελωδού, Κασσιανής μοναχής, Σωφρονίου Ιεροσολύμων, Ανδρέου Κρήτης κ.ά.), τα οποία προσπαθούν να προσπελάσουν το κατά τα άλλα απροσπέλαστο γεγονός και μας βοηθούν να εντρυφήσουμε, έστω έως ενός βαθμού, στο απύθμενο βάθος του.

Ακολούθως ο π. Παναγιώτης μας παρουσίασε πέντε προτάσεις για τον χριστιανικό τρόπο βίωσης της εορτής. Πρώτον, να ευγνωμονούμε τον Κύριο για το ότι απελευθέρωσε την ανθρωπότητα από το χάος στο οποίο είχε περιπέσει πριν την ενσάρκωσή Του, για το ύψος στο οποίο μας ανέβασε και για το μέσο που μεταχειρίστηκε, δηλαδή την άκρα ταπείνωση. Αν και Θεός, ἔκλινεν οὐρανοὺς καὶ κατέβη (Ψαλμ. ιζ΄ 10).

Δεύτερον, να αναλογιζόμαστε τη δική μας αχαριστία, διότι γι αυτήν την απροσμέτρητη ευεργεσία Του δεν αντιπροσφέραμε τίποτα, δεν αποδώσαμε «αντέρωτα στον έρωτά του», όπως τονίζει ο άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης, και, όπως τότε στη Βηθλεέμ δεν υπήρχε τόπος ἐν τῷ καταλύματι (Λουκ. β΄ 7), έτσι και σήμερα αρνούμαστε να Τον βάλουμε μέσα στην καρδιά μας.

Τρίτον, να ετοιμάσουμε κατάλληλα έναν ευπρεπή τόπο, την ψυχή μας, η οποία ως άλλη φάτνη πρέπει να είναι α) καθαρή (μέσω της μετάνοιας), β) θερμή (να θερμανθεί δηλαδή από την αγάπη για τον Θεό και τους ανθρώπους, από αγάπη προς τον πλησίον, τον συγκάτοικο, τον ασθενή, τον κατατρεγμένο, τον αδικημένο) και γ) ταπεινή (διότι ο Κύριος αναπαύεται στους ταπεινούς, όπως φανερώθηκε και από την προσκύνηση των απλών ποιμένων την ημέρα της γέννησής Του).

Τέταρτον, να κάνουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, δηλαδή μεταλαμβάνοντας το τίμιο σώμα Του και το άχραντο αίμα Του. Κέντρο της εορτής, λοιπόν, ας είναι η Θεία Κοινωνία, διότι αν δε μετάσχουμε σε αυτήν την τράπεζα, επέρχεται πνευματική πείνα.

Τέλος, πέμπτη και πολύ ουσιαστική πρόταση είναι να αγωνιστεί σθεναρά ο καθένας μας να κόψει ένα ελάττωμά του, ως ελάχιστη προσφορά στον τεχθέντα βασιλιά, τον οποίο αναπαύουμε, αν προσπαθούμε να προοδεύουμε πνευματικά.

Κατακλείοντας την ομιλία του ο π. Παναγιώτης, μας ευχήθηκε καλή προετοιμασία μέχρι τη μεγάλη εορτή και μάς συνέστησε να ζήσουμε τα φετινά Χριστούγεννα σαν να είναι τα τελευταία μας. Με τα ισχυρά εφόδια που αποκομίσαμε από την ομιλία, λοιπόν, ενισχυθήκαμε πνευματικά, διαφωτιστήκαμε σχετικά με την εορτή της Γεννήσεως του Σωτήρα μας και καλούμαστε πλέον να τη ζήσουμε σε βάθος. Πνευματικά, αυθεντικά, χριστιανικά. Γένοιτο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ