Unhappy, Unloved and Out of Control

0
729
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Δυστυχισμένα, χωρίς αγάπη και δίχως έλεγχο

Έτσι χαρακτηρίζει στο εξώφυλλό του το περιοδικό TIME της 7/04/2008 τα παιδιά της Βρετανίας.

Μια έκρηξη εφηβικής βίας και πρόωρης εγκληματικότητας τρομάζει τη χώρα που μετράει το 27% των παιδιών της ηλικίας 15 ετών να έχουν μεθύσει πάνω από 20 φορές έναντι μόλις του 3% των παιδιών ίδιας ηλικίας της Γαλλίας. Και αυτά δεν ισχύουν μόνο για τα παιδιά των φτωχών, αφού σε παρόμοια παραπτώματα έχουν πέσει ο γιος του πρώην πρωθυπουργού και οι νεαροί της πρίγκηπες.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Gordon Brown στην πρώτη συνέντευξη τύπου για το 2008 παραδέχτηκε: «Τα παιδιά είναι εκτός ελέγχου. Αλητεύουν στους δρόμους. Μένουν αργά έξω τη νύχτα. Δημιουργούν συμμορίες. Συμμετέχουν σε ληστείες με όπλα και μαχαίρια». Και η υπεύθυνη του οργανισμού με την επωνυμία Kids Company, που ασχολείται με τα φτωχότερα παιδιά του Λονδίνου, ισχυρίζεται ότι, εάν ήταν στην κυβέρνηση, θ’ ανησυχούσε περισσότερο μ’ αυτά τα φαινόμενα παρά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι οδυνηρές διαπιστώσεις για τη Βρετανική νεολαία δεν ξαφνιάζουν, αφού είναι γνωστό από δεκαετίες ότι τα νέα παιδιά στη Βρετανία ζουν στ’ ένα κόσμο χωρίς ουσιαστική επικοινωνία ή συνεννόηση με τους μεγάλους, αλλά και όταν στρέφονται σ’ αυτούς, δε βρίσκουν τίποτε το διαφορετικό, αφού ένας στους 3 άνδρες και μία στις 4 ενήλικες γυναίκες πίνουν σε μια εβδομάδα διπλάσια από τη μέγιστη θεωρούμενη ασφαλή ποσότητα.

Η έρευνα για τη νεολαία μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, που έχει τη Βρετανία στην τελευταία θέση, δεν αναφέρει στοιχεία από την Ελλάδα. Ελπίζουμε, επειδή τα αντίστοιχα φαινόμενα στην Ελλάδα –που δυστυχώς υπάρχουν και αυξάνουν- παραμένουν η εξαίρεση και δεν αποτελούν ποσοστά μετρήσιμα. Η τραγική όμως εικόνα της νεολαίας στη Βρετανία, με τα στερημένα, δυστυχισμένα παιδιά της, μπορεί να γίνει αφορμή για βαθύ προβληματισμό και γενναίες αποφάσεις τόσο από τους μεγάλους όσο και από την ιδιαίτερα ευεργετημένη ελληνική νεότητα.

Ευεργετημένη όχι μόνο από την ελληνική οικογένεια που, παρά τις τόσες επιθέσεις, ακόμη αντιστέκεται και στέκεται σε μεγάλο ποσοστό κοντά στα παιδιά της, όσο από το σπουδαιότερο και εντελώς ξεχωριστό που έχουμε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε την Ορθόδοξη πίστη μας στην παρουσία του Χριστού και της Παναγίας στη ζωή μας, που γίνεται Μάνα αληθινή για όποιον με εμπιστοσύνη την παρακαλέσει. Έχουμε Άγγελο φύλακα προστάτη και οδηγό στους καθημερινούς μας δρόμους. Μόνο να τον θέλουμε, να τον ζητάμε να μένει δίπλα μας.

Στην Ελλάδα, έχουμε την Εκκλησία μας ζωντανή, φωλιά ζεστή για κάθε παιδί παραμελημένο και αδικημένο. Μόνο να βρει το δρόμο και τη δύναμη να καταφύγει σ’ αυτήν. Να αναζητήσει τον ορθόδοξο Έλληνα ιερέα, τον πνευματικό άνθρωπο, που ξέρει τι θα πει αληθινή αγάπη. Ν’ ανοίξει την ψυχή του, να βρει υποστήριξη. Να του σταθεί οδηγός και βοηθός, να του διδάξει την αλήθεια.

Στην Ελλάδα έχουμε μακρά παράδοση, παραδείγματα πάμπολλα παιδιών φτωχών, ορφανών, κατατρεγμένων, που μεγαλούργησαν. Προσπάθησαν, εργάστηκαν σκληρά, άντεξαν τις αδικίες, άντεξαν και τις προκλήσεις. Κατάφεραν να μορφωθούν, να γίνουν σπουδαίοι, να πλουτίσουν, ν’ αναδειχθούν ευεργέτες μεγάλοι του τόπου τους.

Στην Ελλάδα έχουμε φως, έχουμε ακόμη ιδανικά!

Αυτά να φανερώνουν οι μεγάλοι, αυτά να εμπνέουν τα παιδιά μας.

Γ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ