Νέοι και Εκκλησία: Η σύνδεση είναι εφικτή; (ανασκόπηση)

8
837
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Παρακολουθήστε παρακάτω την ομιλία του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, η οποία έγινε στην Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, ΑΤΕΙ Αθήνας, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013.

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Περιμένω εδώ και μέρες τώρα μετά τήν συγκεκριμένη και τις άλλες σχετικές με αυτήν αναρτήσεις και απορώ. Καλά κάποιο σχόλιο επιδοκιμαστικό, αποδοκιμαστικό, κριτικό δεν υπάρχει;

 2. Θα ήθελα να εκφράσω την ευχαριστία μου στους διοργανωτές της ομιλίας, στον ίδιο τον Σεβασμιώτατο που διέθεσε τον χρόνο του για να μας μιλήσει. Απαντώντας στον attikos ας αναφέρω ότι καταρχάς δεν ήμουν παρούσα κατα την διάρκεια της ομιλίας αλλά πρόλαβα και παρακολούθησα μέρος της συζητήσεως. Η κατακλείδα των απαντήσεων του Σεβασμιωτάτου ήταν πως θα έλθει η η στιγμή που και ο πιο δύσπιστος από μας θα αναγνωρίσει τον Θεό στην ζωή του και την παρουσία θείου δακτύλου να επεμβαίνει διακριτικά στην σειρά των γεγονότων. Και αν κάποιοι από εμάς φύγαμε ακόμη και μετά την ομιλία αυτή ανικανοποίητοι και με αναπάντητα ερωτηματικά μας βεβαίωσε ότι μια μέρα θα μας απαντηθούν και τότε θα ομολογήσουμε εκ βάθους ότι ναι υπάρχει ο Θεός και ότι η εκκλησία είναι η μόνη οδός δια μέσου της οποίας θα Τον γνωρίσουμε.
  Αυτές οι αλήθειες αποτυπώθηκαν στην μνήμη μου από την ημέρα της ομιλίας. Ζητώ συγγνώμη αν η απάντησή μου είναι ανεπαρκής, αν και τόσο εκτεταμένη.

 3. θαρρώ πως ομιλητής δεν ήταν ο κατάλληλος γι αυτό το θέμα..! Δεν το έθιξε ιδιαιτέρως, παρόλο που ήταν άκρως ενδιαφέρον και επίκαιρο! Η προσωπική μου άποψη είναι αυτή! Νομίζω ότι δεν είχε τον λόγο, την κουβέντα που θα μπορούσε να αγγίξει τους νέους!

 4. Χαίρομαι που ζητείται η γνώμη μας και μακάρι να έχουμε πάντα το θάρρος να την διατυπώνουμε -τουλάχιστον- εδώ.
  Αρχικά, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας πρόσφεραν αυτή την εκδήλωση και ειδικά τους νέους φοιτητές που ήρθαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους.
  Μαχαιριά στην καρδιά ήταν και η παρέμβαση ενός φοιτητή πως μετά από 6 χρόνια κατηχητικού… δηλώνει άθεος. Όσοι ασχολούμαστε με κατηχητικά έχουμε μεγάλη ευθύνη…
  Στο θέμα μας, αν και με κάλυψε αρκετά η ανταπόκριση που αναρτήθηκε, θέλω να προσθέσω πως λίγο ίσως με προβλημάτισε η επιλογή ομιλητή. Το θέμα της ομιλίας εξαιρετικό, η διατύπωσή του πολύ πετυχημένη απλά ίσως αν εξετάσουμε μόνο τα λόγια του ομιλητή… ένιωσα κι εγώ λίγο αυτά που είπε ο χρήστης Μεγαλόνησος. Μάλιστα, μερικά από αυτά που έλεγε έβλεπα πως δεν τα “έπιαναν” ούτε μερικοί …”χριστιανοί” νέοι, πόσο μάλλον αν κάποιος πρώτη φορά έρχεται ίσως σε επαφή. Δεν αμφιβάλλω για το συγκεκριμένο ομιλητή, απλά με προβλημάτισε αρκετά το ότι …περίμενα να μπει στο θέμα κάποτε και τελικά ένιωσα πως… δεν μπήκε ποτέ!
  Ωστόσο, τον ευχαριστούμε θερμότατα και περιμένω να ακούσω γνώμες κι άλλων…

 5. Καλησπέρα σε όλους.

  Είναι καλό να εκφράζουμε τη γνώμη μας και χαίρομαι όταν γίνεται αυτό. Ωστόσο, χρειάζεται -κατά τη γνώμη μου- να προσέξουμε ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε, μη και πέσουμε στην κατάκριση. Ειδικά για το πρόσωπο ενός ιερέα.

  Σχετικά με τον ομιλητή, όπως αναφέρθηκε, θεωρώ από την όλη του στάση, πως είναι ένας πολύ πνευματικός άνθρωπος. Και να φτάσει ένας δεσπότης, να απαντήσει σε ερώτηση με τη φράση “δεν γνωρίζω” είναι υπόδειγμα ταπείνωσης.

  Σαφέστατα, όμως, το θέμα δεν καλύφθηκε, όπως εμείς θα θέλαμε. Και η απορία μου είναι η εξής: μήπως βρίσκουμε έναν ομιλητή, του δίνουμε το θέμα, του λέμε και δυο λόγια και τέλος; Δηλαδή, δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να “τα βάλουμε” με τον εκάστοτε ομιλητή, αν ο ίδιος δεν έχει ενημερωθεί σωστά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δικό του το λάθος. Έγινε τεράστια προσπάθεια στο να πραγματοποιηθεί αυτή η ομιλία και τα άτομα που συμμετείχαν στις εξορμήσεις πραγματικά κοπίασαν πάρα πολύ. Δεν είναι κρίμα, τόσοι κόποι να υποβιβάζονται στο πλαίσιο μιας λάθος συνεννόησης;

 6. Καλησπέρα και πάλι! Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να κρίνω τον σεβασμιότατο και αν άφησα να εννοηθεί κάτι τέτοιο ζητάω συγγνώμη..! Σε άλλους μπορεί ν’άρεσε απλά εμένα δεν με κάλυψε. Αυτό μόνο!

  • Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!
   Προς Θεού, δεν είχα σκοπό να κάνω κάποια μομφή στους προλαλήσαντες ή σε εσένα “Μεγαλόνησος”. Εξάλλου, δεν ειπώθηκε κάτι δυσάρεστο. Απλώς, επειδή έχουν ακουστεί διάφορα, ήθελα να προλάβω -ει δυνατόν- ένα τέτοιο λάθος.
   Να με συγχωρείτε!

 7. Χαίρετε!
  Δεν κατάφερα να είμαι από την αρχή στην ομιλία, πέτυχα όμως τις ερωτήσεις-απαντήσεις. Αν και εγώ έμεινα λίγο ακάλυπτη από τις απαντήσεις, θαρρώ πως ο ομιλητής δεν έδωσε άμεση και λυτρωτική απάντηση γιατί ίσως ήθελε να παραπέμψει έμμεσα σε κάτι άλλο: κάποια θέματα-απορίες-αναζητήσεις λύνονται-κατανοούνται μόνο σε προσωπικό επίπεδο. Μου άρεσε που τόνισε στην απάντηση του στον δηλωμένο άθεο να ψάξει να βρει έναν καλό ιερέα να τα πούνε. Νομίζω είναι το καλύτερο για κάποιον που πήγαινε κατηχητικό αλλά μάλλον δεν περνούσε καθόλου καλά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ