Από την γιορτή των Τριών Ιεραρχών στο Α.Π.Θ. 2010

12
691
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

«Τους Τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου Θεότητος»

Τους Τρεις Ιεράρχες τιμά  η Εκκλησία μας στις 30 Ιανουαρίου και μαζί τους γιορτάζει και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα. Με την ευκαιρία αυτή, στις 28 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ έλαβε χώρα η εκδήλωση τιμής στους αξιότιμους κ.κ. καθηγητές, προκειμένου να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας για όσα μας προσφέρουν.

Στην εκδήλωσή μας παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο κ. Πρύτανης, οι κ.κ. Αντιπρυτάνεις, εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και περί τους 150 καθηγητές.

Την εκδήλωση άνοιξε η βυζαντινή χορωδία της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης η οποία  και έψαλε ύμνους σχετικούς με την εορτή. Ο καθηγητής Γενετικής Βελτίωσης των φυτών κ. Χρήστος Γούλας μίλησε για την καταγωγή του ανθρώπου σύμφωνα με τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας. Η ομιλία του περιελάμβανε απανθίσματα των Τριών Ιεραρχών. Κεντρικό σημείο της ομιλίας του ήταν τα λόγια του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «Τι ποτ’ εστίν άνθρωπος και όση της ημετέρας φύσεως η ευγένεια».

Στην εκδήλωσή μας συμμετείχαν με τραγούδια οι χορωδίες των φοιτητριών της Χριστιανικής Ελπίδας, των φοιτητών «ο Λύχνος», όπως επίσης και των φοιτητών της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης.

Παράλληλα, η εκδήλωσή μας πλαισιωνόταν από μία προβολή διαφανειών που αφορούσε απανθίσματα των Τριών Ιεραρχών σχετικά με τον αληθινό πλούτο και την αληθινή πτωχεία.

Από τη σκέψη τους:

«Αληθινά πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει χρήματα, ούτε πτωχός είναι αυτός που δεν έχει. Αληθινά πλούσιος είναι αυτός που όταν δεν έχει δίνει, αλλά και πιστεύει ότι την αληθινή χαρά δεν θα τη βρει στα χρήματα».

Μέγας Βασίλειος: Ο πλούσιος δεν είναι ζηλευτός για τον πλούτο, ούτε ο άρχοντας για τη δύναμη του αξιώματος. Γιατί αυτά είναι όργανα αρετής γι’ αυτούς που τα χρησιμοποιούν σωστά, και δε φέρουν από μόνα τους την ευτυχία.

Γρηγόριος ο Θεολόγος: Με το έλεος και τους οικτιρμούς, μπορούμε να γίνουμε ίσοι με το Θεό. Όταν όμως μας λείπει αυτό, όλα τα χάσαμε. Δεν είπε «αν πιστέψετε, θα είστε όμοιοι με το Θεό Πατέρα σας», δεν είπε «αν παρθενεύσετε», αλλά τι; «Γίνετε οικτίρμονες, όπως και ο Πατέρας σας που βρίσκεται στους ουρανούς»

Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Καταφρόνησε τα χρήματα, αν θέλεις να έχεις χρήματα. Αν θέλεις να πλουτίσεις, γίνε φτωχός. Γιατί αυτά είναι τα παράδοξα του Θεού. Δε θέλει με τη δική σου προσπάθεια να γίνεις πλούσιος, αλλά με τη δική του χάρη. «Άφησέ τα αυτά σε μένα» λέει. «Εσύ να μεριμνάς για τα πνευματικά, για να γνωρίσεις και τη δύναμή μου. Απόφευγε τη δουλεία και το ζυγό των χρημάτων. Έως ότου τα κατέχεις, θα είσαι φτωχός. Όταν θα τα καταφρονήσεις, θα γίνεις δυο φορές πλούσιος.

Με πολύ θερμά λόγια χαιρέτισε την εκδήλωσή μας ο αποχωρών Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Αναστάσιος Μάνθος, ο οποίος και τόνισε την ιδιαιτερότητα και το ξεχωριστό αυτής της εκδηλώσεως, τη στιγμή που δεν διοργανώνεται από το Πανεπιστημιακό προσωπικό αλλά από τους ίδιους τους φοιτητές.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους αξιότιμους κ. κ. καθηγητές που μας έκαναν την τιμή να παραβρεθούν στην εκδήλωση και να τιμήσουν μαζί μας τους Τρεις Μεγάλους Διδασκάλους της εκκλησίας μας, τους Τρεις Ιεράρχες.

Εκτός από τις παρακάτω φωτογραφίες, μπορείτε ακόμα να δείτε μερικά βίντεο από την γιορτή των Τριών Ιεραρχών ΑΠΘ 2010!

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλλη μια εκδήλωση προς τιμήν των 3 Ιεραρχών έφτασε στο τέλος της και με εξαίρεση κάποια μικροπροβληματάκια της τελευταίας στιγμής, όλα κύλισαν ομαλά.
  Τι μας αρέσει λοιπόν σ’ αυτή την εκδήλωση;
  Μας αρέσει που τελείται μέσα στο πανεπιστήμιο, μας αρέσει που έτσι βρίσκουμε τον τρόπο να τιμήσουμε τους 3 Φωστήρες της Εκκλησίας μας, μας αρέσει που διοργανώνεται και ετοιμάζεται εξ’ ολοκλήρου από Ορθόδοξους Χριστιανούς φοιτητές, μας αρέσει που μέσα από τέτοιου τύπου θαυμάσιες ευκαιρίες, αναφύονται ιστορίες μεταστροφής καθηγητών και μη…
  Κατά συνέπεια αξίζει αυτή η εκδήλωση να παγιωθεί στις συνειδήσεις μας και να εδραιωθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αξίζει την ανιδιοτελή προσφορά, την ανυστερόβουλη θυσία, τις κοπιώδεις και πολλές φορές, εξαντλητικές ετοιμασίες.
  Επιπλέον, έχω την αίσθηση πως όλα αυτά τα χρόνια που πραγματοποιείται η εκδήλωση έχουν γίνει οι απαραίτητες ζυμώσεις για να επανεξετάσουμε τους στόχους και τη μορφή της εκδήλωσης από μηδενική βάση.
  Καταθέτοντας παρακάτω την ταπεινή μου άποψη και ξεκαθαρίζοντας ότι είναι προϊόν αγαπητικής διάθεσης και καλών προθέσεων και έχει την προσδοκία κοινής ωφέλειας, θα έλεγα ότι έχω την υποψία πως αυτή η εκδήλωση πάσχει από έλλειψη ξεκάθαρου προσανατολισμού, και θα εξηγήσω ευθύς αμέσως το «γιατί».
  Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε τα ζητούμενα αυτής της εκδήλωσης, τα «θέλω μας».
  Θέλουμε λοιπόν μια γιορτή καθηγητοκεντρική, φοιτητοκεντρική ή μία σύνθεση και των δύο;
  Ας πάρουμε την 1η περίπτωση: αν θέλουμε το ακροατήριο να απαρτίζεται επί το πλείστον από καθηγητές , τότε θα πρέπει να μηχανευτούμε τρόπους συγχώνευσης των συνολικά τριών (απ’ ότι έχω ακούσει) εκδηλώσεων που γίνονται προς τιμή των 3 Ιεραρχών στο πανεπιστήμιο, σε μία, ώστε να μην κατακερματίζεται το πλήθος των καθηγητών. Αν είναι να συμβιβαστούμε με τη σχετικά άτονη και περιορισμένη συμμετοχή των καθηγητών (έρχονται οι διπλάσιοι απ’ της γιορτές έναρξης και λήξης), τότε κατά τη γνώμη μου δε θα είχε νόημα να χρωματιστεί η εκδήλωση με τέτοια επισημότητα και να συνεπάγεται τέτοιου βεληνεκούς προετοιμασία. Ή αν αρκούμαστε σ’ αυτή τη συμμετοχή να μη διατυπώνουμε παράπονα και να νιώθουμε ευχαριστημένοι.
  2η περίπτωση: θέλουμε με την εκδήλωση αυτή να κάνουμε ιεραποστολικό άνοιγμα στους φοιτητές του πανεπιστημίου; Δυστυχώς, δεν ενδείκνυται η χρονική περίοδος, δεν ελκύει το θέμα, δεν θέλγει ο εσωστρεφής, στεγανοποιημένος και παγερός τίτλος της διαφημιστικής αφίσας.
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: όταν δεν μπορούν να εκπληρωθούν στον ποθητό βαθμό η 1η και η 2η περίπτωση με τι εχέγγυα θα εκπληρωθεί η 3η;
  Αν, λοιπόν, δεν επιθυμούμε να καταλήξει η γιορτή αυτή σε ένα περιοδικό πονοκέφαλο, μια τετριμμένη και στερεότυπη διαδικασία, μία ξερή, τυπική και συμβατική προσπάθεια θα πρέπει να γίνουν καταλυτικές και ουσιαστικές τομές στη μορφή και το περιεχόμενό της, ώστε να εκπληρώσει τον προορισμό της και να ενθρονιστεί στην υπόληψή μας. Πώς θα γίνει όμως αυτό;
  Καταρχήν η 2η και η 3η περίπτωση, αν δε θέλουμε να ονειροβατούμε και να αυτοκοροϊδευόμαστε ,πρέπει να παραδεχτούμε πως είναι δυσεφάρμοστες και ουτοπικές, εξαιτίας της σκιώδους παρουσίας της εξεταστικής.
  Θα μπορούσε όμως η συνισταμένη αυτής της ανανεωτικής προσπάθειας να διακρίνεται σε 2 επιμέρους συνιστώσες.
  Η πρώτη συνιστώσα-εκδήλωση να πραγματοποιείται τον Ιανουάριο, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που τέθηκαν για την περίπτωση 1, και η δεύτερη συνιστώσα-εκδήλωση να λαμβάνει χώρα κάθε Μάιο -μέσα στο πανεπιστήμιο- και στην οποία θα επιλέγονται λαοφιλείς και χαρισματούχοι ομιλητές (πχ Μητροπολίτης Μεσογαίας, π.Ανδρέας Κονάνος, π.Μωϋσής αγιορείτης κ.α.) και οι οποίοι θα πλαισιώνονταν από τις χορωδίες της ΧΦΔ, με φυσικό επακόλουθο η νεολαία να έκανε αισθητή –με χειμαρρώδη θα έλεγα τρόπο- την παρουσία της.
  Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτές οι προτάσεις δε σημαίνει ότι αποτελούν πανάκεια και υποχρεωτικά λύση στο πρόβλημα, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ως βάση για ένα γόνιμο κι εποικοδομητικό διάλογο που θα έχει ως στόχο την «εκτόξευση» της εκδήλωσης μακριά απ’ το βαρυτικό πεδίο του εσωστρεφισμού και του συντηρητισμού και τη μετουσίωσή της σε ευκαιρία αγκαλιάς της Εκκλησίας στους νέους, γνωριμίας με τον πλούτο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και υπόκλισης στη μεγαλειώδη, απαράμιλλη, αστείρευτη και πυρπολούσα αγάπη του Θεού!

 2. Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα τα σχόλιά σου Ζωτικέ. Κι εγώ σκέφτομαι πολλά για την εκδήλωση..σύντομα θα τα ομαδοποιήσω και με πολλή αγάπη αλλά θα τα μοιραστώ μαζί σου..Προς το παρόν, συγχαρητήρια για φέτος και καλή δύναμη για την επόμενη φορά!!!!! Οι Τρεις Ιεράρχες να φωτίζουν τον δρόμο μας και την εξεταστική μας (όσοι ακόμη διαβάζουμε..)

 3. Γεια σας!Επειδή είμαι φοιτήτρια εξωτερικού κ δεν μπορώ να παρεβρεθώ σε παρόμοιες εκδηλώσεις,μήπως έχετε σκοπό να ανεβάσετε τα τραγούδια που ακούστηκαν στη γιορτή?ευχαριστώ!
  Καλή Φώτιση παιδιά..
  κ εκ πείρας σας βεβαιώνω ότι…
  εμείς βάζουμε την προσπάθεια…
  Εκείνος κ ΜΟΝΟΝ Εκείνος,το αποτέλεσμα!

  • Αγαπητή “Xara Theou”,

   θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε το υλικό και να το επεξεργαστούμε και αν το αποτέλεσμα είναι δημοσιεύσιμο θα το δείτε να προστίθεται στην παρούσα ανάρτηση. Αρκεί να παρακολουθείτε τις απαντήσεις και θα ενημερωθείτε.

  • Έχω την αίσθηση ότι είναι η τελευταία φορά που απουσίασε από τα “καλλιτεχνικά δρώμενα”. Νομίζω η απουσία της ήταν αισθητή και η παρουσία της απαιτητή και επιβεβλημένη.
   Έχει κάτι το ξεχωριστό να προσφέρει… Ένα δικό της προσωπικό στίγμα και τραγουδιστικό στυλ.
   Ναι, μας αρέσει η στρατιωτική και υποδειγματική πειθαρχία, οι άψογοι και ακριβείς χρωματισμοί, ο ιδεώδης και πρότυπος τρόπος λειτουργίας της χορωδίας της “Ελπίδας”, μας αγγίζει όμως πιο πολύ το νεανικό άκουσμα, η ομοιογενής εμφάνιση και οι μουσικές επιλογές της χορωδίας των φοιτητριών της ΧΦΔ.
   Νομίζω, πως αν κάποιος την ώρα που χρησιμοποιεί τον Η/Υ, θελήσει να ακούσει χριστιανική μουσική, πιο εύκολα θα επιλέξει ΧΦΔ. Και αυτό όχι για λόγους μισαλλόδοξου μονολιθισμού, αλλά απλά, γιατί το άκουσμά της εκφράζει ακριβέστερα τον “κόσμο” μας, επενεργεί καλύτερα στο εσωτερικό μας, δονεί εντονότερα τις δύσκαμπτες χορδές του συναισθήματός μας.
   Πέρα πάντως από το τραγουδιστικό κομμάτι, η απουσία της χορωδίας μας φαινόταν και στα άδεια καθίσματα. Με την ενεργή συμμετοχή της, το φόντο της εκδήλωσης θα χρωματιζόταν εντυπωσιακά, η ατμόσφαιρα θα ήταν πιο θερμή, ο ενθουσιασμός πιο έντονος και πιο
   διαχυτικός και τα καθίσματα θα εκπλήρωναν το σκοπό της υπάρξεώς τους!

   • Οι εύστοχες σκέψεις σου Ζωτικέ περιγράφουν άψογα το «κάτι» που έλειπε..!

    Υ.Γ.Αν κάποιος που χρησιμοποιεί υπολογιστή, θελήσει να ακούσει χριστιανική μουσική, πιο εύκολα θα επιλέξει ΧΦΔ. και συγκεκριμένα το live της εκδήλωσης των Ιεραρχών!!!

    Κι αυτό δεν είναι τυχαίο!!

    Πάντως δεν πειράζει..
    Θα περιμένουμε τουλάχιστον να αναρτήσετε τα video από την χορωδία των φοιτητών και την βυζαντινή και την άλλη!

 4. Μπορείτε να διαβάσετε τώρα και το κείμενο-αφιέρωμα που συντάχθηκε από τη Χριστιανική Φοιτητική Δράση και συνοδεύτηκε από προβολή διαφανειών στη γιορτή με τίτλο Η οικονομική σκέψη των Τριών Ιεραρχών.

  Σύντομα εκτός απροόπτου και βίντεο από τη γιορτή!

 5. Με τη βοήθεια του Θεού και των 3 Ιεραρχών για ακόμη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε η γιορτή προς τιμήν των καθηγητών μας!
  Η γιορτή ήταν πάρα πολύ ωραία, πλαισιωμένη με χορωδίες και το καλύτερο με την προβολή διαφανειών με θέμα “Η οικονομική σκέψη των 3 Ιεραρχών”.
  Κρίμα όμως που δεν συμμετείχε η χορωδία μας.. Η απουσία της ήταν αισθητή και του χρόνου η παρουσία της είναι απαραίτητη!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ