Ostrov: Ανακαλύπτοντας το «Νησί»

15
9455
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (4 ψήφοι, μέσος όρος: 4.00 από 5)
Loading...

Μια ταινία φαινόμενο! Μια ταινία που θα άξιζε να δουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί Έλληνες!

Υπόθεση

OstrovΚατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ένας νεαρός Ρώσος ναύτης αναγκάζεται από τους Γερμανούς να πυροβολήσει τον αξιωματικό του, για να του χαρισθεί η ζωή. Στη συνέχεια, η ταινία μας μεταφέρει στο έτος 1976 σ’ ένα μοναστήρι  που βρίσκεται σε μια ερημική, παγωμένη, υγρή παραθαλάσσια περιοχή, όπου ο νεαρός ναύτης ως ρασοφόρος μοναχός Ανατόλιος τώρα, προσπαθεί να ξεπεράσει με την προσευχή της καρδιάς, το βαθύ τραύμα της ενοχής για το αμάρτημα του φόνου. Η σαλή, αινιγματική και πειραχτική ενίοτε συμπεριφορά του, οι παροιμιώδεις διενέξεις του με τον ηγούμενο και τους μοναχούς του μοναστηριού, η δακρύβρεχτη μετάνοια και η απαράμιλλη ταπείνωσή του, η ευρηματική του σκέψη και ο παράδοξος τρόπος θαυματουργίας του, συνθέτουν μία υπέροχη, ελκυστικότατη, και αλησμόνητη ανθρώπινη φιγούρα που γοητεύει τους πάντες.

Κριτική

Η ταινία αυτή σκάει σαν βόμβα μεγατόνων στον παγκόσμιο κινηματογράφο και αμφισβητεί την κουλτούρα και το πνεύμα της εποχής , τα σύγχρονα νεοεποχήτικα ρεύματα και τις αντίχριστες τάσεις που θέλουν να επιβληθούν ανά τον κόσμο, αφού πρώτα προξενήσουν πλύση εγκεφάλου και αποχαύνωση στην ανθρωπότητα.

Από τη γένεση του κινηματογράφου, δεν έχει βγει ταινία που να ανατρέπει τόσο ανοιχτά,  τα ιδανικά – πρότυπα, με τα οποία θέλουν «κάποιοι» να γαλουχήσουν τον κόσμο. Επιτέλους, βγήκε μία ταινία όχι για να αποπροσανατολίσει, αλλά για να υποδείξει στον άνθρωπο το δρόμο που οδηγεί στη αιώνια μακαριότητα. Και αυτός είναι ο δρόμος της Ορθοδοξίας. Η εφαρμογή του Ευαγγελίου και όχι των ψευδοϋποκατάστατων της Αλήθειας, είναι αυτή που προβάλλει η ταινία και πετυχαίνει αναμφίβολα με τον ιδανικότερο τρόπο το στόχο της.

OstrovΟι θέσεις και απόψεις που απορρέουν απ’ την ταινία έρχονται σε απόλυτη σύμπνοια με αυτές της Ανατολικής Πατερικής Παράδοσης. Αναδεικνύουν με ακρίβεια και θεολογική συνέπεια, το πρότυπο ανθρώπου που διαμορφώνει η Ορθοδοξία. Έναν άνθρωπο γεμάτο από γνήσια και ακαταμάχητη αγάπη, βαθιά και ειλικρινή ταπείνωση, απόλυτη και υπερκόσμια ειρήνη.

Έτσι, λοιπόν η ταινία, έχοντας μία Θεοκεντρική και όχι προσωποκεντρική ή  προσωπολατρευτική κατεύθυνση, εκπληρώνει το σκοπό που θα έπρεπε να έχει κάθε καλλιτεχνικό δημιούργημα∙ την αναγωγή του ανθρώπου στο Θεό. Έτσι ο θεατής , δεν είναι απίθανο να νιώθει -κατά τη διάρκεια της ταινίας- μία ψυχική ανάταση και πνευματικά αισθήματα να πλημμυρίζουν το εσωτερικό του.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να προσθέσω άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο στη θετική συγκομιδή της ταινίας. Πέραν της πνευματικής και ψυχωφέλιμης αξίας της, κέρδισε και τις εντυπώσεις των κριτικών και πλήθος βραβείων, όπως: στα Nika Awards (που διεξάγονται στη Μόσχα) 6 βραβεία, μεταξύ αυτών και το «καλύτερης ταινίας» και στο Fajr Film Festival κατέκτησε και πάλι το βραβείο «καλύτερης ταινίας».

Επίλογος

Η εποχή μας διψά λαίμαργα για αληθινά πρότυπα. O κόσμος έχει εξαντληθεί απ’ την ανικανοποίητη πείνα του για ανθρώπους υποδείγματα που θα αποτελέσουν γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης. Μέχρι στιγμής τα «είδωλα» που μας σερβίρουν οι χολιγουντιανοί παραγωγοί, είναι ο Ironman, o Batman, o Hulk και όλο το Μarvelο-σόι τους. Αυτοί είναι οι ήρωες που δημιούργησε η Δύση και καλλιεργήθηκαν  και ρίζωσαν στις συνειδήσεις μας. Επιτέλους, με την ταινία “OSTROV” έχει τη δυνατότητα ο τηλεθεατής να δει και το μοντέλο ανθρώπου που προτείνει η Ορθοδοξία. Και παρόλο που προβάλλεται η δια Χριστόν σαλότητα – η οποία αποτελεί μία ακραία μορφή του ορθόδοξου ασκητισμού- ο ήρωας της ταινίας, Ανατόλιος, σου μεταγγίζει τη γνησιότητα και την αυθεντικότητα που ψάχνεις, αυτό το  «κάτι» που αναζητάς και δύσκολα το βρίσκεις, αυτό το «κάτι» που μπορεί να ζεστάνει την παγωμένη καρδιά σου, να γεμίσει το αφόρητο κενό σου, να αποδεσμεύσει την ετεροκαθορισμένη «ελευθερία»  σου, να φωτίσει την καρβουνόχρωμη ψυχή σου.

Ζωτικός

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο των παραλειπομένων της ταινίας είναι ότι ο πρωταγωνιστής της ταινίας Πέτρος Μάμονοβ (π. Ανατόλιος) ήταν πρώην ροκάς και πανκ (έπαιζε μουσική σε group), και σήμερα είναι βαθιά συνειδητοποιημένο μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας! Μάλιστα, πληροφορήθηκα ότι τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από τον κινηματογράφο -με εξαίρεση τη συμμετοχή του στο Ostrov- και ζει απομονωμένος, σαν ασκητής, σε κάποιο χωριό της Ρωσίας.

 2. Η απορία μου θα μένει πάντα η ίδια…γιατί αυτή η ταινία, με τα τόσα μηνύματα, τα τόσα πνευματικά μηνύματα, δεν είναι ευρεύως γνωστή? Λίγοι, δυστυχώς, γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της ταινίας!
  Προκαλεί, μάλλον, απέχθεια η ιδέα της Χριστιανικής, ή αν θέλετε, της πνευματικής ταινίας! Προτιμούμε να βλέπουμε παραγωγές που κόστισαν εκατομμύρια δολάρια και κατά προτίμηση, πια, 3D και απαξιώνουμε καθετί ωφέλιμο για την ψυχή και το πνεύμα μας!
  Μορφές σαν τον πρωταγωνιστή της ταινίας, τείνουν να εξαφανιστούν, αλλά υπάρχουν! Προσωπικά, πάντως, δεν έχω δει κανέναν δράκο να πετάει αυτές τις μέρες στον ουρανό…!
  Όπως, πολύ εύστοχα, αναφέρθηκε στο παραπάνω σχόλιο, ο άνθρωπος αυτός ζει αποστασιοποιημένος από την παλιά ζωή του…προσπαθεί να γίνει κάτοικος ενός πραγματικού “Νησιού”, τη στιγμή που εμείς ψάχνουμε στην εφημερίδα τις καινούριες κινηματογραφικές προβολές!
  Όσοι έχουμε δει την ταινία, καλό είναι να κάνουμε μια ανασκόπηση των όσων παρακολουθήσαμε-ζήσαμε και να γίνουμε πραγματικοί μέτοχοί των. Όσοι δεν την έχετε δει, ακόμη, ευκαιρία είναι ένεκα της Σαρακοστής να μπείτε και στο πνεύμα της!
  Ζωτικέ, συγχαρητήρια γι’αυτή σου την ενέργεια! Θα οφεληθούν πολλοί, πιστεύω!

 3. Ευχαριστώ παιδιά. Την έχω δει 2-3 φορές την ταινία-απίθανη-αλλά ποτέ δεν στοχάστηκα τα όσα αναφέρετε παραπάνω. Θα την ξαναδώ λοιπόν προσεκτικότερα.
  Ταυτόχρονα, θα’θελα να σημειώσουμε πως κυκλοφορούν και ελληνικής παραγωγής (π.χ Ελπίς Φιλμ)αξιόλογες ταινίες με βαθιά θρησκευτικά μηνύματα.Οι περισσότερες αφορούν βίους Αγίων και άνετα μπορούν να αξιοποιηθούν σε κατηχητικά. Ίσως υστερούν, βέβαια, ως προς σκηνικά, φωνητική κτλ. ωστόσο η ουσία τους, τα μηνύματα τους παραμένουν αναλλοίωτα.

 4. Όσοι αγαπητοί αδελφοί ενδιαφέρονται να προμηθευτούν την ταινία ας γνωρίζουν ότι θα τη βρουν στο βιβλιοπωλείο “Ο ΣΩΤΗΡ”, στην τιμή των 10 ευρώ. Επίσης όσοι θέλουν να πάρουν μια γεύση απ’ την ταινία μπορούν να δουν το οriginal trailer στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=fHrhsUEIm1Y

  • Η ταινία είναι τέλεια!Την έχω δει ήδη δύο φορές και ακόμη δεν τη χόρτασα.Στο site που προτείνει ο Ζωτικός εκτός από το trailer υπάρχει και όλη η ταινία σε κομμάτια με αγγλικούς και απ’ ότι είδα σήμερα και με ελληνικούς υπότιτλους.Αν δεν την δει κάποιος νομίζω ότι θα του φαίνεται υπερβολικός ο τόσος ενθουσιάσμός.

 5. Συγχαρητήρια στον Ζωτικό γι’ αυτήν του την πρωτοβουλία! Πραγματικά αυτή η ταινία αξίζει! Μπορεί να μην έχει τα 3D εφέ του “Avatar”, μπορεί να μην έχει το συναρπαστικό σενάριο, τη χρονική διάρκεια και τα εξωτικά μέρη του “The Lord of the Rings”, μπορεί να μην είναι κάποια υπερπαραγωγή με διάσημους ηθοποιούς και σεναριογράφο, και έτσι μπορεί ως προς αυτά να είναι μια απλή παραγωγή κάποιων ανθρώπων που θέλησαν μέσα από την 7η τέχνη να περάσουν τις απόψεις-ιδεολογίες τους. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένο, για κάποιον που θέλει να λέγεται συνειδητός χριστιανός, η ταινία αυτή και το/τα πρότυπο/α που προβάλλει να αποτελούν κάτι το ξεχωριστό και παράλληλα έμπνευση γι’ αυτόν. Το θέτω πολύ απλά. Εξάλλου η αναλυτική κριτική ανήκει στον Ζωτικό με την οποία -κριτική- έρχομαι με τη σειρά μου να συμφωνήσω. Έχω όμως έναν προβληματισμό ο οποίος απορρέει ακριβώς από το γεγονός της προβολής της δια Χριστόν σαλότητος ως προτύπου ενός χριστιανού. Και ο προβληματισμός μου είναι ο εξής:

  Μήπως μέσα από αυτήν την προβολή ένας “αμύητος” χριστιανός παρεξηγήσει το μεγαλείο αυτού του συγκεκριμένου τρόπου ζωής και έτσι αβίαστα, με λανθασμένο συλλογισμό -άθελά του βέβαια- οδηγηθεί σε γενίκευση περί του χριστιανισμού ως στάση και τρόπου ζωής;

  Και εξηγούμαι… Ένας δηλαδή ο οποίος κοινώς “ψάχνεται”, δεν είναι ξεκαθαρισμένος για το δρόμο που θα ακολουθήσει στη ζωή του και αμφιταλαντεύεται μεταξύ σωρείας ιδεολογιών και θρησκειών, θα του κάνει πραγματικά καλό μια τέτοια ταινία; Θα τον βοηθήσει δηλαδή να ξεκαθαρίσει την άποψή του για την πίστη μας, ή θα τον κάνει να αποκλείσει τελείως το ενδεχόμενο ενός τέτοιου τρόπου ζωής στην ιδέα και μόνο ότι για να είσαι σωστός χριστιανός δεν μπορείς να είσαι σοβαρός αλλά πρέπει να παίζεις τον τρελό και να είσαι παρίας της κοινωνίας; Προσωπικά πιστεύω ότι για να λειτουργήσει ευεργετικά μια τέτοια ταινία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτός που θα την δει να έχει επιλέξει τον ορθόδοξο χριστιανισμό ως στάση και τρόπο ζωής και να ξέρει κάποιες βασικές αρχές της πίστεώς μας. Χωρίς βέβαια να είναι και απόλυτο κάτι τέτοιο… το ξεκαθαρίζω αυτό. Δηλαδή μέχρι και αυτή η ταινία θέλει προσοχή ώστε ο θεατής να εκλάβει ορθά τα μηνύματα της. Αυτό πιστεύω.

  • Fany, θα συμφωνήσω μαζί σου. Το σενάριο της ταινίας είναι τέτοιο που μόνο ένας Χριστιανός μπορεί να το καταλάβει και να ωφεληθεί. Οι άλλοι θα διακρίνουν στοιχεία κυνισμού, φιλοσοφίας του βάθους, ρωσικής λογοτεχνίας, αλλά δε θα καταλάβουν Χριστό…

 6. μια ταινια ,γεματη με ΟΥΡΑΝΟ,ή καλυτερα με το εισητηριο για τον ουρανο-την ταπεινωση και την μη προσηλωση στο θεατρο της ματαιοτητας του σημερινου κοσμου.Ας μην μεινουμε απλοι θεατες ,αλλλλαα
  ΚΑΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
  Υ.Σ. δεν εννοω να παριστανουμε τους σαλους

 7. Καλησπέρα σας!!!

  Δεν έχω δει ακόμα την ταινία αλλά πιστεύω ότι θα είναι πολύ ωραία!
  Μπορείς να μου δώσεις Stavros ή κάποιος άλλος το Link με την ταινία που να έχει ελληνικούς υπότιτλους;;;

  Ευχαριστώ!

 8. Παρακάτω, παραθέτω ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από ομιλία του πρωταγωνιστή της ταινίας Pyotr Mamonov, παρμένα από την ιστοσελίδα “vatopaidi.wordpress.com”.
  “Γιατί τι σου χρησιμεύει να πηγαίνεις στην εκκλησία και η καρδιά σου να είναι άδεια; Χωρίς μια χριστιανική πράξη. Μπορείς εσύ να επισκεφτείς όλα τα Άγια Όρη και να προσκυνήσεις όλα τα λείψανα. Τσάμπα. Βλέπεις ένα φτωχό, κακομοίρη και σκέφτεσαι “θα είναι από εκείνους τους απατεώνες που δείχνει η τηλεόραση”. – “Δώσε του 50 καπίκια. Δε θα φτωχύνεις”. Η αληθινή μαφία είναι αυτοί οι πέντε-έξι που χειραγωγούν τα πλήθη από την τηλεόραση…”.

  “Όλα είναι στα χέρια μας: το πώς ακούμε, το αν τα μάτια μας είναι καθαρά, το εάν τα αυτιά μας είναι κλεισμένα, το εάν η ψυχή μας είναι ξεκλειδωμένη, το αν η συνείδησή μας είναι καθαρή. Με αυτά τα πράγματα πρέπει να ασχοληθούμε. Οι άγιοι μας μαθαίνουν: σώσου και είναι αρκετό για μια ζωή. Τρόπος δράσης; Φτιάξε τον εαυτό σου. Ένα χιλιοστόμετρο. Αλλά αυτό το χιλιοστόμετρο θα φέρει πιο πολύ φως. Εάν μείνουμε όμως μόνο σε διαπιστώσεις…. τίποτα δε θ’ αλλάξει. Μόνο το κακό, από το οποίο έχουμε αρκετό, θα πολλαπλασιαστεί. Να ελαττώσουμε την κακία. Αυτό προσπαθήσαμε και με την ταπεινή ταινία μας το “Ostrov””.

  “Έτσι ήταν και με την ταινία “Ostrov”. Πέτυχε έτσι; Θα εντυπωσιάσει. Προσπάθησα να βοηθήσω τον εαυτό μου και τους γύρω μου. Όταν ο Χριστός μπήκε στην Ιερουσαλήμ επί πώλου όνου, τον έραναν με λουλούδια και τον υποδέχθηκαν με επευφημίες. Το ζωάκι πίστευε ότι σ’ αυτό, απευθύνονται όλα αυτά. Έτσι είμαστε και εμείς σαν τον όνο που έφερε το Χριστό. Εγώ έχω πολλά ταλέντα, αλλά τα έχω με την αξία μου; Ένα γενναιόδωρο χέρι τα έσπειρε… Ζω μ’ αυτά. Προσπαθώ να μην τα διαψεύσω, να μην τα προδώσω. Δεν έχω οργασμούς με το “εγώ” μου. Καταλαβαίνω ότι εγώ, ο Πέτρος Μαμμόνωφ δεν έκανα κάτι με την αξία μου. Έχω με τι να περηφανευτώ; Σ’ όσους ο Θεός δίνει, τους το ζητάει. Πρέπει να ζήσουμε όσο πιο καθαρά μπορούμε. Όλα είναι τόσο εύθραυστα, απροστάτευτα…”

  Ουδέν σχόλιο… Τα λόγια είναι περιττά…

 9. Συμφωνώ με όλους. Η ταινία αυτή είναι πολύ διδακτική αλλά δυστυχώς μη διαδεδομένη. Αξίζει πολλά Oscar!

  Ευχαριστούμε “Ζωτικός” για την συνέντευξη του πρωταγωνιστή της ταινίας “Ostrov”. Μας διδάσκει την μεγαλύτερη αρετή του Χριστιανσμού. Την δυσκολοαποκτούμενη ταπείνωση…!

 10. Tην ταινία θα προβάλει η ΕΤ1 την Τετάρτη 02/02/2011 και ώρα 00.00.
  Επιτέλους η ελληνική τηλεόραση θα προβάλλει και κάτι αξιόλογο!

 11. Το σχέδιο του Θεού που για όλους είναι ξεχωριστό αλλά και σε συνάρτηση με τον κόσμο. Ο ήρωας μετά το σκληρό γεγονός που βίωσε δεν βούτηξε πιο βαθιά στην αμαρτία, αλκοόλ ναρκωτικά, αλλά με εμπιστοσυνη συνέχισε ελπίζοντας στην εξιλέωση που τελικά ήρθε. Δείχνει πως στις δύσκολες εποχές που ζούμε να συνεχίζουμε με το νου μας στον Κύριο Ιησού Χριστό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ