Η άλλη άποψη στη σύγχρονη κρίση (ανασκόπηση – μέρος 1ο)

0
572
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

«Η άλλη άποψη στη σύγχρονη κρίση» ήταν το θέμα της ομιλίας που έλαβε χώρα στο μεγάλο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, την Τετάρτη 21 Μαρτίου, με ομιλητή τον Πολιτικό Επιστήμονα, κύριο Κωνσταντίνο Χολέβα και διοργανωτές την Χριστιανική Φοιτητική Δράση και την Χριστιανική Φοιτητική Ένωση.

Το αμφιθέατρο δέχθηκε γύρω στα 200 άτομα, φοιτητές και φοιτήτριες απο διάφορες σχολές, με ίδιες ή και διαφορετικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις, όπως φάνηκε, σχετικά με τις θεματικές που αναπτύχθηκαν.

Η ομιλία άρχισε περίπου στις 1:30 μ.μ. και περιελάμβανε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος καταλάμβανε η κυρίως ομιλία γύρω απο το σχετικό θέμα ενώ το δεύτερο μέρος προσφερόταν για συζήτηση αντίλογο και απορίες.

Μέσα στο πρώτο μισό της εκδήλωσης, ο κύριος Χολέβας, ανέπτυξε μια άλλη οπτική, αυτήν του χριστιανού ορθόδοξου Έλληνα, σε σχέση με την κρίση που βιώνουμε σήμερα. Όπως τόνισε, η κρίση δεν είναι κάτι ξένο για την Ελλάδα. Πέρασε και στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις όμως πάντοτε τις αντιμετώπιζε με την πίστη στο Θεό. Κρίση είναι το καμπανάκι που χτυπάει ο Θεός κάθε φορά που παρεκκλίνουμε απο το δρόμο Tου, έτσι ώστε να επανέλθουμε στη δική Tου οδό. Εμμένοντας σ’αυτό του το επιχείρημα, ανέφερε παραδείγματα κρίσης της Ελλάδας ήδη απο το 1204 (πρώτη άλωση της Πόλης) μέχρι τις μέρες μας , με ιδιαίτερη έμφαση στην επικείμενη γιορτή της 25ης Μαρτίου του ’21.

Συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας τον ρόλο της Εκκλησίας στην πορεία της Ελλάδας και πως η πρώτη βοήθησε σε περιόδους κρίσης και σύγχυσης τη δεύτερη, παρέχοντας υλική και πνευματική στήριξη. Τόνισε τη θερμή και έντονη πίστη που είχαν τα σημαίνοντα, και όχι μόνο, πρόσωπα των προηγούμενων περιόδων και εκεί απέδωσε την έξοδο και την απελευθέρωση απο την εκάστοτε κρίση.  Κατέληξε αναλογικά στο συμπέρασμα ότι και η σημερινή δύσκολη κατάσταση, έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί, δηλαδή με πίστη και προσευχή στο Θεό. Στο τέλος του πρώτου μέρους μας παρότρυνε να είμαστε αισιόδοξοι και να γίνουμε ενεργοί πολίτες αλλά και ενεργοί χριστιανοί, αφενός μεν συμμετέχοντας στις εκλογές, αφετέρου δε πιστεύοντας στη δύναμη των προσευχών μας.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, υπήρξε ένας καταιγισμός ερωτήσεων και έντονου αντίλογου, γεγονός που διέγειρε την διάθεση για διάλογο και κέντρισε την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων των παρεβρισκομένων. Οι απορίες πολλές φορές ήταν εκτός θέματος και άλλοτε καταπιάνονταν με καθαρά θεολογικής φύσεως ζητήματα και ιστορικοθρησκευτικές αλήθειες(π.χ. κρυφά σχολειά, αφορισμός της επανάστασης απο τον Γρηγόριο Ε’ κ.α.). Παρ’ όλα αυτά ο κύριος Χολέβας απάντησε με χαρακτηριστική ακρίβεια και ιστορική τεκμηρίωση όπου ήταν αυτό δυνατόν, γεγονός που οδήγησε ακόμα και σε παρεκτροπές κάποιων φοιτητών, με μάλλον αντίθετη άποψη…

Αυτό το δεύτερο μισό της εκδήλωσης αποδείχθηκε ιδιαίτερα ελκυστικό απο μέρους των φοιτητών, ανεξάρτητα απο το πόσο ικανοποιημένοι έμειναν τελικώς απο τις απαντήσεις που έδωσε ο καθηγητής. Άλλωστε κάποιοι απο τους ερωτήσαντες ήταν φανερό πως δεν είχαν έρθει με διάθεση να μάθουν, αλλά περισσότερο με διάθεση για να προκαλέσουν. Δε ξέρω αν το κατάφεραν στο βαθμό που ήθελαν. Ξέρω όμως οτι αυτή η ομιλία μας δίδαξε οτι όταν κανείς έχει «Γνώση», δε φοβάται καμία πρόκληση. Μας δίδαξε τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά και τη διάθεση για συζήτηση κι όχι για μεταστροφή της αντίθετης γνώμης ώστε να φανεί οτι εμείς έχουμε δίκιο. Μας δίδαξε ακόμα, το πόσο σημαντικό είναι να μαρτυράει κανείς την πίστη του με σιγουριά και χωρίς φόβο ακόμα και σε χώρους που δεν περιμένει να βρει σημαντική ανταπόκριση, μάλλον το αντίθετο… Ένας τέτοιος τόπος είναι και το πανεπιστήμιο, στο οποίο ο κύριος Χολέβας, τόλμησε να μιλήσει ακόμα και για την δύναμη της προσευχής, και 150 σπουδαστές τον χειροκρότησαν!

Και μιας και το θέμα μας είναι η κρίση, ας σκεφτούμε και ας προβληματιστούμε με τα όσα ακούστηκαν σε αυτή την ομιλία. Πόσοι απο εμάς έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό για το μέλλον της χώρας μας; Πόσοι απο εμάς αισιοδοξούμε για κάτι καλύτερο;  Πόσοι απο εμάς μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά στην παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα και την κινδυνολογία των ΜΜΕ και να αφεθούμε, χωρίς να επαναπαυθούμε, στα σίγουρα χέρια του Θεού;

Τελικώς αν υπάρχει κάτι το οποίο σ’ αυτήν τη χρονική στιγμή μπορεί να μας διδάξει η επικείμενη μεγάλη εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου γι’ αυτή την κρίση, είναι ότι η πίστη και η αγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την ελευθερία!

 

Σ. Γ.

φοιτητής Παιδαγωγικού Τ. Δ. Ε.

Κάποια στιγμιότυπα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ