Η ΧΦΔ… ΜΕΤΡΑΕΙ Τ’ ΑΣΤΡΑ!

0
1179
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (2 ψήφοι, μέσος όρος: 4.50 από 5)
Loading...

Η πρώτη μέρα της άνοιξης μας βρήκε να απολαμβάνουμε δύο ξεχωριστές πνευματικές εμπειρίες. Πρώτα έναν προσκυνηματικό περίπατο στην μαρτυρική Ιερά Μονή Παντοκράτορος Νταού Πε­ντέλης και έπειτα την επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέ­λη.

Αρχικά, ξεκινήσαμε το προσκύνημά μας στο Μοναστήρι. Η χαρά μας ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον μας για τα ιστορικά στοιχεία του μοναστηριού υπήρξε αμείωτο. Οι μοναχές μας υποδέχτηκαν με ένα ζεστό χαμόγελο μαζί με τα δύο σκυλάκια τους που άρχισαν τα ξέφρενα παιχνίδια όταν μας αντίκρισαν. Στο Καθολικό της Μονής μια μοναχή ανέλαβε να μας εξιστορήσει τα ιστορικά γεγονότα του μοναστηριού. Η ιστορία της Μονής σφραγίζεται ανεξίτηλα  με το ιερό αίμα των μοναχών της που θυσίασαν τη ζωή τους για τον Θεό. Σχεδόν σε όλα τα σημεία του δαπέδου βρέθηκαν τα λείψανα Αγίων  που ανέβλυζαν άρρητη ευωδία. Σήμερα αυτά τα Άγια λείψανα φυλάσσονται σε ειδικό χώρο που έχει οικοδομηθεί και διαμορφωθεί δίπλα από το Καθολικό. Κατόπιν, προχωρήσαμε στο Αρχονταρίκι, όπου οι μοναχές μας προσέφεραν το καθιερωμένο κέρασμα, μας έψαλλαν γλυκύτατους ψαλμούς και η Σεβαστή Γερόντισσα μάς απηύθυνε λόγο Θεού. Έτσι, αποχαιρετήσαμε τον μαρτυρικό και άγιο τό­πο, παίρνοντας μαζί μας τη Χάρη και το παράδειγμα των αγίων ομολογητών.

Στην συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης. Η θέα της νυχτερινής Αθήνας ήταν απερίγραπτη και δύσκολα μπορούσε να την αποτυπώσει ο φωτογραφικός φακός. Εκεί είχαμε την ιδιαίτερη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του κ. Κανάρη Τσίγκανου, Καθηγητή Φυσικής και Αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ. Ο κ. Τσίγκανος αναφέρθηκε στο πλανητικό σύστημα, στο σύμπαν και στις ανθρώπινες ανακαλύψεις. Ακολούθησαν ερωτήσεις και ένας γόνιμος διάλογος για το σύμπαν είχε αρχίσει! Έπειτα, μπορέσαμε και πρακτικά, με την βοήθεια των ειδικών, να… ξεναγηθούμε στους αστερισμούς που δέσποζαν στο στερέωμα εκείνη τη βραδιά. Το αποκορύφωμα ήταν η δυνατότητα που είχαμε να παρατηρήσουμε την… καρδιά του νεφελώματος του Ωρίωνα, μέσα από το ειδικό τηλεσκόπιο Newall! Εκεί πλέον… απογειωθήκαμε!

Αναμφίβολα από την επίσκεψή μας στα δύο αυτά μέρη είχαμε διττή ωφέλεια. Από τη μία μάθαμε πως όταν σταματήσει η λογική αρχίζει η πίστη και τότε όλα μπορούν να γίνουν. Από την άλλη, κατανοήσαμε πως ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο με άριστη νομοτέλεια. Έτσι, στην προσπάθεια μας να προσεγγίσουμε τα δημιουργήματά Του, ατενίσαμε τελικά τον Δημιουργό του παντός!

Ν.Ζ.

Φοιτήτρια Χ.Φ.Δ. Αθηνών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ