Από την ομιλία του κ. Ρακοβαλή

0
1095
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (1 ψήφοι, μέσος όρος: 4.00 από 5)
Loading...

Ο άγιος Παΐσιος μου είπε…

ομιλία του κυρίου Ρακοβαλή, Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

 

Άγιος Παίσιος. Ένας Άγιος μοναδικός. Τόσο ζωντανός και σύγχρονος. Μια άγια προσωπικότητα που  επηρέασε τον κόσμο γύρω του και μίλησε στις καρδιές των ανθρώπων. Ένας άνθρωπος, του οποίου η ζωή άλλαξε χάρη σε αυτόν τον Άγιο ήταν και ο κ. Ρακοβαλής.

Και πράγματι, είχαμε την χαρά να έρθει στα μέρη μας και να μας μιλήσει για τον Άγιο Παΐσιο, όχι μέσα από βιβλία που διάβασε ή  από γεγονότα που του εξιστόρησαν φίλοι του. Ο κ. Ρακοβαλής είχε την ευτυχία να γνωρίσει προσωπικά τον Άγιο και να τον ακούσει ο ίδιος. Είχε την ευλογία να μιλήσει, να τον συμβουλευτεί και να ακούσει πολλές ιστορίες αλλά και πνευματικούς λόγους από τα χείλη του.

Πιο συγκεκριμένα, ο ομιλητής τόνισε στη αρχή πως ο Άγιος Παΐσιος τους συμβούλευε να κάνουν τόπο στον Θεό για να ενεργήσει μέσα τους, να μεταμορφώσει όλη τους την ζωή. «Αν δεν αφήνουμε χώρο για τον Θεό, Αυτός δεν θα παραβιάσει την ελευθερία μας. Όμως, έστω και λίγο να δείξουμε πως τον θέλουμε και Τον αναζητούμε, Αυτός θα τρέξει να μας «αγκαλιάσει».

Επίσης ο Άγιος τόνιζε την σημασία της προσευχής. Μας παρότρυνε πολλές φορές να προσευχόμαστε, όχι τυπικά, αλλά με την καρδιά μας, με όλο μας τον εαυτό.

Μια άλλη χαρακτηριστική του φράση ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ρακοβαλή, πως σ΄ αυτή την ζωή ήρθαμε για να δώσουμε εξετάσεις. Και κάθε μέρα δίνουμε εξετάσεις στον Θεό, κάθε στιγμή. Όμως το πιο συγκλονιστικό είναι πως δεν έχουμε δεύτερη ευκαιρία. Δεν υπάρχουν μετ-εξεταστέοι για Σεπτέμβρη…

Τόνισε επιπλέον, πως αποκλειστικός σκοπός σ’ αυτή τη ζωή είναι να γίνουμε Άγιοι. Ο ίδιος ο Θεός το είπε. Δεν μας συμβούλεψε απλώς να γίνουμε, ούτε μας το είπε προαιρετικά. Ήταν ρητή εντολή. «Γίνετε Άγιοι, καθώς και εγώ είμαι Άγιος».

Μας επεσήμανε την φράση που είπε ο Χριστός: «Ζητάτε πρώτα την Βασιλεία των Ουρανών και όλα τα άλλα θα σας δοθούνε». Έδινε δηλαδή προτεραιότητα στο να δίνουμε την ζωή μας για να κερδίσουμε τον Παράδεισο και μετά να ενδιαφερόμαστε για όλα τα άλλα.

Κάτι επίσης αξιοσημείωτο το οποίο έλεγε ο Άγιος είναι: «Επειδή η εποχή είναι δύσκολη, οι νέοι ζουν πιο εύκολα τα θαύματα, τα οποία τα ζούσαν παλαιότερα πολύ μεγάλοι ασκητές». Έτσι τεκμηρίωνε αυτή την φράση του μέσα από διάφορα παραδείγματα νέων που είδανε ολοζώντανη τη μορφή του Χριστού και της Παναγίας. Και Τους βλέπανε μπροστά τους επειδή κάνανε αγώνα μέσα στην σύγχρονη κοινωνία που σφύζει από πειρασμούς.

Τέλος, ο ομιλητής, αφού μας ανέφερε δεκάδες περιστατικά που έζησε με τον Άγιο,  έκλεισε την ομιλία με έναν ακόμα λόγο του, που έλεγε συχνά εξ’ αιτίας των δύσκολων καιρών που περνάει ο κόσμος και συγκεκριμένα η χώρα μας: «Παλιά ο Θεός προστάτευε τον κόσμο με το Ένα του χέρι, τώρα τον προστατεύει και με τα δύο…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ