Εντυπώσεις από την εκδρομή μας στην Κορυτσά

0
979
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Στις 19 Δεκεμβρίου επισκεφτήκαμε την μαρτυρική Ήπειρο. Την Βόρειο Ήπειρο η οποία δυστυχώς είναι ξεχασμένη από το ελληνικό κράτος. Την Ήπειρο και τους βορειοηπειρώτες αδελφούς μας οι οποίοι σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν προβλήματα απο εθνικιστικές και όχι μόνο οργανώσεις…

Εμείς σαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι Έλληνες φοιτητές επισκεφτήκαμε την Κορυτσά, χαρακτηρισμένη και ως «το Παρίσι της Ηπείρου» προκειμένου να ενισχύσουμε ποικιλοτρόπως του πολυπαθείς αδελφούς μας και να συμμετέχουμε στην γιορτή των φροντιστηρίων της ελληνικής γλώσσας που λειτουργούν έξω από την πόλη της Κορυτσάς, στην Πολένα (τα φροντιστήρια της ελληνικής γλώσσας λειτουργούν σε πολλές περιοχές της Ηπείρου με την συνδρομή της ΣΦΕΒΑ, δίνοντας μια ευκαιρία στους βορειοηπειρώτες μαθητές να μάθουν την ελληνική γλώσσα).

Εκκλησιαστήκαμε στον παλιό μητροπολιτικό ναό της Κορυτσάς, που την εποχή του Χότζα είχε διασκευαστεί σε μουσείο. Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας επισκεφτήκαμε τον νέο μεγαλοπρεπή μητροπολιτικό ναό όπου πήραμε την ευχή του μητροπολίτη Κορυτσάς. Έπειτα κατευθυνθήκαμε προς την Πολένα η οποία είναι μισή ώρα από την Κορυτσά.

Με το που φτάσαμε στην Πολένα κατευθυνθήκαμε προς το ναό του χωριού στον οποίο και θα λάμβανε χώρα η χριστουγεννιάτικη γιορτή. Ήδη, οι  γονείς των παιδιών είχαν κατακλύσει την εκκλησία και όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η γιορτή. Τα παιδιά του φροντιστηρίου γεμάτα χαμόγελο μας παρουσίασαν μια απλή, αλλά ταυτόχρονα έντονα  δυναμική γιορτή. Τραγούδησαν, απήγγειλαν ποιήματα, μας μίλησαν. Αυτό μας έδωσε δύναμη, γιατί παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες πείνας φτώχειας που επικρατούν στην Ήπειρο, τα παιδιά γεμίζουν με Χριστό και Ελλάδα. Αυτή η εικόνα έρχεται σε οξεία αντιπαράθεση με την ελληνική πραγματικότητα που θέλει τη νέα γενιά να αποβάλλει οτιδήποτε ελληνικό και ορθόδοξο.

Την εκδήλωση πλαισίωσε, η χορωδία της ΧΦΔ ψάλλοντας χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια. Τη γιορτή έκλεισε ο π. Μιχαήλ, ο οποίος με απλά και κατανοητά λόγια έδωσε πολύτιμες συμβουλές στους παρευρισκομένους μαθητές το νόημα των Χριστουγέννων. Με το πέρας της εκδήλωσης διανεμήθηκαν, με την συνδρομή της ΣΦΕΒΑ, δώρα στους μαθητές οι οποίοι τα δέχτηκαν με ένα πλατύ χαμόγελο!

Αποχαιρετίσαμε το χωριό και κατευθυνθήκαμε προς την Μπομποστίτσα για να κάνουμε τρισάγιο στους Έλληνες στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν στο έπος του ’40 στα βουνά της Ηπείρου.

Τελευταίος μας προορισμός του ελληνικό σχολείο Όμηρος. Ένα σχολείο πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας. Ένα σχολείο που κάθε γονιός θα ήθελε να στείλει το παιδί του. Εκεί μας υποδέχτηκαν με λαχτάρα και ενθουσιασμό τρεις αφιερωμένες αδελφές από την αδελφότητα της Χριστιανικής Ελπίδας που ανήκαν στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου. Μας ξενάγησαν στις μαθητικές αίθουσες και μας ενημέρωσαν για το σημαντικό και πολυσχιδές έργο που πραγματοποιείται με πολλές θυσίες και αγώνες και χαίρει άκρας εκτίμησης απ’ την αλβανική τοπική διοίκηση. Γοητευμένοι απ’ το πνεύμα αυτοθυσίας και ηρωισμού που τις χαρακτήριζε, πήραμε τον δρόμο του γυρισμού, αφού πρώτα κάναμε άλλη μια στάση στην Κορυτσά προκειμένου να αφήσουμε ορισμένα δέματα σ’ ένα ίδρυμα, άλλα και να απολαύσουμε κάνοντας έναν περίπατο, τα γραφικά σοκάκια της πόλης.

Στην επιστροφή, όλοι ήμασταν σκεφτικοί και ωφελημένοι. Σκεφτικοί, γιατί αναλογιζόμασταν τις ποικίλες υλικές ανέσεις που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τους βορειοηπειρώτες αδελφούς μας που στερούνται των στοιχειωδών ανέσεων. Ωφελημένοι, γιατί μας δίδαξε το φρόνημα και η πίστη των βορειοηπειρωτών χριστιανών που αγνοούσαν τις δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες προκειμένου να εκκλησιασθούν, αλλά και που ταυτόχρονα επιβεβαίωνε ότι και χωρίς τον υλικό πλούτο, μπορεί κανείς να νιώθει «πλούσιος» .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ