Είναι γεγονός ότι η κατάκτηση του διαστήματος συνιστά ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα της επιστημονικής προόδου που συντελέστηκε κατά τον 20ο αιώνα. Πράγματι, η συστηματική προσπάθεια του ανθρώπου για υπέρβαση των στενών ορίων του υπέροχου αλλά μικρού πλανήτη του κατέστη από αγαπημένο θέμα των μυθιστοριογράφων μια ορατή πραγματικότητα. Ωστόσο, το θαυμαστό αυτό κατόρθωμα και οι συγκλονιστικές εμπειρίες που το συνοδεύουν απέχουν πολύ από το να καταστούν πανανθρώπινο κτήμα, καθώς τόσο ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει στο διάστημα όσο και αυτός των αποστολών είναι ακόμα ελάχιστος. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι των χωρών που δε διαθέτουν διαστημικό πρόγραμμα, όπως η δική μας, αντλούμε το σύνολο σχεδόν των βιωμάτων μας είτε από τηλεοπτικές συνεντεύξεις των αστροναυτών είτε από επετειακά αφιερώματα των φορέων ενημέρωσης.
Επόμενο ήταν λοιπόν η αναγγελία του νέου να χαιρετιστεί από όλους μας με ενθουσιασμό: Ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλερί Κόρζουν και ο πνευματικός πατέρας των αστροναυτών του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ π. Ιώβ Τάλατς συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας δρ. Ναταλία Νικολάου βρίσκονται στην Ελλάδα και θα μας μιλήσουν! Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012, λοιπόν, η καρδιά της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης χτυπούσε στη Γ.Ε.Χ.Α Αμπελοκήπων.
Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από νωρίς και η προσμονή για το μεγάλο γεγονός μεγάλη. Και η στιγμή που όλοι περίμεναν έφτασε. Οι ομιλητές έλαβαν τις θέσεις τους καταχειροκροτούμενοι με τον κ. Πετρουλέα, φυσικό και ερευνητή , να τους προλογίζει προετοιμάζοντάς μας κατάλληλα για την εκδήλωση, η οποία άρχισε με μια προβολή για το διαστημικό πρόγραμμα των Ρώσων και τη σχέση του με την ορθόδοξη θρησκεία. Η προβολή άσκησε καταλυτική επίδραση πάνω μας καθώς αποσαφήνισε την ανυπαρξία διαμάχης μεταξύ επιστήμης και θρησκείας. Πράγματι παρατέθηκαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες που καταδείκνυαν ότι ακόμα και στην εποχή της Σοβιετικής Παντοδυναμίας η μεγάλη πλειοψηφία των κοσμοναυτών ήταν βαπτισμένη και ιδιαίτερα πιστή, με έμφαση στους δύο Σοβιετικούς αστροναύτες- θρύλους Γιούρι Γκαγκάριν και Αλεξέι Λεόνωφ.
Η μικρού μήκους ταινία αποτέλεσε το ιδανικότερο εφαλτήριο για την έναρξη της ομιλίας του π. Ιώβ ο οποίος μέσα από τα στοιχεία που παρέθεσε αξιοποιώντας τις ρήσεις και τη ζωή μεγάλων επιστημόνων του παρελθόντος τεκμηρίωσε ότι επιστήμη και θρησκεία όχι μόνο δεν αντιμάχονται η μια την άλλη αλλά αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς η πρώτη μελετά τον τρόπο λειτουργίας του σύμπαντος ενώ η δεύτερη το δημιουργό του και το σκοπό των ενεργειών του. Παράλληλα μας εξέπληξε ο ζήλος του να κατανοήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες ώστε να ζητήσει να παρακολουθήσει κανονικά την εκπαίδευσή τους προκειμένου να συμπάσχει μαζί τους όπως οφείλει κάθε πραγματικός πατέρας απέναντι στα παιδιά του.
Ένα από αυτά τα πνευματικά του τέκνα λοιπόν, ο ήρωας της Ρωσικής ομοσπονδίας και εν ενεργεία κοσμοναύτης κ. Βαλερί Κόρζουν, έλαβε στη συνέχεια το λόγο. Όπως ο π. Ιώβ Τάλατς, ο αστροναύτης ξεκίνησε την ομιλία του με εικόνες της γης από… πολύ ψηλά, μέσα από τα εξελιγμένα απεικονιστικά μέσα των ρωσικών δορυφόρων. Η θέαση του πλανήτη μας τη νύχτα , ταυτόχρονα σκοτεινού λόγω της έλλειψης του ηλιακού φωτός αλλά και κατάφωτου από τα αναρίθμητα νυχτερινά φώτα των μεγαλουπόλεων και το εκθαμβωτικό βόρειο σέλας και, κυρίως, η παρατήρηση της πατρίδας μας από ύψος 400 χιλιομέτρων μένουν χαραγμένες στη μνήμη όλων όσων αξιωθήκαμε να παρακολουθήσουμε την οπτική αυτή πανδαισία που αποτέλεσε το ιδανικό υπόστρωμα για το λεκτικό μέρος της ομιλίας. Μέσα από τον εμπνευσμένο λόγο του ο ομιλητής μάς βοήθησε να αντιληφθούμε τόσο τη μοναδικότητα όσο και τις δυσκολίες της εκπαίδευσης και της παραμονής στο διάστημα των αστροναυτών. Σε αυτή τη σκληρή προσπάθεια όμως, όπου ο ανθρώπινος οργανισμός τίθεται αντιμέτωπος με τα όρια του, σύμφωνα με τον κοσμοναύτη πολύτιμος αρωγός στέκεται η εκκλησία και η λατρευτική ζωή. Πράγματι, στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ βλέπουμε την ατέρμονη επιστημονική έρευνα να συνδυάζεται με την εκδήλωση ειλικρινούς θρησκευτικού συναισθήματος τόσο ατομικά όσο και συλλογικά στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Αστερούπολη, την πόλη των Ρώσων αστροναυτών, όπου ο κ. Κόρζουν διατελεί αναγνώστης.
Βέβαια αυτή η συνύπαρξη, όπως τονίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης δοκιμάστηκε στο παρελθόν καθώς ο Σοβιετικός ολοκληρωτισμός ποινικοποιούσε ακόμα και την υποψία επαφής της εκκλησίας με τους επιστημονικούς φορείς . Πλέον όμως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και μετά από χρόνια αμφιβολιών και αμοιβαίας καχυποψίας επιστήμη και θρησκεία φαντάζουν έτοιμες να συμπορευτούν προς τον κοινό τους στόχο: την ταυτόχρονη διακονία του ανθρώπινου επιστητού και της ανθρώπινης ψυχής, τη διαμόρφωση νοημόνων ανθρώπων που κατανοούν τόσο τους μηχανισμούς λειτουργίας του σύμπαντος όσο και την πηγή από την οποία απορρέουν και προς την οποία αποτείνουν ευλαβικά από τα βάθη της καρδιάς τους το «Δόξα σοι ο Θεός ημών, δόξα σοι».
Με το πέρας της υποβλητικής ομιλίας ακολούθησε διάλογος και διατύπωση ερωτήσεων οι οποίες αφορούσαν κυρίως το μέλλον και τη μετεξέλιξη του Ρωσικού διαστημικού προγράμματος. Και οι απαντήσεις του κ. Βαλερί Κόρζουν δεν άφησαν περιθώριο αμφιβολίας ότι ο δρόμος της επιστημονικής προόδου είναι μονής διευθύνσεως και με τη βοήθεια του Θεού θα μας οδηγήσει σε νέα συγκλονιστικά επιτεύγματα τα οποία θα διαπιστώσουμε τα επόμενα χρόνια.
Μετά από 3 σχεδόν ώρες πραγματικού διαστημικού περιπάτου στα μονοπάτια συμπόρευσης ορθοδοξίας και επιστήμης, ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος Κογιώνης επισφράγισε την εκδήλωση εκθειάζοντας τη επαναφορά της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης σε Αγία Ρωσία.
Μ.Κ
Φοιτητής Ιατρικής