Φέτος είχαμε την ευκαιρία από τον Άγιο Θεό να συμμετάσχουμε στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην ακριτική πόλη της Φλώρινας, την πόλη με το αναρίθμητο πλήθος ηρώων που συμμετείχαν στο Μακεδονικό Αγώνα και στον Απελευθερωτικό Αγώνα του ’40, οι οποίοι με πίστη στο Θεό και στα ιδανικά της πατρίδας βοήθησαν τα μέγιστα για την απελευθέρωση.
Πρώτος μας σταθμός το γραφικό Νυμφαίο. Χωριό το οποίο είχε τη τιμή να αναγνωριστεί στη δέκατη θέση ως ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο βροχερός καιρός αναδείκνυε περισσότερο την ομορφιά του χωριού με τη μυρωδιά της ξυλόσομπας στα στενά και στα καλντερίμια του. Κατευθυνθήκαμε προς τον «Αρκτούρο», ένα κέντρο περίθαλψης καταπονημένων και βασανισμένων από τον άνθρωπο ζώων όπως είναι η καφέ αρκούδα και ο λύκος, που απειλούνται με εξαφάνιση. Ξεναγηθήκαμε και είδαμε από κοντά την ζωή αυτών των ζώων και την προσπάθεια των υπευθύνων μαζί με την συνδρομή των εθελοντών να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της οργάνωσης, όπως είναι η καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση του κόσμου ως προς την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και η κάλυψη των καθημερινών αναγκών των ζώων. Με το χαλάζι να μας «συντροφεύει», επιστρέψαμε από τον «Αρκτούρο» στο χωριό, όπου ξεκουραστήκαμε πίνοντας ζεστό τσάι.
Επόμενος σταθμός μας το χωριό Ψαράδες. Το πρώτο χωριό της πατρίδας μας που βρίσκεται στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας. Πλούσιο χωριό αν το κρίνουμε βάσει της πολιτιστικής, εθνικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του. Με τις βάρκες των ψαράδων επισκεφτήκαμε τα ασκηταριά που βρίσκονται γαντζωμένα στους βράχους της λίμνης και τις διάφορες αγιογραφίες που τα διακοσμούν, όπως η Παναγία η Δεξιοκρατούσα και η Παναγία η Βλαχερνίτισσα. Γευματίσαμε και κατευθυνθήκαμε προς το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη μικρή Πρέσπα, όπου προσκυνήσαμε τον βυζαντινό ναό του και είδαμε από κοντά ένα από τα έργα του αείμνηστου μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, κυρού Αυγουστίνου, που προκαλεί δέος, έναν πελώριο σταυρό που δεσπόζει στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας.
Είχε ήδη βραδιάσει όταν κατευθυνθήκαμε προς το ξενοδοχείο μας, στο κέντρο της Φλώρινας, για να ξεκουραστούμε από την κοπιαστική και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα μέρα μας. Παρ’ όλη την κούραση όμως, μερικοί αδελφοί προτίμησαν να εξασκηθούν στα επιτραπέζια παιχνίδια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες…
Οι λόφοι που περιβάλλουν την πόλη είχαν ντυθεί στα λευκά. Το κρύο τσουχτερό. Ξυπνήσαμε νωρίς το πρωί για να εκκλησιαστούμε στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα και να συμμετάσχουμε στην επίσημη αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην επίσημη δοξολογία, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Στη μνήμη μας παρήλασαν τα παλικάρια που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθεριάς στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, στην Πίνδο, στο Βίτσι, στο Γράμμο αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες, την πείνα, την ψώρα και όλες τις άλλες κακουχίες.
Ο μητροπολίτης Φλωρίνης κ.κ. Θεόκλητος εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για την προσπάθειά μας και την παρουσία μας στον επίσημο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην ακριτική πόλη της Φλώρινας. Στην δοξολογία ολόκληρο το εκκλησίασμα προσευχήθηκε να κατατάξει ο Κύριος τις ψυχές των αδελφών μας στα δεξιά Του. Πριν το «Δι’ ευχών» ο εφημέριος του ναού π. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου μίλησε για κρίσεις και δηλώσεις ξένων προσωπικοτήτων που εξυμνούσαν την προσπάθεια ολόκληρου του Ελληνικού γένους να αντισταθεί στους κατακτητές της.
Μετά το τέλος της ακολουθίας ο πατήρ Επιφάνιος με τη βοήθεια των αφανών συνεργατών στο χριστιανικό έργο, μας πρόσφερε ένα σύντομο κέρασμα πριν την παρέλαση που θα ακολουθούσε, στην οποία πήραμε και εμείς μέρος ως “Χριστιανική Φοιτητική Δράση”. Έπειτα μας συνόδευσε στον κατάμεστο από κόσμο κεντρικό δρόμο της πόλης, όπου θα λάμβανε χώρα η παρέλαση και μας έδωσε τις ευχές του για να πάνε όλα κατ’ ευχήν.
Με το πέρας της παρέλασης επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο με σκοπό να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή όπου ενταφιάστηκε ο Άγιος της μητροπόλεως κυρός Αυγουστίνος. Αρχικά προσκυνήσαμε τα λείψανα του Αγίου Αυγουστίνου και έπειτα τελέσαμε τρισάγιο στη μνήμη του τέως μητροπολίτη.
Έπειτα ο Σεβασμιώτατος μας έκανε την τιμή να γευματίσουμε μαζί του σε ένα εστιατόριο από το οποίο είχαμε την δυνατότητα να δούμε πανοραμικά ολόκληρη την πόλη της Φλώρινας. Πήραμε την ευχή του και κατευθυνθήκαμε με τον πατέρα Επιφάνιο, προς το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου.
Το μοναστήρι, λίγο έξω από την πόλη της Φλώρινας, σε ένα ύψωμα αποκομμένο από τους θορύβους και την φασαρία της πόλης. Προσκυνήσαμε το λείψανο του Αγίου και Ευαγγελιστού ψάλλοντας ένα μέρος από την παράκλησή του. Η ηγουμένη μας μίλησε για τις δυσκολίες σε καθημερινή βάση αλλά και την φανερή και θαυμαστή συνδρομή του Αγίου στην εύρυθμη λειτουργία του μοναστηριού.
Αφού διασχίσαμε μέρος της Εγνατίας οδού και μέρος του καταπράσινου μακεδονικού κάμπου, μας περίμεναν οι θησαυροί του λαογραφικού μουσείου της Κοζάνης, το οποίο ανεγέρθη με την συνδρομή ντόπιων κατοίκων και ιδιωτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Τα εκθέματα αφορούν την αρχαιολογία, τη λαογραφία και την φυσική ιστορία του νομού Κοζάνης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Το κτίριο στεγάζεται στα παλιά λουτρά στο κέντρο της πόλης. Είδαμε με ενδιαφέρον όλα τα εκθέματα και την έκθεση με φωτογραφικό υλικό με θέμα το έπος του ΄40.
Με γεμάτη από συμπνευματισμό ψυχή επιστρέψαμε πίσω στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να κρατήσουμε για πάντα τις μνήμες από αυτή τη μικρή σε διάρκεια αλλά τόσο μεγάλη σε εμπειρίες εκδρομή…
* * *
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες και βίντεο από την εκδρομή μας!
* * *
Φοβερές φωτογραφίες!
Ακόμα πιο φοβερές ήταν οι εμπειρίες!!! Όσοι δεν ήρθαν πραγματικά έχασαν! Οι φωτογραφίες δεν μπορούν να απεικονίσουν το μεγαλείο της φύσης που συναντήσαμε, την καθηλωτική θέα του αγ. Αχιλλείου, την αξέχαστη βαρκάδα στις Πρέσπες, την παρέλαση μέσα στο κρύο, την υποδειγματική φιλοξενία που μας επεφύλαξαν οι Φλωρινιώτες αδελφοί μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής, τα συγκλονιστικά θαύματα που μας διηγήθηκε η ηγουμένη στο μοναστήρι του ευαγγελιστή Μάρκου, τη διήμερη φιλική συναναστροφή και τόσα άλλα…
Συμπέρασμα: μια εκδρομή με τη ΧΦΔ δε μοιάζει με τις άλλες… Όπως λέει και ο πατήρ Μιχαήλ η ωφέλειά της είναι πολυεπίπεδη! Συνδυάζει την ψυχαγωγία με την κατάνυξη, την πατριωτική μας τόνωση με την ιεραποστολική δράση, την ιστορική, λαογραφική, πολιτισμική και ποικίλη άλλη εγκυκλοπαιδική μας κατάρτιση με τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των εκδρομέων και πολλά άλλα!
Οπότε σε όποιον το «σκέφτεται» να έρθει στην επόμενη εκδρομή της ΧΦΔ, έχω να του πω «ίδε» τις φωτογραφίες και «έρχου» στην εκδρομή!
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες παιδία!!
Είμαι σίγουρος οτι και σε αυτήν την εκδρομή περάσατε απλά Υ-Π-Ε-Ρ-Ο-Χ-Α!!!
Απ’ οτι είδα είχε και νεα μέλη της ΔΡΑΣΗΣ!!!(χωρίς βέβαια να λείπουν οι σταθέρες αξίες!!!)κρίμα που κάποια αναγκαστίκαμε να μεινουμε αρκετά μακριά(για ακόμα μια φορά..)….αλλά μεγαλύτερο κρίμα για αυτούς που επέλεξαν να μείνουν μακριά….
Πολύ ωραίες φωτογραφίες! Έχω επισκεφθεί τα μέρη αυτά καί είναι πραγματικά υπεροχα! Γεμίζεις Χριστό και Ελλάδα!