Υπάρχει μια περιοχή απ’ άκρη σ’ άκρη ελληνική….  

0
2518
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (7 ψήφοι, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Loading...

 

Υπάρχει μια περιοχή απ’ άκρη σ’ άκρη ελληνική….

 

 Στο αποκορύφωμα της Διακαινησίμου  η Χριστιανική Φοιτητική Δράση Αθηνών αναχωρεί για το βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδος. Το ταξίδι μεγάλο αλλά φτάνοντας στην Φλώρινα κανείς μας δεν καταλαβαίνει την κούραση. Εκεί μας υποδέχεται η κ. Μαρία από την αδελφότητα της “Αγ. Μακρίνας” και μας οδηγεί στο πολιτιστικό κέντρο. Παρουσία του Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, θα ζωντανέψει  μπροστά μας η δράση των δασκάλων στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Ακόμα, η ομιλία της κ. Ξυραφίδου και οι προβολές θα διασαφηνίσουν κομμάτια της ιστορίας που κατά καιρούς διαστρεβλώνονται από τις γείτονες χώρες αλλά και που μένουν απροστάτευτα από εμάς τους ίδιους. Η συγκίνηση διάχυτη. Η εκδήλωση ρίχνει αυλαία με τους παραδοσιακούς χορούς . Δυο λέξεις περιγράφουν τα πρόσωπα των παιδιών που χόρεψαν για την Μακεδονία: λεβεντιά και περηφάνεια που είμαι Έλληνας και Μακεδόνας. Το βράδυ έχουμε την τιμή να συνδειπνήσουμε με τον Σεβασμιώτατο, να τραγουδήσουμε για την Μακεδονία και να συνομιλήσουμε με ντόπιους που δέχονται να μας ξεναγήσουν στα ηρωικά χώματα.

Το επόμενο πρωί ξεκινάμε για Πρέσπες. Η διαδρομή μαγευτική παρ’ όλο που ο χειμώνας έχει παρατείνει την παρουσία του. Όπου και να κοιτάξεις υπάρχει μια προτομή κάποιου ήρωα που θυσιάστηκε για να ανήκει σήμερα η Μακεδονία στα παιδιά της. Και σε αυτό το σημείο θυμόμαστε όλοι τα λόγια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου: σε κάθε βήμα μπορεί να πατήσεις χώμα ιερό, έναν τάφο, ένα λείψανο. Είναι διάσπαρτος αυτός ο τόπος από θυσία και αυτή η θυσία είναι που μας δίνει ζωή και μας συντηρεί. Μια ανάσα πριν από τα σύνορα προσκυνούμε το Ναό του Αγίου Γερμανού.

Επόμενος σταθμός Καστοριά. Χτισμένη δίπλα στη λίμνη αυτή η πόλη φιλοξενεί αρμονικά το μοντέρνο στοιχείο με τις παραδοσιακές βυζαντινές εκκλησίες και τα μακεδονικά αρχοντικά. Δεν μπορεί κανείς να παραλείψει μια επίσκεψη στο ενυδρείο το μεγαλύτερο γλυκού νερού των Βαλκανίων.Το απόγευμα μας περιμένει μεγάλη ευλογία και χαρά αφού έχουμε την τιμή να συναντήσουμε τον  Μητροπολίτη Καστοριάς  Σεραφείμ. Από τα πρώτα κιόλας λόγια του καταλαβαίνεις ότι η παρουσία του είναι μια ομολογία πίστης και είναι έτοιμος να φωνάξει σε όποιον σφετεριστεί αυτή την περιοχή  Μακεδονία του Χριστού . Ταυτόχρονα όμως φυλάει Θερμοπύλες σε αυτά τα χώματα που θυσιάστηκε ο Παύλος Μελάς του οποίου η μνήμη μπορεί να έχει ξεχαστεί , μένει όμως στις καρδιές  των γνησίων Ελλήνων. Αποκορύφωμα αυτής της συνάντησης η κατάθεση στεφάνου στο ηρωικό μνημείο των Παύλου  Μελά και Γερμανού Καραβαγγέλη και το  Τρισάγιο στον τάφο του.

Κυριακή 15/04: Εκκλησιαζόμαστε στο μοναστήρι της Αγ. Σοφίας Κλεισούρας. Το κατανυκτικό κλίμα, η ψαλμωδία, ο ιερέας, τα λόγια της Ηγουμένης κάνουν έντονη την παρουσία αυτής της σύγχρονης Αγίας. Τελευταία στάση στην Παναγία του Μικρόκαστρου όπου γινόμαστε μάρτυρες  της ευλάβειας των ανθρώπων μπροστά σε αυτή τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου.

Ο δρόμος της επιστροφής μας βρίσκει να αναπολούμε αυτή τη συγκινητική εκδρομή. Μια εκδρομή  που μας έκανε περήφανους γιατί είμαστε Έλληνες, μια εκδρομή που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε το βάρος που κουβαλάμε ως νέα γενιά και που οφείλουμε να προστατέψουμε αυτόν το τόπο που είναι ποτισμένος με αίματα ηρώων για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα.

Α.Σ.

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Α.Φ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ