Από την εορτή λήξης 2011-2012…

1
931
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Το ακαδημαϊκό έτος βαδίζει προς το τέλος του. Η άνοιξη σταδιακά παραχωρεί τη θέση της στο καλοκαίρι. Και μαζί με αυτήν έρχεται η λήξη ενός πολύ όμορφου ταξιδιού το οποίο πραγματοποίησαμε και φέτος πετώντας προς τη δική μας Ιθάκη. Τα φτερά μας είναι η διάθεση και ο λόγος του Κυρίου, ενώ όχημά μας αποτελεί η Χριστιανική Φοιτητική Δράση που τόσο όμορφα γέμισε τη ζωή μας και αυτή τη χρονιά. Έτσι, στις 27 Μαΐου 2012 το κέντρο της Αθήνας πλημμυρίζει από φοιτητές, καθώς συγκεντρωνόμαστε στη ΓΕΧΑ Αμπελοκήπων για να εορτάσουμε τη λήξη των εργασιών της Δράσεως.

Εισαγωγή της εορτής

Η εκδήλωση αρχίζει με τον καταλληλότερο τρόπο, καθώς το τροπάριο της Αναλήψεως δονεί την ατμόσφαιρα δημιουργώντας κατάνυξη. Ο νους απελευθερώνεται και μέσω της εισαγωγικής ομιλίας ταξιδεύει ελεύθερα στη φετινή χρονιά από την οποία όμορφες αναμνήσεις αναδύονται συνειρμικά. Τελικά, πράγματι ελπίζουμε σε ένα Ζωντανό Θεό! Ελπίδα την οποία φουντώνει η επακόλουθη προβολή για τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο. Ο Άγιος από νεανική ηλικία συνελήφθη από τους Οθωμανούς, όμως παρότι έζησε σε ένα περιβάλλον γεμάτο ισχυρά ερεθίσματα που θα μπορούσαν να κάμψουν το φρόνημά του έμεινε εδραίος στην πίστη που από μικρός διδάχτηκε. Ας συλλογιστούμε πόσο θυμίζει η ζωή του τη φοιτητική καθημερινότητά μας… Όντως μέσα στο σημερινό περιβάλλον της αθεΐας και της αδιαφορίας υπάρχει ελπίδα την οποία μας υπενθυμίζει ο Ιερός Χρυσόστομος μέσα από την επόμενη ομιλία.

Χορωδία φοιτητριών

Πόσο παράδοξα αντηχεί άραγε το μήνυμά του… Σε μια εποχή απογοήτευσης όπου ο φόβος και η μιζέρια ψαλιδίζουν τα όνειρα των νέων, καθώς οι οικονομικοί δείκτες και οι υπέρτιτλοι των ειδήσεων απειλούν να ισοπεδώσουν τα χριστιανικά και εθνικά ιδανικά ,ένα ευσεβές υπόλοιπο φοιτητών διατηρεί τη χαρά της ελπίδας και της αγάπης του Χριστού. Και την αισθάνεται τόσο έντονα που δεν την κρατά για τον εαυτό του ,αλλά με χαρά την κομίζει στην κοινωνική ολότητα που πληγωμένη καθώς είναι από τον υλισμό και την κερδοθηρία αναζητά εναγωνίως ένα νέο πάτημα.

Όσοι λαμβάνουν το μήνυμα ,από τους φοιτητές στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα μέχρι τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία, από τους διαβάτες της Ερμού μέχρι τους αρρώστους στο Ασκληπιείο Βούλας, όλοι αισθάνονται την καρδιά τους να σκιρτά καθώς νιώθουν την ελπίδα να ξαναγεννιέται στις παγωμένες από το άγχος και τη θλίψη καρδιές τους. Μάλιστα η φλόγα του αναστάσιμου μηνύματος της ελπίδας δε σβήνει αλλά συντηρείται και θεριεύει μέσα από τους ομαδικούς εκκλησιασμούς και τη μελέτη της Αγίας Γραφής κάθε Κυριακή. Αυτή η χαρά αναδύεται αυθόρμητα από μέσα μας καθώς θυμόμαστε τη φετινή χρονιά. Μάλιστα ο αντίκτυπός της είναι ακόμη εντονότερος εφόσον καθόλη τη διάρκεια της εορτής συμπληρώνεται και ενισχύεται από χαρούμενες ψαλμωδίες και ξένοιαστα τραγούδια τα οποία με ενθουσιασμό ερμήνευσαν οι δύο υπέροχες φοιτητικές χορωδίες μας.

Κείμενο Αγ. Ι. Χρυσοστόμου για την ελπίδα

Ωστόσο η υπόμνηση του παρελθόντος έχει πολύ μεγαλύτερη ουσία όταν λειτουργεί ως οδοδείκτης για το σχεδιασμό του μέλλοντος. Έτσι, κύριο πυλώνα της εκδήλωσης αποτελεί η θερινή λειτουργία της Δράσης. Συγκεκριμένα, οι φοιτητικές κατασκηνώσεις του Αθαμανίου μας προσμένουν ώστε να μας βοηθήσουν να αντλήσουμε δυνάμεις για τη δύσκολη χρονιά η οποία ακολουθεί. Αυτές θα προέλθουν μέσω της νεανικής συντροφιάς και της άμεσης επαφής με το Δημιουργό χάρη στη γαλήνη και το φυσικό κάλλος, που ανάγλυφα παρουσιάζονται στις φωτογραφίες της περσινής κατασκηνωτικής περιόδου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος

Κλείνοντας με ιδιαίτερη χαρά δεχθήκαμε την κατάθεση εμπειριών των πρεσβύτερων προσκεκλημένων που με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωσή μας. Ο κύριος Αλατόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στάθηκε στην ουσία του συνθήματος της φετινής χρονιάς το οποίο με πατρικό ενδιαφέρον μας καλεί να θυμόμαστε.

Ο π. Θεόδωρος Μπεράτης

Από την πλευρά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ.Κύριλλος, που με νοσταλγία θυμήθηκε τα χρόνια της δικής του παρουσίας στη ΧΦΔ, μίλησε βαθιά μέσα μας με την ομολογία του για τη ζωογόνο δύναμη του Χριστού, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αυτοβελτίωση και πλήρωση του ανθρώπου καθώς τον βοηθά να αποβάλλει τα γήινα πάθη που τον συνδέουν με τη φθορά. Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο επίλογος του πατρός Θεοδώρου Μπεράτη, ο οποίος στοργικά μας προτρέπει να διαφυλάξουμε τις φετινές μας εμπειρίες και να τις αναδείξουμε σε φάρο που θα κατευθύνει τη ζωή μας.

Απολογισμός φοιτητριών

Η εκδήλωση ολοκληρώνεται. Μαζί της κλείνει και ολόκληρη η χρονιά της οποίας αποτέλεσε το ιδανικό επιστέγασμα. Παράλληλα όμως καθίσταται και το καταλληλότερο εφαλτήριο ώστε τη χρονιά που ακολουθεί να επιδείξουμε ακόμη εντονότερη προσπάθεια, ακόμη σπουδαιότερους πνευματικούς αγώνες, διότι “ηλπίκαμεν επί Θεώ ζώντι”!

Μ. Κ.

Φοιτητής Ιατρικής

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τί;;;; Μόνο αυτές οι φωτογραφίες;;;;; Η γιορτή ήταν πάρα πολύ ωραία! Μικρή και απλή μεν, αλλά τα περιείχε όλα!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ