Αθαμάνιο…και φέτος μοναδικό!

0
1511
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (3 ψήφοι, μέσος όρος: 3.67 από 5)
Loading...

ΑΘΑΜΑΝΙΟ 2016- Κάθε χρόνο… μοναδικό!

Κάθε χρονιά στο Αθαμάνιο είναι αναμφισβήτητα μοναδική, γεμάτη ξεχωριστές ευκαιρίες που προσφέρουν σε όλες μας μια ανάσα ζωής αλλά και δύναμη να συνεχίσουμε τον πνευματικό μας αγώνα. Έτσι λοιπόν και η φετινή κατασκηνωτική περίοδος στο Αθαμάνιο ανταποκρίθηκε, και μάλιστα με το παραπάνω, στις προσδοκίες μας! Εκεί πάνω, στον καθαρό αέρα, κάτω από τα πανύψηλα έλατα, σε υψόμετρο 1100 μέτρων, τα αφήσαμε όλα πίσω και αποφασίσαμε να ξαναζήσουμε αληθινά.

Η μέρα ξεκινούσε με την προσευχή μας στον ιερό ναό της Αγίας Μακρίνας και συνεχιζόταν με το Αγιογραφικό μας ανάγνωσμα. Φέτος αποφασίσαμε να εντρυφήσουμε σε κάτι πιο απαιτητικό, στην Αποκάλυψη του Ιωάννου. Το σύνθημα-θέμα της κατασκηνώσεως εξέφραζε όλο το πνεύμα του ιερού βιβλίου: «Ἐξήλθε νικῶν καί ἵνα νικήσῃ» (Αποκ. στ΄ 2) που αναφέρεται στη νίκη Του Χριστού και συνεπώς στη νίκη του πιστού.

Ομιλίες αρκετές αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Η κ. Εύη Χόπτηρη-Τουμανίδου μάς παρουσίασε το θέμα: «Οικουμενικές Σύνοδοι και Οικουμενισμός», καταδεικνύοντας τη σημασία και τη συμβολή των Οικουμενικών Συνόδων στη ζωή και την πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, καθώς και τους κινδύνους του Οικουμενισμού. Με ένα δεύτερο θέμα, αναφέρθηκε σε σύγχρονες ανορθόδοξες μεθόδους, όπως οι πρακτικές της γιόγκα και των πολεμικών τεχνών, υποδεικνύοντάς μας τους τρόπους με τους οποίους αυτά μπορούν να αλλοιώσουν το ορθόδοξο ήθος των πιστών.

Ένα «ταξίδι»-αφιέρωμα στα ακριτικά νησιά μας, τα άγνωστα αλλιώς νησιά μας, και ιδιαίτερα στο Καστελλόριζο, μάς έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις δυσκολίες των κατοίκων σε αυτά, την εξέχουσα σημασία τους για τη χώρα μας αλλά και… μάς άνοιξε δρόμους προσφοράς στην άγονη γραμμή!

Φέτος, είχαμε την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία να επισκεφτεί την κατασκήνωσή μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας, κ.κ. Σωτήριος Τράμπας, που με νεανικό ενθουσιασμό μάς ξενάγησε στο ιεραποστολικό έργο που πραγματοποιείται στην Κορέα και στην Πισιδία σήμερα. Θαυμάσαμε τον ακούραστο εργάτη του Ευαγγελίου και δοξάσαμε τον Θεό για το τεράστιο έργο που αθόρυβα γίνεται στα πέρατα της οικουμένης!

Επίσης, με πολλή ευγνωμοσύνη και χαρά δεχτήκαμε την επίσκεψη του Μητροπολίτου Άρτης, κ.κ. Ιγνατίου, που μας τιμά κάθε χρόνο με την παρουσία του στην κατασκήνωσή μας. Ο πνευματικός και συνάμα απλός και πατρικός του λόγος στήριξε τις ψυχές μας και μάς μετέδωσε αρχιερατική χάρη.

Κορυφαία στιγμή για την Κατασκήνωση, ώθηση για να έρθουμε πιο κοντά στον Θεό η παρουσία του πνευματικού, το μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως. Εκεί οι ψυχές μας απέθεσαν όλο το βάρος που τις ταλαιπωρούσε και πήραν τη δύναμη για ένα νέο ξεκίνημα στην πνευματική ζωή. Το πνευματικότατο θέμα «Αντιμετωπίζοντας τις ηθικές προκλήσεις» που με την πείρα του πνευματικού μάς ανάπτυξε ο αρχιμανδρίτης π.Χριστόδουλος Κογιώνης, ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόμασταν να ακούσουμε, λίγο πριν επιστρέψουμε στους πειρασμούς του κόσμου. Μας βοήθησε επίσης η 24ωρη αλυσίδα προσευχής αλλά και η μελέτη των βίων των αγίων και πιο συγκεκριμένα της αγίας Ελισάβετ Θεοντόροβνα, που μια μικρή θεατρική ομάδα ζωντάνεψε μπροστά μας!

Ο κυριακάτικος εκκλησιασμός στον μεγαλοπρεπή ναό του χωριού και ο περίπατος στο ποτάμι, μάς έφεραν κοντά στους ανθρώπους της υπαίθρου και στις ομορφιές της πατρίδας μας.

Σε καμία περίπτωση ο ελεύθερος χρόνος μας δεν πήγε χαμένος καθώς λειτούργησαν όμιλοι για όλα τα γούστα και ενδιαφέροντα (φωτογραφίας, πρώτων βοηθειών, ελληνικής γλώσσας, νοηματικής γλώσσας και βυζαντινής μουσικής), καθώς και διάφορες χειροτεχνίες.

Φεύγοντας, είχαμε την ευλογία να επισκεφθούμε τον νεόκτιστο επιβλητικό ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην Άρτα,ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 5 Ιουλίου. Έτσι γνωρίσαμε έναν ακόμα άγιο, ντόπιο μάλιστα, αλλά και την φιλόξενη υποδοχή από τον εφημέριο του ιερού ναού.

Με ανυπομονησία θα αναμένουμε το επόμενο καλοκαίρι για να ξαναζήσουμε αυτά και άλλα πολλά ακόμα. Εκεί πάνω, όπου μέσα στη ησυχία της φύσης, μπορούμε να ακούσουμε καλύτερα την φασαρία μέσα μας και με τα πνευματικά εφόδια που μας παρέχονται να συνεχίσουμε ανανεωμένοι και δυνατοί τον πνευματικό μας αγώνα.

Σ.Π.

φοιτήτρια Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Παντείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ