Πιασμένοι στον Ιστό

0
829
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Μια συνηθισμένη ημέρα…

Η σωστή χρήση του internet αποτελεί πρόκληση για όλους μας, παλιούς και νέες χρήστες. Σίγουρα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ομολογήσει ότι το διαδίκτυο λειτουργεί σαν Κίρκη: κάνεις μια στάση για λίγο, αλλά εγκλωβίζεσαι στο μαγικό του κόσμο. Ήταν, επομένως, φυσικό για μας, τους επιμελητές του ιστοχώρου, να αναρωτηθούμε για τις ώρες χρήσης του διαδικτύου από τους επισκέπτες μας –συνήθως η ποσότητα και η ποιότητα είναι δυσανάλογες. Μια μικρή δημοσκόπηση για τους επισκέπτες ήταν η αφορμή για μεγάλο προβληματισμό και αναζήτηση στοιχείων γι’ αυτό που ονομάζεται «Εξάρτηση από το Διαδίκτυο».

Τα αποτελέσματα αυτής της ολιγοήμερης δημοσκόπησης με τον τίτλο «Μια συνηθισμένη ημέρα, πόσες ώρες περνάς στο διαδίκτυο;» επέδειξαν τα εξής:

· Κανα-μισάωρο 29%

· Μία με μιάμιση ώρα 26%

· 2 με 3 ώρες 13%

· Έως 4 ώρες 9%

· Περισσότερο 23%

Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν επιστημονικά αντικείμενα που επιβάλλουν μια αυξημένη χρήση του διαδικτύου. Γι’ αυτό μόνο τα ανώτερω στοιχεία είναι επισφαλή για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ας ομολογήσουμε, όμως, κάτι: η είσοδος του διαδικτύου στα σπίτια μας, με την εισβόλη των ευρυζωνικών συνδέσεων, έθεσε τις βάσεις για μια 24ωρη εξάρτηση από αυτό. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουμε ήδη πέσει θύματα μιας «Δεύτερης Ζωής» παράλληλης με την πρώτη, που μας δίνει ίσως περισσότερες δυνατότητες επιλογής, αλλά δεν παύει να είναι fake .

Μελέτες

Εδώ και μια δεκαετία, ένας νέος όρος εισέβαλε στα ψυχολογικές μελέτες και στη ζωή μας: η «Εξάρτηση από το Διαδίκτυο» ή «Νετομανία». Η πρώτη τέτοια μελέτη δημοσιεύτηκε στην Αμερική το 1998 από την ερευνητική ομάδα του ψυχολόγου Kraut μετά από ένα διετές πείραμα. Είχε γίνει τυχαία επιλογή οικογενειών, στις οποίες χάρισαν έναν υπολογιστή με σύνδεση στο internet . Μετά από δύο χρόνια οι έρευνες έδειξαν ότι οι χρήστες που άρχισαν να έχουν μια ολιγόωρη χρήση του διαδικτύου εβδομαδιαίως παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και μοναξιάς. Και φανταστείτε ότι μιλάμε για λίγες ώρες την εβδομάδα! Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι «τηλεσχέσεις» δεν παρέχουν στήριξη και αμοιβαιότητα, αισθήματα απαραίτητα για την ψυχολογική μας ασφάλεια και ευτυχία. «Είναι πιο εύκολο να χτίσεις ρηχές σχέσεις και να οδηγηθείς έτσι σε μία γενική παρακμή στην επικοινωνία σου με τους άλλους ανθρώπους», λέει ο Kraut .

Η έρευνα μιας άλλης ψυχολόγου, της Young , η οποία πρώτη μίλησε γι’ αυτή την εξάρτηση, έδειξε ότι η χρήση του internet είχε οδηγήσει στην απομόνωση από το κοινωνικό περιβάλλον το 56% των 396 «νετομανών» που εξετάστηκαν. Πολλές άλλες μελέτες, όπως των Morhan και Martin , έδειξαν ότι η μοναξιά βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την υπερβολική ενασχόληση με τον διαδίκτυο και ότι αυτή η κατάσταση ξεκινά από την εφηβική και φοιτητική ηλικία.

Από άρθρο στον Observer μαθαίνουμε ότι υπεύθυνοι για την εξάρτηση δεν είναι συγκεκριμένοι ιστοχώροι, αλλά ο ίδιος ο υπολογιστής: «Δυστυχώς, η Εξάρτηση από το Διαδίκτυο είναι ανθεκτική απέναντι στη θεραπεία, ενέχει σημαντικούς κινδύνους και παρουσιάζει υψηλά ποσοστά υποτροπής. Η σχέση είναι με τον υπολογιστή. Πρώτον, αποκτά σημασία για τη ζωή μας. Δεύτερον, μας οδηγεί έτσι ώστε τα συναισθήματα που θα μπορούσαμε να εκφράσουμε στην καθημερινή μας ζωή να τα εξαντλούμε στον υπολογιστή μέσω διαφόρων μηχανισμών: e – mail , παιχνίδια κ.α. Τρίτον, η χρήση του υπολογιστή καταλαμβάνει τεράστιο χρόνο από τη ζωή μας. Έπειτα, αν προσπαθήσεις να κόψεις απότομα το λώρο, χάνεις εκ των πραγμάτων τον καλύτερό σου φίλο. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σε κατάθλιψη ή οργή».

Μα είναι εξάρτηση;

Μεγάλος λόγος έχει γίνει για το αν μπορεί να θεωρηθεί η «νετομανία» εξάρτηση. Οι περισσότεροι χρήστες είναι έτοιμοι να σε κοροϊδέψουν, αν τους πεις ότι έχουν εξαρτηθεί ψυχολογικά από το διαδίκτυο. Όμως, σύμφωνα με τους θεωρητικούς των εξαρτήσεων, οι εξαρτήσεις παρέχουν ένα είδος ολοκλήρωσης στους εξαρτημένους, όσο απατηλά ή στιγμιαία κι αν είναι αυτά τα οφέλη. Λόγω της διανοητικής ευχαρίστησης που απολαμβάνουν, προχωρούν σε μια όλο και πιο έντονη ενασχόληση με αυτά. Σε κάθε περίπτωση, η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά χρησιμοποιείται για τη μείωση της υποκείμενης συναισθηματικής έντασης και ως επιβράβευση για τη μελλοντική μας συμπεριφορά. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι νετομανείς τρέπονται στην ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο για να ανακουφιστούν από στιγμές επώδυνης διανοητικής έντασης ή ταραχώδεις περιόδους στη ζωή τους. Σύμφωνα με αυτό τον ορισμό, σαφώς η νετομανία πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των ψυχολογικών εξαρτήσεων. Ερευνητές όπως ο Grienfield έχουν αποφανθεί ότι το internet δεν είναι τόσο αθώο όσο πιστεύουμε, αλλά έχει τεράστιες δυνατότητες να αλλάξει τη διάθεσή μας. Πάνω από το 29% των νετομανών που εξέτασε ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν τακτικά το διαδίκτυο για να αλλάξουν διάθεση ή να αποδράσουν από την καθημερινότητα. Δεν το χρησιμοποιούσαν ως εργαλείο, αλλά ως ψυχολογικό αντιστάθμισμα στα προβλήματα της ζωής. Επειδή, λοιπόν, η εξάρτηση εξυπηρετεί ένα χρήσιμο σκοπό, ο σύνδεσμος μπορεί να συσφιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταστήσει τη ζωή μας αδύνατη χωρίς αυτόν.

Φοιτητικές εξαρτήσεις

Η αφθονία του χρόνου που μας προσφέρει η φοιτητική ζωή, ιδιαίτερα σε μερικές σχολές, η χειραφέτηση από το βλέμμα των γονέων και η αποξένωση που συχνά χαρακτηρίζει τους ακαδημαϊκούς χώρους, μας καθιστούν πολύ ευάλωτους σε κάθε είδους εξαρτησιογόνα. Έχει λεχθεί ότι ζούμε στον πολιτισμό της εξάρτησης, κυρίως ψυχολογικής, από κάθε λογής συμπεριφορές. Η ιδιωτικότητα, όμως, που μας παρέχει το Διαδίκτυο, το κάνει συχνά ακαταμάχητο.

Το διαδίκτυο έχει εξυμνηθεί από πολλούς ως ανώτερο από την τηλεόραση και τα άλλα «παθητικά» μέσα, επειδή επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν το είδος της πληροφορίας που θα λάβουν και να ανταποκριθούν σε αυτήν ενεργά μέσω e – mail , IM , chat rooms , forums , social networking και τελειωμό δεν έχουν. Παλαιότερες έρευνες είχαν καταδείξει ότι η τηλεθέαση οδηγούσε σε μείωση της κοινωνικότητας. Ωστόσο, οι νεότερες έρευνες για το διαδίκτυο εγείρουν αμφισβητήσεις για την κοινωνική υγιεινή του, τη φύση της «εικονικής» επικοινωνίας και τις εξαϋλωμένες σχέσεις που συχνά δημιουργούνται στο κενό του κυβερνοχώρου.

Μπορεί να πρόκειται για το αγαπημένο μας MMPORPG , για κάποιο social club σαν το Facebook , για τη γνωστική παντοδυναμία που μας παρέχει η Βικιπαίδεια, για τις τηλεγνωριμίες μέσω forums και chatrooms , ή ακόμη και για πρακτικές εξ υπαρχής εφάμαρτες. Με ό,τι κι αν ασχολούμαστε online , ο κίνδυνος να ξεχάσουμε την αληθινή μας ζωή και να κλείσουμε το χρόνο και τη ζωή μας σε μια 17αρα οθόνη και μια σύνδεση που όλο κι ανεβαίνει, είναι υπαρκτός και πολλοί έχουμε ήδη υποκύψει.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της «Αμερικανικού Ψυχιατρικού Περιοδικού», οι μορφές της εξάρτησης μπορεί να διαφέρουν. «Στην Κορέα, είναι πρωτίστως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στην Αμερική, φαίνεται να είναι το Facebook . Είναι η πορνογραφία, τα παιχνίδια, ο τζόγος, η συνομιλία με φίλους. Όλα αυτά τα πράγματα υπήρχαν και ήταν εφικτά και πριν, αλλά τώρα έχουν γίνει πολύ πιο εύκολα. Για την αντιμετώπιση της εξάρτησης μπορεί κανείς να ξεκινήσει με μια ομάδα αλληλοβοήθειας. Ίσως αντικαθιστώντας μια online παρέα με μια πραγματική».

Στον Ιστό (της Αράχνης)

Είναι γνωστή η παραβολή για τον ιστό της αράχνης. Ο ιστός μπορεί να πιάσει μόνο μικρά έντομα, ενώ μεγαλύτερα ζώα μπορούν να περάσουν και να τον ξεσκίσουν. Χρησιμοποιώντας παραβολικά αυτό το λόγο, μπορούμε να πούμε ότι μόνοι μας, σαν πρόσωπα, είμαστε πολύ ευάλωτοι σε μια εξάρτηση. Αν ο Χριστός έρθει μέσα μας, κάθε εξάρτηση καταρρέει. Οι Πατέρες της Εκκλησίας ποτέ δε χρησιμοποίησαν τη λέξη «εξάρτηση». Αντίθετα, χρησιμοποιούσαν τον όρο «πάθος». Και η χρήση του διαδικτύου μπορεί να εξελιχθεί σε πάθος, καθώς ανοίγει την πόρτα της κοσμικότητας στην ψυχή, με αποτελέσματα που πολύ συχνά είναι ολέθρια. Το ζητούμενο είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος να μας οδηγήσει στην «επιστροφή στον Πατέρα», ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει. Ας αναλογιστούμε όλοι την πορεία μας. «Είναι δύσκολο και επώδυνο να ταράξεις ή να μεταμορφώσεις τη φύση. Ωστόσο, ο Θεός μπορεί να το κάνει: η φύση δε φέρνει κανένα εμπόδιο στο Θεό. Γι’ αυτό, κανείς μην απελπίζεται» (Όσιος Νείλος). Η προσευχή, η επικοινωνία με συναγωνιστές αδελφούς και η ανάληψη μιας ορθόδοξης ασκητικής ζωής θα αποτελέσουν την πηγή για πολύ γνησιότερες χαρές απ’ αυτές του internet . Ο αγώνας αυτός, όπως κάθε άλλος, θα είναι δύσκολος, γιατί έχει να κάνει ουσιαστικά με τον εγωισμό μας, ο οποίος μάς οδηγεί στην απομόνωση. Ο Θεός, όμως, θα τον ευλογήσει και θα μας οδηγήσει στη νίκη. Καλή αρχή!

Για τη σύνδεση των κειμένων: Γ.Φ.Κ.

—————————————————-
Μήπως είσαι νετομανής ;

Αν περισσότερες από 5 των παρακάτω προτάσεων ισχύουν, ίσως έχεις κάποια μορφή εξάρτησης από το διαδίκτυο:

· Μήπως το διαδίκτυο απορροφά τη σκέψη σου; (Σκέφτεσαι για τις online δραστηριότητές σου ή ανυπομονείς για την επόμενη online επίσκεψη)

· Μήπως χρειάζεσαι όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο για να νοιώσεις ικανοποιημένος;

· Μήπως επανειλημμένα έχεις κάνει αποτυχήμενες προσπάθειες να ελέγξεις, να περικόψεις ή να σταματήσεις τη χρήση του internet ;

· Μήπως νοιώθεις ανήσυχος, κακόκεφος, μελαγχολικός ή οξύθυμος, όταν προσπαθείς να περικόψεις ή να σταματήσεις τη χρήση του internet

· Μήπως βρίσκεσαι online περισσότερο από ό,τι αρχικά είχες σχεδιάσει;

· Μήπως έχεις διακινδυνεύσει να χάσεις μια σημαντική σχέση, δουλειά, εκπαιδευτική ή επαγγελματική ευκαιρία λόγω του διαδικτύου;

· Μήπως έχεις πει ψέματα στην οικογένειά σου, τον πνευματικό σου ή άλλους για να αποκρύψεις την έκταση της ενασχόλησής σου με το διαδίκτυο;

· Μήπως το χρησιμοποιείς για να αποδράσεις από προβλήματα (π.χ. μοναξιά, ενοχές, ανησυχία, μελαγχολία);

Με βάση το τεστ του Κέντρου για την Αποκατάσταση των Εξαρτημένων από το Διαδίκτυο ( Centre for Internet Addiction Recovery )

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ