Μέλλουσα Κρίση και Αιωνιότητα

1
1560
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (1 ψήφοι, μέσος όρος: 2.00 από 5)
Loading...

Μέλλουσα Κρίση και Αιωνιότητα

“Μέλλουσα Κρίση και Αιωνιότητα”, αρχιμ. Αστερίου Σ. Χατζηνικολάου

Πρόκειται για μια όμορφη, σύγχρονη έκδοση με εικονογραφημένο εξώφυλλο και διχρωμία κόκκινου-μαύρου στο κείμενο, γραμμένο σε απλή γλώσσα με ευανάγνωστη γραμματοσειρά πάνω σε ελαφρώς κιτρινωπό χαρτί για ξεκούραστη μελέτη.

Έχει έκταση 275 σελίδων και χωρίζεται σε 4 γενικά κεφάλαια:

Α. Η Παγκόσμια Κρίση
Β. Η αφόρητη οδύνη της Κολάσεως
Γ. Η ανέκφραστη χαρά του Παραδείσου
Δ. Δικαιοσύνη και αγάπη του Θεού στην παγκόσμια Κρίση

Παρακάτω παραθέτουμε την εισαγωγή του βιβλίου (ο τονισμός δικός μας).

Μια μικρή σταγόνα η ζωή του ανθρώπου. Μια σταγόνα στον ωκεανό της αιωνιότητας. Μια ελάχιστη στιγμή στην αχανή έκταση του απείρου. Λίγα δειλά βήματα πάνω στη μικρή μας γη, και σύντομα φθάνει το τέλος.

Και μετά η Αρχή! Σ’ έναν άλλο κόσμο. Σε μιαν άλλη, υπέρχρονη και υπερκόσμια πραγματικότητα.

Ποια είναι αυτή η πραγματικότητα; Ποιος είναι αυτός ο άλλος κόσμος; Τι είναι η αιωνιότητα; Και πώς θα ζήσουμε εκεί;

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι είμαστε φορείς μιας αιώνιας ευθύνης. Ότι διαχειριζόμαστε κάτι πολύ μικρό, που όμως έχει άπειρη αξία. Κάτι λίγο, που δεν θα τελειώσει ποτέ. Τη μικρή ανθρώπινη ζωή μας, που θα συνεχισθεί στην αιωνιότητα!

Γιατί έχουμε μέσα μας, αποτέλεσμα της πνοής του Θεού, την αθάνατη ψυχή μας. Γιατί μέσα στα βάθη της υπάρξεώς μας είναι κρυμμένη η εικόνα του Θεού, που έχουμε χρέος να την υπερασπισθούμε, να τη σεβασθούμε και να την τιμήσουμε. Και θα δώσουμε κάποτε λόγο γι’ αυτό. Όταν θ’ αντιμετωπίσουμε τη δικαιοσύνη του Θεού, του παντοκράτορος Κυρίου, που με ειδική φροντίδα και στοργή μας έφερε στην ύπαρξη και με άπειρη αγάπη μας ετοίμασε μια αιωνιότητα δόξας και χαράς.

Θα έλθει για όλους μας η ώρα εκείνη, η ώρα της κρίσεως, που θα καθορίσει την πορεία μας στην αιωνιότητα. Στο φρικτό βασίλειο του αδιαπέραστου σκότους ή στο υπερθαύμαστο βασίλειο του ανεσπέρου φωτός. Στην αφόρητη οδύνη της Κολάσεως ή στην ανέκφραστη χαρά του Παραδείσου. Στην αιώνια καταισχύνη ή στην απέραντη δόξα. Στην απόλυτη μοναξιά ή στην τέλεια κοινωνία. Στα δεσμά του Άδη ή στην ελευθερία της δόξης των τέκνων του Θεού. Στη συμβίωση με τα κακεντρεχή και μοχθηρά πονηρά πνεύματα ή στη συγκατοίκηση με τα φωτεινά, καθαρά και άγια πνεύματα των αγγελικών δυνάμεων στην πανευφρόσυνη ζωή της βασιλείας του υπεραγάθου και φιλανθρώπου Θεού.

Όλα θα κριθούν τότε. Στην έσχατη ώρα του κόσμου. Στην ώρα της Κρίσεως.

Όλα εξαρτώνται από εδώ. Από τη μικρή ζωή μας πάνω στη γη.

Το θέμα είναι μεγάλο, κρίσιμο και καθοριστικό για την πορεία μας στην αιωνιότητα. Γι’ αυτό και δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Τα σχετικά ερωτήματα ξεπηδούν αυθόρμητα μέσα μας:

Πότε θα γίνει η παγκόσμια Κρίση; Πώς θα γίνει; Ποιος θα είναι ο Κριτής; Ποιοι θα παρίστανται ως μάρτυρες; Και ποιο το βασικό κριτήριο με το οποίο θα κριθούμε;

Και τι είναι η Κόλαση; Ποια και πόση η οδύνη της; Γιατί θα είναι αιώνια; Και πώς θα αντέχουν εκεί οι δυστυχείς κολασμένοι τα αφόρητα βάσανά τους;

Και ο Παράδεισος τι ακριβώς είναι; Πώς θα ζουν εκεί οι πανευτυχείς κάτοικοί του; Ποια είναι η δόξα της πόλεως του Θεού, της άνω Ιερουσαλήμ; Και ποιοι θα αξιωθούν να την απολαύσουν;

Και ακόμη: Πράγματι, ο Θεός της αγάπης ετοίμασε μια αιώνια και φοβερή τιμωρία γι’ αυτούς που Τον αγνόησαν πάνω στη γη; Είναι ο Θεός που εκδικείται και αλύπητα τιμωρεί; Πώς η άπειρη αγάπη Του μπορεί να ανεχθεί αιώνια βάσανα γι’ αυτούς που έμειναν αμετανόητοι για τις αμαρτίες μιας σύντομης ζωής πάνω στη γη; Γιατί δεν τους συγχωρεί όλους, ώστε να παύσουν κάποτε να βασανίζονται και να ταλαιπωρούνται;

Ερωτήματα πολύ ενδιαφέροντα και δύσκολα. Ερωτήματα που αφορούν άμεσα τον καθένα μας.

Θα τα προσεγγίσουμε και θα επιχειρήσουμε να δώσουμε τις απαντήσεις που μπορούμε, με βάση τον θεόπνευστο λόγο της Αγίας Γραφής και τη θεοφώτιστη διδασκαλία των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Από την αρχή όμως πρέπει να δηλώσουμε ότι όλα όσα ρωτούμε δεν μπορούν τώρα να πάρουν πλήρεις και σαφείς απαντήσεις. Ο κόσμος του μέλλοντος κρατεί απαραβίαστα πολλά μυστικά του. Δεν είναι δυνατό στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα να τα καταλάβουμε και να τα μάθουμε όλα.

Μέσα στην Εκκλησία όμως μας δίνονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να πορευθούμε σωστά στο παρόν, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα αιώνιο και πανευφρόσυνο μέλλον στην ευλογημένη βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, στην καινή πόλη του Θεού, την άνω Ιερουσαλήμ. Εκεί όπου όλα θα τα βλέπουμε καθαρά και θα τα καταλαβαίνουμε καλύτερα, καθώς θα εμβαθύνουμε στον ωκεανό της άπειρης σοφίας και αγάπης του Θεού, που με υπερθαύμαστους τρόπους μας ετοίμασε μια ευτυχία χωρίς όρια, μια βασιλεία δίχως τέλος.

~~~

Έργα του ιδίου συγγραφέως

  • “Η κραυγή μου προς σέ ελθέτω”
  • Η οδός του Κυρίου
  • Προσέγγιση στο μυστήριο του Χριστού
  • Η ορθοδοξία στη θύελλα του σύγχρονου συγκρητισμού
  • Ο άνθρωπος μέσα στο σύμπαν
  • Αρχή και τέλος του κόσμου

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ