Η εκδρομή μας σε Σάμο και Έφεσο

9
1057
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

“Προσοχή παρακαλώ. Το πλοίο σε λίγα λεπτά προσαράζει στο Βαθύ. Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες όπως αποβιβαστούν…” …και το ρολόι έδειχνε 04:27′.

Μετά από 22 ώρες ταξιδιού με όλα τα δυνατά μέσα μεταφοράς (τραίνο-λεωφορείο-πλοίο) η γη δεν έτρεμε κάτω από τα πόδια μας, πατούσαμε στέρεο έδαφος! Ευτυχώς, δεν είχαμε μεγάλη διαδρομή προς το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο που μας φιλοξένησε τις επόμενες 5 ημέρες.

Την πρώτη μας μέρα στο νησί ξεναγηθήκαμε στην πανέμορφη και ιδιαίτερα ανεπτυγμένη πρωτεύουσα της Σάμου, το Βαθύ. Επισκεφτήκαμε το αρχαιολογικό της μουσείο και θαυμάσαμε τον τεραστίων διαστάσεων κούρο (ύψος 2 ορόφων!) καθώς και το βυζαντινό το οποίο μεταξύ των ιερών κειμηλίων διαφυλάσσει τον αρχιερατικό σάκο του πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ και τα επιμάνικα του μάρτυρα επισκόπου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Στο παραδοσιακό της οινοποιείο γευτήκαμε τα περίφημα σαμιώτικα κρασιά από τα οποία προμηθευτήκαμε και για τους δικούς μας (μα δεν ήταν υπέροχο εκείνο το Grand Cru;!). Στο Καρλόβασι κάναμε τον περίπατό μας στην ανοιξιάτικη φύση και στο Ποτάμι προσκυνήσαμε στη μικρή εκκλησία της Μεταμορφώσεως, η οποία είναι η αρχαιότερη της περιοχής.

Και η μεγάλη μέρα έφτασε…

…επιτέλους το επόμενο πρωί τα βλέμματά μας αντίκριζαν με συγκίνηση τις Ιωνικές ακτές και τα πόδια μας βάδιζαν στους δρόμους που περπάτησε ο Απ. Παύλος, ο Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος καθώς και πλήθος άλλων Αγίων. Ο Ιωνικός ήλιος έλουζε την αρχαία πόλη της Εφέσου και η ελληνικότητα φάνταζε στο μεγαλείο της μέσα από αναρίθμητες ελληνικές επιγραφές. “Αρχαίο πνεύμα Αθάνατο…” βγήκε απ’ τα τρίσβαθά μας και αντήχησε στο τεράστιο θέατρο πλημμυρίζοντας με υπερηφάνεια την καρδιά μας.

Επισκεφτήκαμε το σπήλαιο των Αγίων 7 κοιμισμένων παίδων των εν Εφέσω και ψάλλαμε με κατάνυξη το απολυτίκιό τους μέσα στον ερειπωμένο τους ναό… “Θείω Πνεύματι, ἀφθαρτισθέντες, πολυχρόνιον, ἤνυσαν ὕπνον, οἱ ἐν Ἐφέσω ἐπτάριθμοι μάρτυρες, καί ἀναστάντες πιστούς ἐβεβαίωσαν…”.

Κατόπιν βρεθήκαμε στη βασιλική του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, ένα τεραστίων διαστάσεων έργο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, το οποίο δυστυχώς σήμερα είναι παραμελημένο. Εκεί προσκυνήσαμε το κενοτάφιο του Αγίου που βρίσκεται στο χώρο του Ιερού του ναού. Σαν ανάμνηση του προσκυνήματός μας πήραμε λίγο χώμα Ιωνικής γης. Οι λίγες ώρες παραμονής μας στα ιερά χώματα της Μ. Ασίας, δυστυχώς, κύλησαν γρήγορα και το βραδάκι επιστρέψαμε στη Σάμο.

Την Παρασκευή επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό τόπο του Ηραίου και περπατήσαμε στην απέραντη έκταση που καταλάμβανε ο ναός της Ήρας, θαυμάζοντας το ανοιξιάτικο τοπίο. Στη μέση του δέσποζε η μόνη κολόνα που παρέμεινε από τον τεραστίων διαστάσεων ναό . Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το Ευπαλίνειο Όρυγμα – ένα πρωτότυπο αρχαίο υδραγωγείο καταπληκτικής αρχιτεκτονικής σοφίας – όπου και προσπαθήσαμε να μπούμε (ήταν τόσο στενά, ώστε μετά δυσκολίας προχωρούσαμε ακόμα και αφ’ ενός ζυγού!).

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το Πυθαγόρειο με την καταπληκτική θέα του Αιγαίου Πελάγους όπου απολαύσαμε το γεύμα μας υπό τη σκιά του μεγάλου μαθηματικού της αρχαιότητας Πυθαγόρα του Σάμιου. Έχοντας ανανεώσει τις δυνάμεις μας ανεβήκαμε στο περίβλεπτο κάστρο του γνωστού ήρωα της Επανάστασης, Λυκούργου Λογοθέτη. Με συγκίνηση και δέος ακούσαμε ότι αυτό το νησί της πατρίδας μας δεν γνώρισε ποτέ τουρκική κατοχή, ενώ πλησιάσαμε πολύ κοντά στα περίφημα στενά της Μυκάλης, γνωστά για την νίκη των Ελλήνων έναντι του περσικού και του τουρκοαιγυπτιακού στόλου.

Στο Παλαιοντολογικό μουσείο, στο χωριό Μυτιληνιοί, θαυμάσαμε τα απολιθωμένα και ταριχευμένα ζώα (ποιος δεν έβγαλε φωτογραφία πλάι στο γνωστό “καπλάνι της βιτρίνας”;).

Ύστερα, από μια γεμάτη εντυπώσεις ημέρα μας περίμενε μια ζεστή φιλοξενία με σπιτικό φαγητό και οικοδεσπότη το σεβασμιότατο Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιο. Ακολούθησε χαρά και κέφι από τα τραγούδια μας και ενθουσιασμός από τις φωνητικές ικανότητες του Δεσπότη.

Οι πρώτες ακτίνες του ήλιου μας βρήκαν στο πλοίο του γυρισμού και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας αποχαιρετήσαμε τα μαγευτικά νησιά της πατρίδας μας, τους Φούρνους, την Ικαρία, την Νάξο και την Πάρο. Τελευταία μας στάση ήταν το υπερσύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της Ακροπόλεως με την υπέροχη αρχιτεκτονική και τα σπουδαία εκθέματα.

Αυτές τις 5 ημέρες τα πνευμόνια μας γέμισαν θαλασσινό αιγαιοπελαγίτικο αεράκι, τα μάτια μας βούρκωσαν αντικρίζοντας τη Μ. Ασία, τα πόδια μας περπάτησαν στο ιερό της χώμα, τα χέρια μας ψηλάφισαν την αρχαία ελληνική ιστορία και η καρδιά μας χτυπούσε στο ρυθμό της Ορθοδοξίας. Με την ευλογία του Θεού η εκδρομή μας έφτασε στο τέλος της.

”Η αμαξοστοιχία σε λίγα λεπτά φτάνει στο σταθμό της Θεσσαλονίκης. Η αποβίβαση θα γίνει από τη δεξιά πλευρά της φοράς του τρένου. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει όλα τα προσωπικά σας αντικείμενα.”

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ζείδωρε νομίζω οτι για ακόμη μια φορά ο λόγος σου χαρακτηρίζεται απο μια δόση υπερβολής!!!
  Τον οποίο βέβαια θα μπορούσα να δικαιολογησω μόνο εάν δεν έχεις δει τις φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη….

  • Δε νομίζω ότι χαρακτηρίζοντας τις φωτογραφίες της Εφέσου “καταπληκτικές” αναιρείται η αξία των φωτογραφιών της Πόλης. Οι φωτογραφίες μας αυτές είναι ένα ελάχιστο δείγμα και θεωρώ ότι όσες ήμασταν εκεί μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πόσο καταπληκτικά και ευλογημένα ήταν.

 2. Ο “τρισδιάστατος” Κούρος, σε ποιο μουσείο βρίσκεται; Πάντως, παρατηρώ πως τα κορίτσια δεν άφησαν δευτερόλεπτο ανεκμετάλευτο… μέχρι και το “ΧΑΛΛΛΑΡΑ” ανακάλυψαν! 🙂

  • Ο “διώροφος” Κούρος βρίσκεται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Σάμου…Και πράγματι αν ήσουν εκεί θα έβλεπες ότι ναι, δεν χάσαμε ούτε μια στιγμή από το χρόνο μας!!!

 3. Η εκδρομή μας ήταν πραγματικά υπέροχη! Η Σάμος είναι τόσο ωραία, μακάρι να είχαμε και άλλες μέρες για να την εξερευνήσουμε περισσότερο. Αξέχαστες θα μείνουν στη μνήμη μου οι επισκέψεις μας σε αρχαιολογικούς χώρους και οι ξεναγήσεις που τις συνόδευαν..! Αξέχαστα είναι και τα πανέμορφα τοπία της Σάμου(το ποτάμι..)Αξέχαστα και τα παιχνίδια μας στο πλοίο, στο τρένο, στο ξενοδοχείο!!!Αξέχαστα και τα νησάκια που συναντήσαμε στην πορεία μας. Ποιά θα ξεχάσει τα ατελείωτα τραγούδια αλλά και τους χορούς μας στο πλοίο;Δόξα το Θεό περάμαμε υπέροχα.
  Ραντεβού που αλλού; Θεοσκέπαστη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ