«Δέξαι Βηθλεέμ τον Δεσπότην σου»

1
960
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (1 ψήφοι, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Loading...

Στο κέντρο της Αθήνας, στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, την Ερμού, εκτός από τα καταστήματα που βρίσκονται δεξιά και αριστερά κατά μήκος του μεγάλου πεζοδρόμου, είναι δυνατόν να συναντήσει κανείς πλανόδιους μουσικούς και χορευτές κάθε είδους και εθνικότητος, οι οποίοι ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους μπροστά στους περαστικούς. Εδώ και κάποια χρόνια, όμως, τέτοιες μέρες, παραμονές Χριστουγέννων, μπορεί κανείς να συναντήσει και μια άλλη παρέα μπροστά από την Καπνικαρέα που θέλει περισσότερο να «μιλήσει» στον «διαβάτη της Ερμού» παρά να τον εντυπωσιάσει. Αυτή είναι η παρέα της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης που και φέτος αποφάσισε να βγει, το πρωινό του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου, με το καραβάκι του «Αγίου Νικολάου» στους δρόμους και να τραγουδήσει παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα.

Αυτή τη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η κρητική λύρα! Με τη συνοδεία ενός κλαρίνου, δύο κιθαρών κι ενός κρουστού πριν τη δωδεκάτη μεσημβρινή στην πλατεία της Καπνικαρέας είχαμε στήσει τη δική μας γιορτή που είχε επίκεντρο την παράδοση των καλάντων ανά την Ελλάδα και πολύ περισσότερο τη γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού. Το ρεπερτόριο της φετινής εξόρμησης ήταν αρκετά ανανεωμένο. Κάλαντα όπως τα Μωραΐτικα, τα βυζαντινά, τα χιώτικα παινέματα, της Σάμου αλλά και τα πανελλήνια έδωσαν μια νέα χροιά στο ύφος της χορωδίας. Η πλατεία γέμισε από παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Όλη η Ελλάδα χόρευε πάνω στις χορδές της λύρας. Ο κόσμος ανταποκρινόμενος στο άκουσμα και στο ενθουσιώδες κλίμα που αμέσως δημιουργήθηκε, κοντοστάθηκε για να δει, να σιγοτραγουδήσει, να ακούσει και ίσως για να αφουγκραστεί: «τι κάνουν αυτά τα παιδιά εδώ;».

Την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα ήρθε να δώσει ένα μικρό φυλλάδιο που μοιραζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της εξόρμησης, το οποίο έφερε και γραπτώς το μήνυμα που με τα κάλαντα που τραγουδούσαμε θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο: «Γεννιέται η ελπίδα», «Χριστούγεννα με Χριστό», «γιατί Χριστούγεννα σημαίνει να βρούμε το αληθινό νόημα της ζωής. Να αισθανθούμε ότι ο Θεός δεν είναι απόμακρος και χαμένος» αλλά «έγινε άνθρωπος! Είναι δίπλα μας» και γι’ αυτό η  «Ελπίδα μας είναι ο Χριστός».

Τραγουδήσαμε ακούραστα για δύο συνεχόμενες ώρες. Αλλά η γιορτή δε σταμάτησε ούτε κατά την αποχώρηση μας από την πλατεία. Τα κάλαντα συνεχίστηκαν καθοδόν προς το σύνταγμα, μέσα στο μετρό αλλά και κατά τη διαδρομή προς το οικοτροφείο του Μεγάλου Βασιλείου από όπου είχαμε ξεκινήσει την εξόρμηση. Εκεί είπαμε για τελευταία φορά τα παινέματα της Χίου, τα οποία είχαν μάλλον την μεγαλύτερη αποδοχή από τον κόσμο, μάλλον λόγω της σπανιότητας και της ιδιαίτερης μελωδίας τους και κάπως έτσι έλαβε τέλος η φετινή χριστουγεννιάτικη εξόρμηση στην Ερμού. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε με την αγάπη του κόσμου από τα κάλαντα θα διατεθεί σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών στους άστεγους της πόλης μας για την κάλυψη βασικών τους αναγκών.

Όσοι μας άκουσαν και μας είδαν πήραν το μήνυμα που θέλαμε να δώσουμε. Κάποιοι ίσως το δέχθηκαν κι άλλοι ίσως να το απέρριψαν. Ο Θεός όμως ενεργεί με τρόπους και μέσα που δε φανταζόμαστε. Αδιαμφισβήτητο παράδειγμα αποτελεί η ενανθρώπηση Του. Το μήνυμα της χαράς και της ελπίδας που θελήσαμε να δώσουμε και φέτος με τα κάλαντα, ας ευχηθούμε να γίνει η σπίθα που θα ανάψει στη Βηθλεέμ των περαστικών -και όχι μόνο-, ένα φως όμοιο με εκείνο του άστρου που οδήγησε τους μάγους στην προσκύνηση της Αλήθειας. Το φως του Χριστού!

Σ.Γ
Φοιτητής Π.Τ.Δ.Ε.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εξαιρετική ευκαιρία.
    Δικαίως η Χίος και η παράδοσή της γνωρίζουν τέτοια αποδοχή. Νομίζω πως πλέον είναι καιρός η …ενορία “Μεγάλου Βασιλείου” των Εξαρχείων να κατεβάσει το δικό της καράβι την Παραμονή Πρωτοχρονιάς εκ μέρους της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης με τα ανάλογα παινέματα!
    Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ