Εορτή έναρξης Χ.Φ.Δ. Αθηνών 2010-11: 50 χρόνια ζωής και δράσης

1
716
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

«Οι πρωτοπόροι της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης του 1960 σας παραδίδουν τη σκυτάλη του αγώνα και της ευθύνης… Το ’60 την ίδια οδό ακολουθήσαμε, το 2010 την ίδια οδό βαδίζετε, μέχρι συντελείας των αιώνων την ίδια οδό θα ακολουθούμε!»

Είναι τα λόγια που μας απεύθυνε το παλαιό ιδρυτικό μέλος της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης, ο κ. Βασιλειάδης στην πεντηκοστή επετειακή έναρξη των εργασιών της.

Κυψέλη, 30 Οκτωβρίου 1960 – Αμπελόκηποι, 21 Νοεμβρίου 2010.

50 χρόνια γεμάτα αγωνιστικό παλμό, μαρτυρία και θεάρεστο έργο. 50 χρόνια κοντά σε Χριστό και Ελλάδα.

Η φετινή έναρξη είχε το κάτι διαφορετικό από όλες τις προηγούμενες! Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από τα μέλη της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης και η άφιξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου σήμανε την έναρξη της «έναρξης». «Ο καθαρώτατος Ναός του Σωτήρος…» ψάλλαμε όλοι, προς τιμήν της εορτής της Μητέρας μας.

Ο υπεύθυνος της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης κ. Μ. Τζανακάκης έδωσε το στίγμα του εορτασμού. Πανηγυρικός αλλά όχι κοσμικός. Μεγαλόπρεπος αλλά όχι προκλητικός. Με χαρά που να πηγάζει μέσα από τις καρδιές των απανταχού μελών της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του συλλόγου «Ο Μέγας Βασίλειος» κ. Π. Μπουρσινός ο οποίος απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό εξαίροντας το έργο της Χ.Φ.Δ όλα αυτά τα χρόνια και μεταφέροντας τις ευχές του για ακόμα μεγαλύτερη καρποφορία στο μέλλον. Ακολούθως ο εκπρόσωπος της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης σε δικό του χαιρετισμό συνεχάρη όλα τα μέλη για αυτή τη μακρά πορεία ζωής και ιεραποστολής.

Η χορωδία των φοιτητριών απέδωσε το «Αστράφτουν τα όπλα μας..» κάνοντας τους παλιότερους να νοσταλγήσουν και το λόγο πήρε ο κ. Ν. Βασιλειάδης ο οποίος περιέγραψε το ξεκίνημα της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης. Μετέφερε σημεία από την ιδρυτική εναρκτήρια ομιλία το μακρινό 1960, δίνοντας παράλληλα λεπτομέρειες για όλες τις εκδηλώσεις των πρώτων χρόνων και ευχόμενος να γιορτάσουμε τα 100χρονα παραδίδοντας τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά.

«Κάποιο φωτεινό πρωί πριν χρόνια, πλάι στης Γαλιλαίας τα νερά, η αγάπη άγγιξε για πάντα..» τραγούδησε η πολυμελής χορωδία των φοιτητριών και εν συνεχεία η κ. Χόπτηρη-Τουμανίδου αναφέρθηκε στα 50 χρόνια πνευματικής προσφοράς. Βουρκωμένη, με άφθονα προσωπικά βιώματα, σημείωσε στιγμές από το πανόραμα των δραστηριοτήτων της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης που σημάδεψαν νεανικές ψυχές, τόπους που συνδέθηκαν άρρηκτα με τη δράση των φοιτητών, πρόσωπα που ενέπνευσαν. Με το λόγο της μας μετέφερε από τα πανεπιστήμια και τα φοιτητικά έδρανα μέχρι τους κύκλους και τις ομιλίες της Δράσης.

Προτού πάρει το λόγο ο Θεοφιλέστατος Μητροπολίτης Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, η χορωδία των φοιτητών απέδωσε την Θ΄ Ωδή των Εισοδίων και την καταβασία της Θ΄ Ωδής των Χριστουγέννων. Στη δική του ομιλία ο Θεοφιλέστατος κ. Χριστοφόρος πραγματοποίησε μία θεωρητική προσέγγιση του μαρτυρίου και της μαρτυρίας της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης στα πανεπιστήμια. Βέβαια δεν έλειψαν οι γλαφυρές περιηγήσεις από περιστατικά κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων, όπως οι ειρωνείες κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης. Τελικά μερικά είδη μαρτυρίου μένουν ίδια σε όλες τις εποχές!

Η συνέχεια ανήκε στους φοιτητές με τη παρουσίαση του εξαιρετικού βίντεο που συνόψιζε τα 50 χρόνια ζωής και δράσης. Σκηνές από όλες τις δραστηριότητες πέρασαν από μπροστά μας, φέρνοντας στο νου αλησμόνητες ιστορικές στιγμές στους παλαιότερους και γεμίζοντας αγωνιστική ζέση τους νεότερους.

Ύστερα η χορωδία των φοιτητών έψαλε τους Αίνους και τη στιχολογία Αίνων καθώς και το στιχηρό «Τι ανταποδώσωμεν τω Κυρίω», ως ευχαριστία για τις μακροχρόνιες ευλογίες του Θεού. Η πρωτοετής φοιτήτρια Ελένη Σωτηρίου  άφησε το δικό της στίγμα στη γιορτή με την «Προσδοκία» της κατά τη μετάβαση από τα μαθητικά στα φοιτητικά της χρόνια και από το χώρο των ομάδων σε αυτό της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης. Η χορωδία των φοιτητριών ολοκλήρωσε την παρουσία της παρουσιάζοντας τους αγαπημένους στίχους του Χριστιανού ποιητή «Πώς να σου ψάλλω όπως το θέλω» σε νέα μελωδία.

Ακολούθως ο αρχιμανδρίτης π. Αστέριος Χατζηνικολάου, προϊστάμενος της αδελφότητας Θεολόγων «Ο Σωτήρ» κλήθηκε να δώσει το σύνθημα της αγωνιστικής χρονιάς. «ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ». Μία λέξη; Ναι, μία· αλλά τόσο βαθειά. Μέσα από την Αγία Γραφή και αυτό το σύνθημα ως είθισται. Δύο φορές αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη αυτή η προτροπή, μια για την έσχατη κρίση και μια για την κρίση που θα προκαλέσει στον κόσμο η ώρα του πάθους του Ιησού. Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό «Γρηγορείτε»! Τόσο μικρό, τόσο περιεκτικό, τόσο δυνατό… «Γρηγορείτε»! Ο πνευματικός άνθρωπος αγρυπνεί και όταν κοιμάται. Να βαδίζει μ’ αυτή την εγρήγορση και η ΧΦΔ, μας ευχήθηκε, όσα χρόνια της χαρίσει ο Θεός!

Η βυζαντινή χορωδία των φοιτητών αποδίδει στίχους από τον 46ο ψαλμό «Πάντα τα έθνη…» και φτάσαμε στην κορύφωση της εκδήλωσης. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος πήρε θέση στο βήμα προκειμένου να μοιραστεί με το ποίμνιό του πατρικές σκέψεις. Λόγια μεστά, λόγια πατρικά, λόγια άγια. Φανερά συγκινημένος αναπόλησε τις φοιτητικές μνήμες του, την πατρική στοργή που δέχτηκε στα ευλογημένα χρόνια που πέρασε στο οικοτροφείο, τις σχέσεις που τότε θεμελιώθηκαν. Και συνέχισε ατενίζοντας το παρόν και το μέλλον με ελπίδα «Ο Χριστός μας προσγειώνει, μας λέει ότι δεν έχει αξία το τι έχεις, αξία έχει το τι είσαι. Αυτό είναι πολύ δύσκολο σήμερα, είναι η εποχή του φαίνεσθαι, η εποχή της φωνής και, αν θέλετε, της κραυγής. Η Παναγία μας όμως που σήμερα γιορτάζουμε ήταν κατ’ εξοχήν το πρόσωπο της σιωπής και της δύναμης. Είναι δύσκολο να κάνουμε το σημερινό κόσμο Παράδεισο, μπορούμε όμως να εμποδίσουμε να γίνει κόλαση!».

Η φήμη του Μακαριωτάτου που εμμελώς αποδόθηκε από σύσσωμο το πλήθος σφράγισε αυτή τη μοναδική εορτή.

50 χρόνια! Ποιος θα το πίστευε! Όσοι παρευρέθηκαν είδαν «τι ο Θεός εργάζεται».

Να δώσει ο Θεός να είναι ευλογημένο κι αυτό το ακαδημαϊκό έτος.

Α.Α.

φοιτητής Ιατρικής

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η γιορτή ήταν εκπληκτική!Ήταν πολύ συγκινητικό να ακούς εμπειρίες παλιών μελών…που ζεις και συ τώρα!!!Μια συνέχεια…”στην ίδια οδό”!Λοιπόν,καλή συνοδοιπορία!Καλό Αγώνα για την εφαρμογή του “Γρηγορείτε”!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ