100 Χρόνια Ελεύθερη Μακεδονία.

0
480
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

 

                                   Μακεδονία 1912-2012.

            Αφιερωμένη στη Μακεδονία ήταν φέτος η εθνική μας εορτή καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της.

            Κυρίαρχη προσωπικότητα ήταν η Αικατερίνη Λασσάνη, Μακεδόνισσα αρχόντισσα την εποχή της τουρκοκρατίας, τη ζωή της οποίας παρακολουθήσαμε μέσα από τη θεατρική παράσταση.

            Θαυμάσαμε την ανδρεία γυναίκα και μητέρα καθώς ο άντρας της, Ιωάννης, πλούσιος έμπορος στη Βιέννη, σκοτώθηκε γυρίζοντας στην πατρίδα του την Κοζάνη από ενέδρα του Αλή Πασά. Ο γιός της Γεώργιος Λασσάνης αφοσιώθηκε στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας, αφού κατατάχθηκε  στον Ιερό Λόχο και στάθηκε στο πλευρό του Υψηλάντη και αργότερα του Καποδίστρια. Η Αικατερίνη Λασσάνη δεν έπαψε να τοποθετεί πρώτη την πατρίδα στην ιεραρχική κλίμακα της καθημερινότητάς της και να προσφέρει σε οποιαδήποτε περίσταση υπήρχε ανάγκη.

            Κινδύνεψε από τον Αλή Πασά όσο ήταν ανύπαντρη, καταστράφηκε η ευτυχισμένη της οικογενειακή ζωή όσο ήταν νιόπαντρη, ανέθρεψε με θυσία το γιο της στην υπόλοιπη ζωή της κρυμμένη σε ένα υπόγειο για να αποφύγει την κακία του Πασά και πάντα ήλπιζε για την ελευθερία.

            Συγκρίνοντας τις δυσκολίες των ανθρώπων σε εκείνη την εποχή με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά εμείς, συνειδητοποιούμε καλύτερα  το μέγεθος της θυσίας  τους, το μεγαλείο της αντίστασής τους και  παίρνουμε δύναμη και θάρρος για να συνεχίσουμε τον αγώνα.

            Άραγε αν ήμασταν εμείς στη θέση τους ποια θα ήταν η στάση μας; Η παρούσα κατάσταση είναι η καλύτερη πρόκληση για να δώσουμε μία ειλικρινή έμπρακτη απάντηση…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ