Ένα ραντεβού με την ιστορία είχαν οι 1.300 συμμετάσχοντες στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης. Στις 28 Νοεμβρίου 2010, ανταποκρίθηκαν ένθερμα στο κάλεσμά της και προσήλθαν για να θυμηθούν ή και να ξεφυλλίσουν για πρώτη φορά στιγμές από την τιμημένη ιστορία της.
Συναντηθήκαμε το πρωί της Κυριακής στο γνώριμο Ναό της Παναγίας Δεξιάς, που ήταν ασυνήθιστα κατάμεστος από την αρχή του όρθρου. Τη Θεία Λειτουργία λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Ειρηνουπόλεως και Σεϋχελλών κ. Δημήτριος, αμφότεροι παλαιά μέλη της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης, καθώς και πλήθος πρεσβυτέρων. Η λαμπρότητα αυτή όμως δε ζημίωσε σε τίποτα την κατάνυξη των ακολουθιών, μα αντιθέτως της προσέδωσε ένα χρώμα Πεντηκοστής. Στο τέλος τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των κεκοιμημένων διδασκάλων, μελών και ευεργετών της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης, όπου ολοκαρδίως ευχηθήκαμε για την εις Κύριον ανάπαυσή τους.
Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε το πρωινό και οι πρώτοι ασπασμοί. Παλιοί συμφοιτητές με δάκρυα στα μάτια να αντικρίζουν τους συνοδοιπόρους τους στους αγώνες της νιότης, να βλέπουν μετά από τόσα χρόνια τους υπευθύνους που τους στήριξαν στις νεανικές τους δοκιμασίες, να συζητούν αναπολώντας τις πρώτες τους νίκες και να ξαναζούν στιγμές που χάραξαν με χρυσά γράμματα την εξέλιξη της προσωπικότητάς τους.
Στην κεντρική εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και μέσα από ένα πρόγραμμα πολύωρο, τριών και ημισείας ωρών, που έρεε όμως απαλά σαν κυματισμός, παρέλασαν ενώπιόν μας υψηλές παρουσίες, άρτιες χορωδίες, συγκινητικές προβολές, μεταρσιωτικές εισηγήσεις.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με πλήθος χαιρετισμών. Ζωντανά χαιρέτισαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, οι συλλειτουργήσαντες αρχιερείς, ο τέως Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου καθώς και ο αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού. Σημειωτέον οι αρχιερείς και ο αντιδήμαρχος διετέλεσαν παλαιά μέλη της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης. Αναγνώσθηκαν επίσης ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, αρχιερέων και μοναχών. Όλοι σχεδόν οι χαιρετίζοντες αναμιμνήσκονταν με ευγνωμοσύνη τα χρόνια της δικής τους συμμετοχής στη Χριστιανική Φοιτητική Δράση.
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο έγκριτος θεολόγος και ιδρυτικό μέλος της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιος Ψαλτάκης, μέλος και αντιπρόσωπος της Αδελφότητος Θεολόγων «ο Σωτήρ», ο οποίος μας μίλησε για τα δύσκολα μα γεμάτα ενθουσιασμό πρώτα βήματα του 1960. Επίσης παρέστησαν εκτός από τα παλαιά και νέα μέλη της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης, εκπρόσωποι από όλα τα χριστιανικά έργα της πόλης μας, αδελφότητες και ενορίες, αποδίδοντας τιμή στα 50 μας χρόνια.
Η κ. Μαρία Πανουργιά-Σκόνδρα, μέλος της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης κατά τη δεκαετία του ’70, μας ταξίδεψε στους διαδρόμους των πανεπιστημιακών κτηρίων, διηγούμενη στιγμιότυπα από τις εξορμήσεις διάδοσης του περιοδικού «Η Δράσις μας», οι οποίες είχαν χαραχτεί βαθιά στη μνήμη και την καρδιά της. Στιγμιότυπα γνώριμα σε όλες τις γενιές της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης: ύβρεις, ειρωνείες, αντιδράσεις, αλλά και ζωντανά θαύματα με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος να μιλάει στην καρδιά των φοιτητών και να τους πείθει για τη ζώσα μας πίστη.
Ο κ. Ηλίας Κορκόντζιλας, κυκλάρχης και παλαιό μέλος της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης, μας θύμισε στιγμές κατά τις οποίες η Δράση πρωτοστάτησε στο κάλεσμα της μητρός Εκκλησίας και του έθνους για νεανική δράση και συμμετοχή στους πόνους και τις αγωνίες τους: Κύπρος, Βόρειος Ήπειρος, ταυτότητες, αμβλώσεις, αναγραφή θρησκεύματος, εκκλησιαστική περιουσία, συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Ταυτόχρονα όμως ήχησε σάλπιγγα για σύγχρονες μάχες, για νέες νίκες.
Η κ. Ευθαλία Γούναρη, ιδρυτικό μέλος της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης και επί σειρά ετών υπεύθυνη των φοιτητριών της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης, έκανε τους παλαιότερους να κλάψουν και να ριγήσουν, κάνοντας σύντομη αναφορά στις μορφές εκείνες που σημάδεψαν την πορεία της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης. Αρχιμ. Λεωνίδας Διαμαντόπουλος, π. Βασίλειος Εμμανουήλ, π. Βασίλειος Παπαγιάννης, Κωνσταντίνος Βαλσαμόπουλος, Ευστράτιος Βαμβουκλής, Σπυρίδων Μακρής και φυσικά η αείμνηστη Παρασκευή Βαΐτση ξανάλθαν στη μνήμη μας ως πρότυπα αγωνιστικότητας, αυταπαρνήσεως και αγάπης, που έβαλαν το χέρι στο αλέτρι, και δε γύρισαν να κοιτάξουν πίσω.
Τέλος ο κ. Δημήτριος Κίτσος, μέλος της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης, ανέδραμε στη σύγχρονη ιστορία της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης στον 21ο αιώνα, θυμίζοντας μεγάλες στιγμές, συγκινητικά θαύματα και νέες μεθόδους δράσης, και τονίζοντας πως απτόητοι και αταλάντευτοι από τις σύγχρονες προκλήσεις «θα πρέπει να υπηρετούμε το Δημιουργό μας με ένθερμη καρδιά, φλογερή αγάπη και άσβεστο ζήλο, ώστε να απολάβουμε των δωρεών του Αγίου Πνεύματος».
Ανάμεσα στις αφυπνιστικές φωνές των εισηγητών, οι χορωδίες της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης με ανανεωμένη σύνθεση και σύντονη προετοιμασία ανέπεμψαν δοξολογία στον Αρχηγό μας Χριστό πάντων ένεκεν και φώτισαν τις ψυχές μας με πίστη στη αδιάκοπη συνέργειά Του, τα δε βίντεο επανέφεραν κοντά μας στιγμές αλησμόνητες από τις εκδρομές μας.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο π. Μιχαήλ μας έδωσε το 51ο σύνθημα της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Ένα σύνθημα το οποίο συνδέει το παρόν με τον μέλλον, ένα σύνθημα σωτήριο, διαχρονικό, θεόπνευστο, μονολεκτικό, δυναμογόνο. «ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ». Το σύνθημα που ανοίγει τη νέα 50ετία της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Το σύνθημα που μας οδηγεί στην αιωνιότητα. Η εποχή μας δεν προσφέρεται για άνευρη αγωνιστικότητα, «γρηγορεῖτε καὶ προσεύχεσθε ἵνα μὴ εἰσέλθητε εἰς πειρασμόν». Δεν υπάρχει καιρός για αναβολές, για δεύτερες σκέψεις, «γρηγορεῖτε, ὅτι οὐκ οἴδατε ποίᾳ ἡμέρᾳ ὁ κύριος ὑμῶν ἔρχεται».
50 χρόνια μετά την ίδρυση της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης, συναχθήκαμε επί το αυτό, στη Θεία Λειτουργία, στην εκδήλωση και στο γεύμα που ακολούθησε, όχι για να επαινέσουμε τον εαυτό μας, αλλά για να λάβουμε παράδειγμα ζωής και δράσης από τους θεμελιωτές του Νεοελληνικού Χριστιανικού Κινήματος και τους άξιους συνεχιστές τους. Για να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε επιφορτισμένοι με το μεγάλο χρέος, παρά τη δική μας αναξιότητα, να συνεχίσουμε τη δική τους εργασία, το δικό τους θερισμό. Να αφουγκραστούμε τη φωνή των αιώνων και να μη μείνουμε απαθείς στο κάλεσμά Του. «Πάντα μπροστά κι όλο ψηλά κι όλο ψηλότερα κι όλο στα ωραία και στα μεγάλα!»1 «Ἅ δὲ ὑμῖν λέγω, πᾶσι λέγω· γρηγορεῖτε».
Γ.Φ.Κ.
1 «Ζήτω στους Χριστιανούς», Αφιερωμένο στους Χριστιανούς Φοιτητές, Γεώργιος Βερίτης
* * *
“ολο ψηλα κι ολο ψηλοτερα προς τα ωραια κ τα μεγαλα ” παιδεύομαι να θυμηθώ από που ειναι η φραση ,(την οποια θυμαμαι απ τα μαθητικα μου ) εχετε την ευγενή καλωσυνη να με βοηθήσετε ? ευχαριστω εκ των προτερων