Ενθυμήσεις από την επίσκεψή μας στο νομό Πέλλας

0
1526
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011 η Χ.Φ.Δ. Θεσσαλονίκης εξέδραμε στο γειτονικό νομό Πέλλας, πραγματοποιώντας τη δεύτερη χειμερινή εκδρομή της μετά από αυτήν της Καστοριάς. Συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε την Αριδαία και τα Γιαννιτσά.

Πέλλα

Πρώτη μας στάση στο νομό ήταν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας. Το μουσείο αναδύεται μέσα από το έδαφος και βρίσκεται μεταξύ της Αρχαίας Αγοράς και του προσφάτως ανακαλυφθέντος Ανακτόρου. Στο μοντέρνο αυτό κτήριο στεγάζονται όλα τα ευρήματα από την Αρχαία Πέλλα και τις γύρω περιοχές, τα οποία έχουν βρεθεί από τις πολύχρονες ανασκαφές. Θαυμάσαμε τα υπέροχα ψηφιδωτά, τα καλλίτεχνα αριστουργήματα καθημερινής χρήσης καθώς και τα αγάλματα της κλασσικής εποχής. Έπειτα μεταφερθήκαμε στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς, όπου οι ανασκαφές συνεχίζονται και περιδιαβήκαμε τα μέρη, όπου άλλοτε αποτελούσαν το οικονομικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της αρχαίας πόλης.

Αριδαία

Επόμενη μας στάση η Ιερά Μονή του Αγίου Ιλαρίωνα στο χωριό Πρόμαχοι Αριδαίας, λίγα χιλιόμετρα πριν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Το μοναστήρι ξεπροβάλλει πίσω από τους λόφους και τα δέντρα. Η καινούρια, βυζαντινού ρυθμού, εκκλησία προκαλεί δέος. Αφού προσκυνήσαμε τον παλαιό ναό και βγάλαμε τις επιβεβλημένες λόγω θέας φωτογραφίες και συγκεντρωθήκαμε στο αρχονταρίκι της μονής, όπου μάς προσέφεραν κέρασμα και καφέ.

Λίγο αργότερα μπήκε στην αίθουσα ο π. Παΐσιος, υποτακτικός του μακαριστού γέροντος Παϊσίου. Μας μίλησε για αρκετή ώρα επί διαφόρων θεμάτων, τα οποία μίλησαν βαθιά μέσα μας και έπειτα απάντησε σε απορίες φοιτητών πάνω σε φλέγοντα νεανικά θέματα. Αποχαιρετίσαμε το φιλόξενο μοναστήρι με την υπόσχεση, ότι θα το ξαναεπισκεφτούμε, και ξεκινήσαμε για το μέρος, όπου θα γευματίζαμε.

Μετά από μισή ώρα περίπου, φτάσαμε στο εστιατόριο “Όαση”, μια πραγματική όαση θαλπωρής, περιτριγυρισμένη από δέντρα, όπου φάγαμε πεντανόστιμα ψάρια.

Γιαννιτσά

Στη συνέχεια της όμορφης περιήγησής μας βρεθήκαμε στα Γιαννιτσά, την πόλη όπου έγινε η φονικότερη μάχη των Βαλκανικών πολέμων. Πρώτη μας στάση ήταν ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη), όπου προσκυνήσαμε και ξεναγηθήκαμε από τον π. Ελευθέριο. Έπειτα μεταφερθήκαμε στο ενοριακό κέντρο όπου μας προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα και είχαμε την ευκαιρία να ψάλουμε και να χαρούμε τις σύντομες πνευματικές νουθεσίες του π. Ελευθερίου.

Τελευταία μας στάση πριν την επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη ήταν το εντευκτήριο του «Μεγάλου Βασιλείου», το οποίο στεγάζεται σε 3ώροφο κτήριο στο κέντρο των Γιαννιτσών. Εκεί αφού ξεναγηθήκαμε στους χώρους του εντευκτηρίου και κεραστήκαμε, αρχίσαμε το παιχνίδι, ενώ κάποιοι από μας προτίμησαν τον περίπατο στο φημισμένο πεζόδρομο της πόλης.

Νωρίς το βράδυ, πήραμε το δρόμο της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη κουρασμένοι αλλά εμπεπλησμένοι με πνευματικές νουθεσίες, συντροφικότητα, παιχνίδι και αναμνήσεις.

Και του χρόνου!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ