Ζωή χωρίς μοναξιά!

4
2973
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Η μοναξιά δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια απελπιστική κατάσταση που δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Οπωσδήποτε αντιμετωπίζεται, στα σίγουρα ξεπερνιέται. Πώς;

Όχι πάντως με τις συνταγές του “κόσμου”. Που άλλες απ’ αυτές μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, όχι όμως και να τη λύσουν οριστικά, όπως τα ταξίδια, τα χόμπι, η έξοδος απ’ το σπίτι, η δραστηριοποίηση σ’ ένα σύλλογο κ.λπ. Κι άλλες μπορούν να επιτείνουν ακόμη πιο πολύ το πρόβλημα και να μεγαλώσουν το όποιο ψυχικό κενό υπάρχει, όπως οι διασκεδάσεις, το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά, τα ναρκωτικά, οι διάφορες σαρκικές απολαύσεις κ.λπ.

Λοιπόν, πού βρίσκεται η λύση; Αυτή είναι καθαρή και ξάστερη. Γιατί αφού οι ρίζες της μοναξιάς βρίσκονται μέσα μας, δεν είναι δυνατόν ν’ απαλλαγούμε απ’ αυτήν χωρίς να σκύψουμε στο εσωτερικό της ψυχής μας. Κι εκεί για να μπει φως, πρέπει ν’ ανοίξει κανείς το παράθυρο! Να ξανοιχθεί στο συνάνθρωπο και στο Θεό!…

Είπε ο Αββάς Αλώνιος: “Εάν δεν πει μέσα στην καρδιά του ο άνθρωπος, ότι εγώ μόνος και ο Θεός είμαστε στον κόσμο, δε θα έχει ανάπαυση“. Κι ένας σύγχρονος ιεροκήρυκας έγραψε: “Εάν δε σπάσουμε το κέλυφος του εγώ μας, της ιδιοτέλειάς μας, των ατομικών μικροσυμφερόντων μας, είμαστε καταδικασμένοι στην ψυχική απομόνωση, όπως το κλωσσόπουλο, αν δε σπάσει το κέλυφος του αβγού να εισπνεύσει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, θα πεθάνει!”.

Γράφει ο συγγραφέας π. Τιμ. Κιλίφης: “Υποκατάστατα, βέβαια, για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, υπάρχουν αρκετά. Δεν τη φυγαδεύουν όμως. Αντίθετα την επιτείνουν. Ένα είναι το αληθινό όπλο, που χτυπάει θανάσιμα τη μοναξιά. Η αληθινή αγάπη. Όποιος ζει μέσα στο κλίμα της γνήσιας αγάπης, δεν κινδυνεύει ποτέ από τη θανάσιμη μοναξιά. Η αγάπη είναι ο εχθρός της μοναξιάς”.

Είναι πολύ σημαντικά αυτά που σημειώνει ο συγγραφέας Γ. Μαυρομάτης: “Γι’ αυτό ήρθε ο Χριστός στον κόσμο. Για να αποκαταστήσει την επικοινωνία: Θεού και ανθρώπου, ανθρώπου και ανθρώπου, ανθρώπου και κτίσης”. “Η γαρ αγάπη του Χριστού συνέχει ημάς”, λέει ο Απ. Παύλος. Δηλαδή, η αποκατάσταση της επικοινωνίας και η απομάκρυνση της μοναξιάς βρίσκεται στη θέληση του ανθρώπου, εάν βέβαια δεχτεί να αποκαταστήσει την επικοινωνία του με το Θεάνθρωπο Χριστό, που είναι ο δρόμος προς το Θεό-Πατέρα. Η αποκατάσταση αυτή, που γίνεται με μετάνοια και ταπεινοφροσύνη και πίστη, θα φέρει την επικοινωνία του με τον άλλο άνθρωπο και με την κτίση ολόκληρη.

Εάν το θελήσει ο άνθρωπος και το πραγματοποιήσει. Αλλιώς, σε συλλόγους και συνδέσμους, σε κοινές εκδρομές και πάρτι, σε ψυχαναλύσεις και γενικά μ’ ανθρώπινες προσπάθεις και συμβουλές δε γίνεται τίποτε. Και το ξέρουμε καλά γιατί το ζούμε…”.

Ο Άγιος Αυγουστίνος, που ως νέος περπάτησε πολύ στους δρόμους της αμαρτίας πριν γνωρίσει το Θεό, γράφει πως οι καρδιές μας θα παραμένουν μόνες και ανήσυχες, μέχρι να βρουν την ηρεμία τους στο Θεό!

Διαβάζουμε στην Αγία Γραφή: “Να μη φοβηθείς μήτε να δειλιάσεις. Διότι είναι μαζί σου ο Κύριος ο Θεός σου όπου κι αν πας” (Ναυή α΄ α). Ο Ιησούς δε ο Χριστός μάς έχει διαβεβαιώσει: “Θα είμαι μαζί σας μέχρι το τέλος του κόσμου” (Ματθ. κη΄ 20). Και περιδιαβαίνει τις πλατείες τις πολύβουες πόλεις, παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι. Όπως και τότε στη Βηθεσδά. Και απευθύνεται στον κάθε πάσχοντα λέγοντας “θέλεις υγιής γενέσθαι;”. Μόνο που τότε πρέπει να Τον δεχθούμε πρόθυμα, με εμπιστοσύνη και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Για να βρούμε τη σωτηρία μας και απ’ τη μοναξιά μας.

Από το βιβλίο του Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλου “Χωρίς Μοναξιά!”,
Εκδόσεις “Φωτοδότες”

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Τένεσση Ουΐλλιαμς διαπιστώνει: «Είμαστε καταδικασμένοι σε φυλάκιση μες στο μοναχικό κελί του ίδιου του κορμιού μας».

  Όμως δεν είμαστε μονάχοι μόνο μέσα στη ζωή, είμαστε μονάχοι και μπροστά στον θάνατο. Στο γέρμα και στο τέρμα της ζωής στεκόμαστε ασυντρόφευτοι μπροστά στο άγνωστο, πηγαίνουνε να συναντήσουμε τον θάνατο ολότελα μονάχοι . Χωρίς γνωστούς και συγγενείς και φίλους.

  Η μοναξιά των σύγχρονων ανθρώπων είναι η αιτία αμέτρητων δεινών . Κλονίζεται η ψυχική υγεία τους και κατατρύχονται από πλήξη και θλίψη . Αλλοι οδηγούνται σε ψυχιατρεία άλλοι αυτοκτονούν κι άλλοι μαραίνονται ή και πεθαίνουν πρόωρα. Για αυτό , όλοι απεγνωσμένα μάχονται να διασκεδάσουν τη μοναξιά .

  Ρίχνονται μεσα στα πολύβουα πλήθη , παίρνουνε μέρος σε συλλογικές προσπάθειες, , στρατεύονται σε στόχους, σε σκοπούς κοινωνικούς, πολιτικούς και φιλανθρωπικούς. Τρέχουν σε κέντρα διασκέδασης, σε κινηματογράφους, σε θέατρα, σε συναναστροφές. ʼλλοι αγωνίζονται να γεφυρώσουν την απομόνωσή τους με τη χαρτοπαιξία, το πιοτό, την τηλεόραση , τα ταξίδια, τα ναρκωτικά ή με τον έρωτα και το γάμο. Όλοι ανεξαίρετα ζητούμε να λησμονήσουμε , να λυτρωθούμε από τη μοναξιά.
  Τώρα, όποιος με πίστη δέχεται τον Ιησού Σωτήρα Του, λυτρώνεται από την ενοχή και από την μοναξιά. Δεν είναι μόνος μέσα στη ζωή. Έχει κοντά του τον Θεό. Η παρουσία Του γλυκαίνει και ομορφαίνει τις πικρές του ώρες. Γεμίζει την ψυχή του με ανείπωτη χαρά, φωτίζει και ωραΐζει όλη τη ζωή του και η μοναξιά του ανθοβολεί.

  Δεν νιώθει μόνος , όποιος έμαθε να επικοινωνεί με τον Θεό και να Τον προσφωνεί στην προσευχή του : Πατέρα, Ουράνιε Πατέρα ! . Δεν είναι μόνος όποιος έμαθε να περπατάει με τον Θεό και να κρατάει το ζεστό Του χέρι. Πώς είναι δυνατό να νιώθουμε μονάχοι , όταν μας βεβαιώνει ο Χριστός : «σεις είσθε φίλοι μου» , όταν μας υπόσχεται: «δεν θα σας αφήσω ούτε θα σας εγκαταλείψω»! (Εβραίους ιγ 5)

 2. Στο βιβλίο “η 7η ήπειρος”, η ηρωίδα δεν αναφέρει, άλλωστε, χαρακτηριστικά ότι “είμαστε μόνοι μας μαζί με Τον Θεό”…
  Πόσο ευεργετική είναι, άραγε, αυτή η μοναξιά! Αυτή αναζητούν καθημερινά οι Άγιοι Ασκητές, που κρυμένοι από τη φασαρία του κόσμου, αναζητούν Τον Θεό και καλλιεργούν την ψυχή τους. Εμείς πολλές φορές, αν όχι όλες, αποφεύγουμε αυτή τη μοναξιά, τη φοβόμαστε! Προφανώς, γιατί δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη τις δυνατότητες που μπορεί να μας χαρίσει.
  Εν τέλει, πόσο μόνοι μπορεί να είμαστε; Μάλλον καθόλου… Ο Θεός είναι πάντα μαζί μας, είτε αυτό το συνειδητοποιήσουμε γρήγορα, είτε και λίγο πιο καθυστερημένα. Σημασία έχει να το καταλάβουμε, να το νιώσουμε! Κι όσο πιο γρήγορα, τόσο πιο καλά για εμάς.
  Ο Θεός είναι δίπλα σου! Μια απλή σκέψη, γεμάτη από άπειρη αγάπη και σοφία!
  Ο Θεός είναι δίπλα μου!

 3. Το τελευταίο τεύχος της “Παρεμβολής” περιέχει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο θέμα ΜΟΝΑΞΙΑ. Ειδικά, τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου είναι πολύ ενδιαφέροντα. Αξίζει όχι μόνο να το ξεφυλλίσουμε, αλλά να το ρουφήξουμε.

 4. Τώρα τελευταία, ακούω αρκετούς να ισχυρίζονται πως δεν επιθυμούν να έρθουν τα Χριστούγεννα, διότι είναι οι μαναδικές μέρες που νιώθουν τη μοναξιά στο αποκορύφωμα της. Πολλοί μάλιστα περιστοιχίζονται απο αμέτρητους συγγενείς, φίλους και γνωστούς.
  Ανθρωπίνως, θα χαρακτήριζε κανείς αδικαιολόγητο το γεγονός. Εξετάζοντας το όμως προσεκτικότερα, εύκολα θα εντόπιζε την αιτία και θα απέδιδε “χίλια δίκια” στον ισχυρισμό του “είμαι μόνος” ενώ γύρω που υπάρχουν τόσοι. Ορθά, λοιπόν, δυσανασχετεί και ορθά θα πράξει αν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της μοναξιάς του. Η λύση εμπεριέχεται στο λόγο του αββά Αλωνίου, όπως μας παρέχεται στο παραπάνω κείμενο: «Εάν δεν πει μέσα στην καρδιά του ο άνθρωπος, ότι εγώ μόνος και ο Θεός είμαστε στον κόσμο, δε θα έχει ανάπαυση”. … Εάν δε βρει, λοιπόν, ο καθένας μας το Θεό μέσα του, εάν δε ρυθμίσει τη σχέση του μαζί Του, εάν δε “χωνέψει” πως στον κόσμο αυτό έχει δικό του το Θεό… όχι μόνο τα Χριστούγεννα θα αποφεύγει αλλά σιγά-σιγά και τον εαυτό του, καθώς οι στιγμές μαζί του θα είναι τόσο βάρβαρα βαρετές, τόσο απίστευτα μοναχικές και ανούσιες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ