Στα ίχνη της…

0
546
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (1 ψήφοι, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Loading...

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Φεβρουάριος: Ο μήνας που εορτάζει η Εκκλησία μας την Κυρά των Αθηνών, την Αγία Φιλοθέη· την Αγία που είχε μια καρδιά γεμάτη αγάπη για τον Χριστό και τους ανθρώπους.

Την Κυριακή 27/2, μετά την κατανυκτική φοιτητική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του «Μ. Βασιλείου», μια εβδομάδα μετά τη γιορτή της Αγίας, επισκεφθήκαμε τη Μητρόπολη Αθηνών για να προσκυνήσουμε ευλαβικά το τίμιο λείψανό της. Μαζί με το θερμό «ευχαριστώ» μας για όλα όσα προσέφερε στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, την παρακαλέσαμε, ψέλνοντας την παράκλησή της, να βοηθήσει και τώρα την πατρίδα μας με τον τρόπο που εκείνη γνωρίζει, να σφουγγίσει τα δάκρυά μας, να απαλύνει τον πόνο μας, να φωτίσει τα σκοτάδια της ψυχής μας ανάβοντας μέσα μας τη φλόγα της πίστης και της αγάπης, να ειρηνεύσει τον κόσμο γύρω μας.

Κι ύστερα περπατήσαμε στους δρόμους που κι εκείνη περπάτησε…

Προσκυνήσαμε στο Καθολικό της Μονής του Αγίου Ανδρέα που είχε ιδρύσει, έτσι όπως διασώζεται σήμερα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Σε αυτόν τον Ναό πόσες προσευχές δεν είχε αναπέμψει στον Άγιο Θεό… Μέσα από «μυστική» δίοδο, οδηγηθήκαμε σε ένα από τα πηγάδια που είχε φροντίσει να φτιάξει η Αγία μας, και που τώρα έχει γίνει όμορφο παρεκκλήσι. Απ’ έξω, είδαμε την κρύπτη  απ’ όπου φυγάδευε τις γυναίκες που προσέτρεχαν κοντά της, για να τις προστατεύσει. Κατόπιν, επισκεφθήκαμε το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης, το αρχοντικό των Μπενιζέλων, το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας! Το όμορφα ανακαινισμένο αυτό κτίσμα είναι το μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων, τυπικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της προεπαναστατικής Αθήνας (15ος – 16ος αι.).

Κάνοντας όλη αυτή τη διαδρομή σκεφτήκαμε πόσο κοντά μας είναι η Αγία Φιλοθέη!

Ας πρεσβεύει στον Κύριό μας Ιησού Χριστό να βαδίζουμε στα δικά της χνάρια, εμπνεόμενες από το παράδειγμά της!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ