Οκτώβριος στην Θεσσαλονίκη…

0
1856
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (1 ψήφοι, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Loading...

Ο Οκτώβριος της Θεσσαλονίκης

Φορτωμένος ο Οκτώβριος στη Θεσσαλονίκη με μνήμες αγώνων και θυσιών για να κρατηθεί ψηλά η άγια φωτιά της Ορθοδοξίας και να σωθεί η ελληνικότητα της πόλης και της αγαπημένης μας Μακεδονίας.

Η Χ.Φ.Δ. θυμήθηκε, τίμησε, γιόρτασε.

14.10.2017: Από την επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού αγώνα και στην κρύπτη που επικοινωνούσε με το τότε Προξενείο μέσω του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Με συγκίνησε μας αφηγήθηκε την ιστορία της ο ιερέας που πρώτος κατέβηκε σε αυτή, όταν οι εργασίες αποκαταστάσεως των ζημιών στον Ναό μετά το σεισμό του 1978 την έφεραν στο φως.

19.10.2017: «Ασάλευτοι στο χρέος» ο τίτλος της γιορτής μας, της αφιερωμένης  σε όσους πότισαν με το αίμα τους τη Μακεδονική γη. Τη γιορτή μας πλαισίωσαν επίκαιρα κείμενα όπως το διήγημα “Από θάρρος ούτε λόγος να γίνεται” μια συγκινητική ιστορία με αναφορά στην προσφορά και τις θυσίες των δασκαλισσών του Μακεδονικού Αγώνα.

Η χορωδία μας ερμήνευσε με πατριωτικό παλμό τραγούδια που εξυμνούσαν τις θυσίες των μακεδονομάχων και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας

Η ομιλήτρια κα. Σωσάννα Καρανάσιου, φιλόλογος, μας μετέφερε στα ιστορικά γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα, στην προσφορά της Εκκλησίας, των προκρίτων και των απλών πολιτών, στις θυσίες των μακεδονομάχων, όπως ήταν ο γνωστός μακεδονομάχος Καπετάν Άγρας, ο οποίος σε μία συνάντηση με τους Βούλγαρους, ενώ δεν κουβαλούσε κανένα όπλο όπως είχαν συμφωνήσει, με δόλιο τρόπο οι Βούλγαροι τον κρέμασαν και τον διαπόμπευσαν στα γύρω χωριά….

Τόσοι άνθρωποι θυσιάστηκαν για την Μακεδονία μας κι έχουμε χρέος να θυμόμαστε ποιοι είμαστε και να αγωνιζόμαστε για την ακεραιότητα του τόπου μας!

“ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!”

22.10.2017: Τιμήσαμε την προστάτιδα του εντευκτηρίου μας Αγία Ανυσία. Στην αγία εικόνα της στο μικρό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στη χάρη της καταφεύγουν κάθε φορά με πολλή συγκίνηση και πολλές προσδοκίες οι ψυχές μας.

25.10.2017: Τιμώντας τον πολιούχο μας Άγιο Δημήτριο συμμετέχουμε στη λιτάνευση των ιερών εικόνων της Παναγίας της Κανάλας  και του Αγίου Δημητρίου καθώς και των ιερών λειψάνων του.

Από την Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ