Ο γέροντας Παΐσιος και η Νέα εποχή

1
1893
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Στις 13 Μαρτίου και ημέρα Τρίτη έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μ. Βασιλείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των καθιερωμένων εβδομαδιαίων ομιλιών, μια εκδήλωση που δεν έμοιαζε με τις άλλες. Εισηγητής ήταν ο κ. Αθανάσιος Ρακοβαλής, καθηγητής φυσικής και οικογενειάρχης που διδάσκει σε νυχτερινό σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος που επιλέχτηκε σαν ομιλητής ο κ. Ρακοβαλής δεν ήταν η ιδιότητά του ως φυσικού και οι γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο διδασκαλίας του, αλλά η ιδιαίτερα έντονη βίωση από μέρους του καταστάσεων πνευματικά επικίνδυνων και η ολοκληρωτική του μεταστροφή στην Ορθοδοξία. Σ’ αυτή τη μεταστροφή του πάντως, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η γνωριμία του με το γέροντα Παΐσιο, η οποία κράτησε πάνω από δώδεκα χρόνια.

Το θέμα της ομιλίας αντλούνταν από δύο παράγοντες συντελεστικούς στη διαμόρφωση της ζωής του σε δύο ημίχρονα: «Ο γέροντας Παΐσιος και η Νέα Εποχή». Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εμπειρίες που τις έζησε όμως έντονα στον ίδιο βαθμό.

Έτσι, λοιπόν, η ομιλία δε χαρακτηριζόταν από μια απλή γνωσιολογική εμβάθυνση στους δύο αυτούς κόσμους –της Ορθοδοξίας και της Νέας εποχής- αλλά μια βιωματική προσέγγιση που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως κατάθεση ζωής. Γι’ αυτό μεγάλη χαρά μας προξένησε η πρωτοφανής συρροή νέων και νεανίδων που δεν αποτελούσαν μέλη της Χ.Φ.Δ. και όχι μόνο.

Να ειπωθεί ακόμη ότι η ομιλία ενθουσίασε το κοινό και ιδιαίτερα στο σκέλος των ερωτήσεων, καθώς διαλευκάνθηκαν με ακριβή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία φλέγοντα ζητήματα, όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός, οι ολοένα αυξανόμενη παρουσία σχολών γιόγκα και πολεμικών τεχνών, η ύπαρξη εκατοντάδων σεκτών που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Ελλάδα και ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας τους, καθώς και οι βασικές αρχές που διέπουν το σύστημα της Νέας εποχής και προωθούνται παγκοσμίως. Τέλος να αναφέρω ότι ο κ. Ρακοβαλής έχει καταγράψει τις εμπειρίες του από το γέροντα Παΐσιο στα βιβλία του «Ο πατήρ Παΐσιος μού είπε…» και «οι Γκουρού, ο Νέος και ο Γέροντας Παΐσιος».

Φοιτητής Νομικής

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. μήπως γνωρίζει κάποιος να μου πει, υπάρχουν περιπτώσεις που να ασχολούνται με την ομοιοπαθητική και τον βελονισμό αλλα να μην συνδέονται με παραθρησκείες;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ