Μπορείς να ακούσεις τη φωνή τους;

0
942
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

ΟΙ ΛΙΘΟΙ ΚΕΚΡΑΞΟΝΤΑΙ

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς Επισκόπου Αχρίδος

Όταν ο Χριστός πήγε για τελευταία φορά στα Ιεροσόλυμα, ο λαός βγήκε σε προϋπάντησή του. Αναρίθμητα μάτια Τον κοίταζαν. Και αμέτρητα στόματα φώναζαν με ενθουσιασμό: «Ωσαννά Υιέ Δαβίδ! Ευλογημένος ο ερχόμενος… ο Βασιλεύς του Ισραήλ!»

Μα αυτό έκαμε τους Φαρισαίους και πρασίνισαν από το κακό τους! Και είπαν στο λαό, να μην κραυγάζει!  Απάντησε ήρεμα ο Χριστός: «Ἐάν οὗτοι σιωπήσωσιν, οἱ λίθοι κεκράξονται» (Λουκ. Ιθ΄40).

Και τώρα, είκοσι αιώνες μετά, μ’ ερωτάς: Πώς είναι δυνατόν να φωνάξουν οι πέτρες; Σου απαντώ: Με πολλούς τρόπους.

Πρώτος τρόπος: πέντε μέρες μετά την είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα, οι Εβραίοι σώπασαν, και οι πέτρες φώναξαν: ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού! Όταν αυτός τη Μεγάλη Πέμπτη ήταν επάνω στο Σταυρό «ἡ γῆ ἐσχίσθη καί αἱ πέτραι ἐσχίσθησαν». Αυτό το σχίσιμο είναι η φωνή των λίθων! Μπορεί να υπάρξει γλώσσα πιο δυνατή και πιο φοβερή απ’ αυτήν;

Δεύτερος τρόπος: Όταν οι Εβραίοι σώπαιναν, οι ειδωλολάτρες φώναζαν «Ωσαννά»! Οι Εβραίοι έβλεπαν τους ειδωλολάτρες σαν νεκρές πέτρες! Όταν λοιπόν οι Εβραίοι σώπαιναν για τον Υιό του Θεού, οι Απόστολοι τους κήρυξαν και τους βάπτισαν. Και αυτοί από τότε έγιναν λίθοι ζώντες, ζωντανές πέτρες! Ο Απόστολος Πέτρος λέγει: «καί αὐτοί ὡς λίθοι ζῶντες οἰκοδομεῖσθε οἶκος πνευματικός» (Α’ Πέτρ. β΄ 5)! Και να τώρα, ζωντανές πέτρες, τα ειδωλολατρικά έθνη, δοξάζουν τον Κύριο.

Τρίτος τρόπος: Οι Εβραίοι σώπαιναν, μα φώναζαν οι λίθοι του ναού του Σολομώντος. Ακόμη και σήμερα μας φωνάζουν: Δεν θα μείνει “λίθος ἐπί λίθον”! Το καύχημα και η δόξα των Εβραίων, ο ναός του Σολομώντος, σήμερα δεν υπάρχει. Μόνο ένας τοίχος έχει απομείνει. Για να πηγαίνουν εκεί οι υιοί και οι θυγατέρες των Εβραίων, να χτυπούν τα κεφάλια τους! Και ονομάζεται μέχρι σήμερα “το τείχος των δακρύων”!  Απόμειναν οι πέτρες αυτές, για να φωνάζουν!

Τέταρτος τρόπος: Οι Εβραίοι προ πολλού σωπαίνουν για το Χριστό. Ούτε χαίρονται. Ούτε εορτάζουν. Ούτε φωνάζουν Ωσαννά! Γι’ αυτό και ο Θεός επέτρεψε να καταστραφεί ο μοναδικός ναός τους και να σταματήσουν οι θυσίες!  Αλλά 100.000 ναοί πέτρινοι χτίσθηκαν από τότε! Και δοξολογούν ανά την οικουμένη το όνομα του Χριστού. Να λοιπόν, οι λίθινοι ναοί κραυγάζουν!

Πέμπτος τρόπος: Μέχρι τώρα βέβαια δεν φώναξαν οι πέτρες! Μα θα φωνάξουν κι’ αυτές, πριν να έλθει το τέλος του κόσμου, πριν από τη δευτέρα παρουσία του Κυρίου! Και τι είπε για τη συντέλεια; Ο ήλιος σκοτισθήσεται και η σελήνη και τα άστρα του ουρανού πεσουνται! Όλα αυτά δεν είναι από πέτρα; Ναι. Μα με τη γλώσσα τους, με τον τρόπο τους, θα φωνάξουν! Όταν θα έλθουν οι ψευδοπροφήτες και οι ψευδόχριστοι, και η αγάπη των πολλών θα «ψυγεί», και η ανομία θα πληθυνθεί, και μαζί με τους Εβραίους θα σιωπούν ακόμη και οι Χριστιανοί, τότε θα αρχίσουν να φωνάζουν τα ουράνια σώματα, θα φωνάζουν με το δικό τους τρόπο, με τη δική τους γλώσσα. Και θα αναγγέλλουν τον ερχομό της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ