Το “Τσάμικο” σε εξέλιξη

0
209
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Με αφορμή ένα «φεστιβάλ αφιερωμένο στην Τσαμουριά»,

ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ,

έκανε τις ακόλουθες Δηλώσεις :

« Ενώ εδώ, στην Ελλάδα, δείχνουμε ένα περίεργο και, θα έλεγα, επικίνδυνο εφησυχασμό, οι «Τσάμηδες» εξακολουθούν να προκαλούν. Έτσι, στο κεντρικό στάδιο της πόλεως των Αγίων Σαράντα, ωργανώθηκε πρόσφατα ένα προκλητικό φεστιβάλ. Όπως, πληροφορούμεθα από την Εφημερίδα της Ελληνικής Μειονότητος «ΛΑΪΚΟ ΒΗΜΑ» (φ.8.9.2007), «από τις 31 Αυγούστου και έως την 2α Σεπτεμβρίου, στο στάδιο «Α. Ντάϊκος» των Αγίων Σαράντα, φορτωμένο με συνθήματα για το Κόσοβο και την Τσαμουριά, διεξήχθη το πρώτο φεστιβάλ με τραγούδια και χορούς, αφιερωμένα στην Τσαμουριά». Εξ’ άλλου, «στην είσοδο του Μεγάρου Πολιτισμού της πόλης (των Αγίων Σαράντα) άνοιξε έκθεση, όπου παρουσιάζονταν χάρτης της Τσαμουριάς, μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο… με απόψεις και στοιχεία από τη μεγάλη «γενοκτονία» που υπέστη ο Τσάμικος λαός κ.α.».

Το πιο ανησυχητικό – σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του «ΛΑΪΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ» – είναι ότι «το φεστιβάλ οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Καλλιτεχνικό Ίδρυμα του Αλβανικού Έθνους και με τη χορηγία του Δήμου των Αγ. Σαράντα» (οι υπογραμμίσεις, δικές μου).

Είναι – το λιγώτερο – περίεργο, από το ένα μέρος να προσπαθή η Ελλάδα να καλλιεργή σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Αλβανία, και η γειτονική Χώρα να χρηματοδοτή εκδηλώσεις των εγκληματιών «Τσάμηδων», που στρέφονται ευθέως εναντίον της Πατρίδος μας. Βέβαια, κατ’ επανάληψη και από επίσημα χείλη έχει λεχθή, ότι για την Ελλάδα «Τσάμικο θέμα» δεν υπάρχει. Όταν, όμως, γίνωνται τέτοιες προκλητικές εκδηλώσεις και μάλιστα χρηματοδοτούμενες από κρατικούς και επίσημους φορείς, δεν θα πρέπη να υπάρξουν διαμαρτυρίες από την Ελληνική πλευρά; Γιατί αν αρκούμεθα στο ότι για μας είναι ανύπαρκτο θέμα το «τσάμικο» και εφησυχάζουμε, τότε σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος να πάθουμε ότι και με το λεγόμενο «μακεδονικό». Κατά καιρούς, κάποιοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την προπαγάνδα των Σκοπίων. Στην Ελλάδα, όμως, λέγαμε «δεν είναι τίποτε · ανύπαρκτο θέμα για μας». Αλλά να, ότι τώρα έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο : Οι Σκοπιανοί να προκαλούν και μεις να είμαστε αμυνόμενοι !

Φρονούμε, ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε δυναμικά τους «Τσάμηδες», θέτοντας την γειτονική Χώρα προ των ευθυνών της, και καλώντας την να παύση να παίζη διπλό παιχνίδι. Δηλαδή, εμάς μεν να καθησυχάζη ότι «δεν τρέχει τίποτε», στους «Τσάμηδες» όμως να κλείνη το μάτι πονηρά, ώστε να συνεχίζουν τις προκλήσεις τους.

«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία», είπε ο ποιητής. Άρά γε, θα ακούσουν οι όποιοι αρμόδιοι την φωνή του;»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ