Στη Θράκη ισχύει η ισοπολιτεία και η ανεξιθρησκεία (Αφιέρωμα στη Θράκη)

0
806
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Άρθρο για το αφιέρωμα στη Θράκη του τεύχους Μαρτίου 2009 (467) του περιοδικού “Η Δράσις μας”

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Κυρίου Ανθίμου


Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2008

Προς την Αξιότιμη Διεύθυνση του περιοδικού «Η Δράσις μας» Αθήνα

Με εγκάρδιους και πατρικούς χαιρετισμούς απευθύνομαι προς όλους σας τους δημιουργούς του περιοδικού «Η Δράσις μας» και επικαλούμαι την ευλογία του αγίου Θεού να σας στηρίζη, να σας κατευθύνη και να σας φωτίζη στην ωραία αυτή και σημαντική προσπάθειά σας. Ιδιαιτέρως χαίρομαι διότι η αφιέρωση αυτού του τεύχους στην πολυαγαπητή μας Θράκη είναι η αγαθή αιτία αυτής της επικοινωνίας μας.

Η αρχιερατική διακονία μου επί τριάντα χρόνια (1974-2004) στον ακριτικό Έβρο, με έδρα και πρωτεύουσα την υπέροχη και αλησμόνητη πόλη της Αλεξανδρουπόλεως και  με όρια τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και τα θαλάσσια από των ακτών μας μέχρι την Σαμοθράκη και πέραν αυτής, με κρατεί πάντοτε δεμένο με τον υπέροχο Θρακικό λαό και τόπο και πλείστες όσες αναμνήσεις χαράς, κόπων, υποχρεώσεων, ανησυχιών, ελπίδων και αγώνων πνευματικών και εθνικών, ξαναζούν στην καρδιά μου.

Η φωνή από τα βάθη των αιώνων, η φωνή της ιστορίας και της αλήθειας, διακηρύσσει ότι η υπέροχη Θρακική Γη ήταν ένα τμήμα της Ελλάδος μας, της μεγάλης γεννήτρας του πολιτισμού, της γλυκειάς μητέρας όλων των Ελλήνων. Όπου κι αν σκάψης βρίσκεις τα αδιάψευστα μνημεία και τις επιγραφές να ομιλούν για την Ελλάδα. Η Θράκη ήταν και είναι η Ελλάδα μας.

Μετά τους νικηφόρους πολέμους του βασιληά της Μακεδονίας Φιλίππου του Β’, η Θράκη, από τον Νέστο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα, τον Ελλήσποντο και τον Βόσπορο μέχρι και τον Δούναβη, συνενώνεται με την Μακεδονία μας το 338 π.Χ.. Αυτή η ενότητα της Βόρειας Ελλάδος από τον 4ο αιώνα π.Χ. στηρίχθηκε στην κοινή γλώσσα, στην ίδια θρησκεία, στην όμοια ψυχοσύνθεση, στα αυτά φυλετικά χαρακτηριστικά. Να μην λησμονούμε ότι το θαύμα του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού επί Βυζαντίου παρουσιάσθηκε στη Θρακική Γη, αφού και η Κωνσταντινούπολη εκτίσθηκε επί Θρακικού εδάφους.

Σήμερα η Θράκη μας, με τους τρεις νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, είναι ό,τι μας απέμεινε σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάννης, αφού η Ανατολική Θράκη εδόθη στην Τουρκία και η Ανατολική Ρωμυλία στη Βουλγαρία. Η Δυτική Θράκη, όπως αποκαλείται το τμήμα με τους τρεις νομούς, που εδόθηκε στην Ελλάδα, είναι ένα πολύτιμο, υπέροχο και αναπόσπαστο γεωγραφικό διαμέρισμα της Πατρίδος μας, της Ελλάδος. Οι τρεις αυτοί νομοί διαθέτουν τέσσαρες εκκλησιαστικές ορθόδοξες ιερές Μητροπόλεις, που είναι καλά ωργανωμένες για την διαποίμανση των χιλιάδων ορθοδόξων Χριστιανών. Στη Θράκη υπάρχει η μουσουλμανική μειονότητα (Τουρκογενείς, Πομάκοι και Αθίγγανοι), οι οποίοι ως Έλληνες πολίτες συγκαταβιούν ειρηνικά με τους Χριστιανούς Έλληνες πολίτες. Το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν εξεγέρθηκαν ποτέ, παρά τις παροτρύνσεις ξένων προπαγανδών, επιβεβαιώνει ότι οι συνθήκες διαβιώσεώς των είναι υποδειγματικές και ότι όντως ισχύει στη Θράκη η ισοπολιτεία και η ανεξιθρησκεία απόλυτα.

Οι Έλληνες όλης της Ελλάδος έχουμε χρέος να επισκεπτώμεθα την Θράκη μας, για να απολαύσωμε θάλασσα, βουνά και ποταμούς, αλλά και για να χαρούμε τον πολιτισμό του Θρακικού χώρου, καθώς και την υψηλή ηθική ποιότητα των Θρακών Ελλήνων, που αγαπούν και προστατεύουν την ακριτική αυτή περιοχή της Πατρίδος μας, στην οποία με εθνική υπερηφάνεια φυλάσσουν τα σύνορά μας τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδος, με επικεφαλής τους Έλληνες αξιωματικούς.

Ο άγιος Θεός ας χαρίζη την ευλογία Του στον ευαίσθητο αυτό χώρο, ώστε η ειρήνη να επικρατή μόνιμα στην αλησμόνητη Θρακική Γη.

Με πολλές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ