Ανταπόκριση από την εκδρομή μας στην Αθήνα

1
742
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

«Φέτος στην εκδρομή σας μπορεί να μην επισκεφτήκατε νησιά, βουνά και λαγκάδια, αλλά γίνατε περιπατητές στην Ιερουσαλήμ, στο Υπερώο, στον κήπο των Ελαιών, στο Γολγοθά.», είπε ο σεβαστός προϊστάμενος  Αδελφότητας Θεολόγων ο «Σωτήρ», π. Αστέριος, κατά την υποδοχή μας στην πόλη της Αθήνας.

Πράγματι φέτος η εκδρομή μας δεν ήταν σαν τις προηγούμενες. Η ΧΦΔ Πατρών και Θεσσαλονίκης έγιναν μια ομάδα κι έζησαν κάτι το “διαφορετικό”, το ”αλλιώτικο” αλλά ανεπανάληπτο.

Προορισμός του λεωφορείου ήταν ο νομός Αττικής αλλά της ψυχής μας οι Άγιοι Τόποι. Ήμασταν κοντά στους μαθητές στο Μυστικό Δείπνο, τους είδαμε να κοινωνούν από τα Άχραντα χέρια Του και να μαθαίνουν ότι «φίλοι Του εισίν». Παρακολουθήσαμε με πόνο και φόβο τη σύλληψη, τις άδικες δίκες και τον εξευτελισμό του Θεανθρώπου. Όταν φώναξε ο Πιλάτος «Ίδε ο Άνθρωπος» σκύψαμε να μην Τον αντικρύσουμε. Βιώσαμε την εγκατάλειψη των μαθητών. Ανεβήκαμε μαζί Του το Γολγοθά, θρηνήσαμε με τη Θεοτόκο και τις Μυροφόρες το Άρρητο Κάλλος πάνω στο Ξύλο της αισχύνης. Με σεβασμό προσέξαμε τον Ιωσήφ και το Νικόδημο να Τον αποκαθηλώνουν και προσκυνήσαμε τον Άγιο Τάφο Του λίγο πριν σφραγιστεί. Γευτήκαμε τη χαρά της πρώτης Ανάστασης στον Άδη, όπως λέει και ο λαός μας, καθώς λέγαμε όλοι μαζί το «Ανάστα ο Θεός…» και φύγαμε με την ελπίδα της Ανάστασης, το προμήνυμα της μεγαλύτερης νίκης που συντελέστηκε ποτέ πάνω στη γη και στον ουρανό.

Την όλη εκδρομή μας την πλαισίωνε το προσκύνημα στην Ι.Μ.Σαγματά την Μ.Τετάρτη το πρωί. Ευφρανθήκαμε από το μύρο του Αγίου Λουκά Κριμαίας του Ιατρού, επισκόπου Συμφερουπόλεως και μάθαμε για τη ζωντανή παρουσία του σύγχρονου αυτού Αγίου τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ελλάδα. Μέσα στην ανοιξιάτικη φύση αφήσαμε τις ψυχές να τον παρακαλέσουν για την υγεία των συνανθρώπων μας.

Επίσης, τη Μ.Πέμπτη επισκεφτήκαμε τέσσερα μετόχια την Αγίας Φιλοθέης, νιώσαμε συγκίνηση αντικρίζοντας το στύλο πάνω στο οποίο χτυπήθηκε η Αγία από τους Τούρκους τη νύχτα της 2ας προς 3ης Οκτωβρίου 1588 σε ένα από τα μετόχια της ενώ καμαρώσαμε και το πατρικό της σπίτι στην Πλάκα. Όλη η Αθήνα φωνάζει δυνατά πως εδώ είναι τα τσιφλίκια της Αγίας μας, εδώ δε χωράει τύραννος, εδώ χωράει μόνο αυτός που έχει μέσα του το Θεό! Εδώ η Αγία Φιλοθέη είναι η Κυρά κι αυτή σα Μάνα μας μάς φυλάσσει. Παντού αισθητή η παρουσία της κι έντονη η συμβολή της. Γι αυτό και την παρακαλέσαμε για την ανάσταση του Έθνους μας μα προπαντός την ανάσταση των ψυχών μας.

Ένα ακόμη προσκύνημα που πραγματοποιήσαμε ήταν στον Άγιο Νικόλαο Πλανά. Προβληματιστήκαμε, καθώς μάθαμε πως τα χαρακτηριστικά του Αγίου ήταν η αφιλοκέρδεια –δυνατό χτύπημα για τη μανιώδη μας τάση για κατάκτηση χρημάτων και την απελπισία ως προς την έλλειψή τους- και η αποχή του από την κατάκριση – ένα ακόμη χτύπημα στη φιλοπεριέργειά μας.

Το πιο συγκλονιστικό, όμως, συγκινητικό και βιωματικό τμήμα της εκδρομής ήταν οι Ακολουθίες. Όλη τη Μ.Εβδομάδα τις παρακολουθήσαμε στο παρεκκλήσιο του Μ.Βασιλείου. Εκεί ήταν που νιώθαμε τον ουρανό να κατεβαίνει στη γη κι εκεί ήταν που τη Μ.Πέμπτη πρωί μεταλάβαμε το Τίμιο Σώμα και Αίμα του Κυρίου, μαζί με τους μαθητές από τα ίδια Άχραντα χέρια Του.

Πέντε μέρες. Για πέντε Μεγάλες μέρες βιώσαμε την ευλογία και την παρουσία του Θεού. Η Δράση μας δεν ήταν μόνη της σε αυτό το προσκύνημα. Είχε συνοδοιπόρο και συνοδηγό της τη ΧΦΔ Πατρών. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που «Δράσεις» διαφορετικών πόλεων έζησαν μαζί κάτι τόσο πνευματικό κοινό και στιγμές με κοινές πνευματικές ευκαιρίες. Τις ευχαριστούμε θερμά για τις ξεχωριστές στιγμές που ζήσαμε μαζί κι ευχόμαστε η φετινή κοινή πορεία να ήταν η αρχή κι άλλων «δια-δραστικών» ευκαιριών. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι οι γιορτινές μέρες είχαν στείλει πολλά μέλη της Δράσης Αθηνών στις πατρίδες τους, δεν ήταν λίγες αυτές που μας υποδέχτηκαν με χαρά, μας περιποιήθηκαν και μας ευχαρίστησαν με την παρουσία τους.

Πράγματι, αυτές τις πέντε ημέρες δεν επισκεφτήκαμε κανένα όμορφο νησί, κανένα φυσικό τοπίο. Ήμασταν στη πολύβουη και αχανή Αθήνα μα νιώσαμε σαν να επισκεφτήκαμε τον πιο όμορφο τόπο. Μεταφερθήκαμε στον ουρανό και ακολουθήσαμε από κοντά το γλυκύ Ιησού στην πορεία Του προς το Γολγοθά, προς τη σωτηρία της ψυχής μας.

Χριστός Ανέστη!

3 του 3ου για τη ΧΦΔ Θεσσαλονίκης

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όντως, τα βιώματά μας στην Αθήνα Ουράνια!
    Η ένωσή μας με τη Χ.Φ.Δ. Θεσσαλονίκης ΥΠΕΡΟΧΗ!!!!
    Και του χρόνου….ή μάλλον του χρόνου είναι αργά…..ας ενωθούμε πάλι νωρίτερα για άλλες πνευματικές ευκαιρίες!:)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ