“Φωτιά ήρθα να βἀλω…”

1
737
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Η ελληνική Δικαιοσύνη, πριν λίγο καιρό, καταδίκασε τον άνθρωπο που, υπό το πρόσχημα της σάτυρας, διατηρούσε στο facebook προφίλ με βλάσφημο περιεχόμενο για το πρόσωπο του Θεού και του π. Παϊσίου. Λίγο αργότερα, η νεοσυσταθείσα “Ένωση Αθέων Ελλάδας” απέστειλε επιστολή στον Νιλς Μούιζνιεκς, Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, διαμαρτυρόμενη για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης από το ελληνικό κράτος. Πριν λίγους μήνες επίσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) με απόφασή του δικαίωσε προσφεύγοντες ομοφυλόφιλους κατά του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης που δεν τους περιλαμβάνει. Τα τελευταία χρόνια μια μικρή εθνικιστική ομάδα, με ανύπαρκτα σχεδόν εκλογικά ποσοστά, κατάφερε να αναδειχθεί σε τρίτο, όπως όλα δείχνουν, πολιτικό κόμμα. Πολλά τα περιστατικά μικρών ομάδων, συλλόγων και φορέων που καταφέρνουν μέσα από δυναμικές πρωτοβουλίες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να προπαγανδίσουν τις θέσεις τους. Κάπου εδώ, επανέρχεται βασανιστικά επίκαιρο το ερώτημα του Καθηγητή Αλέξανδρου Τσιριντάνη “τι έχει να πει ο χριστιανός στην εποχή μας; Τι θα προσφέρει, πώς θα συμβάλει στη διαμόρφωση της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου;”.

Τείνει να επικρατήσει στους κόλπους των εκκλησιαζομένων χριστιανών, ακόμα και των νέων, μια αντίληψη ότι ο χριστιανός πρέπει να είναι περιδεής, να θυματοποιείται στο περιβάλλον του, να παραμένει ταπεινός και να αντιμετωπίζει τις καθημερινές προκλήσεις και πολεμικές μόνο με προσευχή, αποφεύγοντας κάθε τι που ενέχει άσκηση δύναμης ή εξουσίας, ως αντιστρατευόμενο την αρετή της αγάπης. Μια αγρυπνία ή συμμετοχή στη σύναξη ενός χαρισματικού γέρονται και η χριστιανική συνείδηση επαναπαύθηκε στα “μαξιλαράκια” της, η εντολή του Χριστού “Πορευθέντες” εκτελέστηκε εντός των μη διαπερατών στους “έξω” εκκλησιαστικών μεμβρανών. Πράγματι, μεγάλη η δύναμη της προσευχής, του διαλόγου με το Θεό. Κεντρική αρετή η ταπείνωση για τον χριστιανό. Η δε αγάπη διήκει όλο το Ευαγγέλιο. Είναι όμως η δύναμη έννοια διάφορη και αναιρούσα την αρετή της αγάπης;

Ο Καθηγητής Τσιριντάνης απαντά χωρίς περιστροφές ότι είναι ανάγκη να εμφανισθεί στην κοινωνία ο χριστιανός ως άνθρωπος με δύναμη. Το ίδιο το Ευαγγέλιο είναι το μήνυμα της δυνάμεως και ο ίδιος ο άνθρωπος που βρίσκεται σε επαφή με την πηγή της δυνάμεως είναι δυνατός και εμφανίεται στην κοινωνία “ἐν δυνάμει θεοῦ” (Β’ Κορ. στ’ 7). Έχουμς, δυστυχώς, διαμορφώσει στο μυαλό μας δύο τύπους ανθρώπων: του ανθρώπου που συγκεντρώνει στα χέρια του δύναμη και εξουσία, στον οποίο αποδίδουμε εξ ορισμού το ρόλο του αδίστακτου και, απ’ την άλλη, του ανθρώπου της αγάπης, ο οποίος πρέπει να είναι de facto αδύναμος, κατατρεγμένος, δειλός, αμελητέα ποσότητα στην κοινωνία. Κι όμως, σήμερα, περισσότερα παρά ποτέ, είναι ανάγκη αυτά τα δύο να ενωθούν ξανά. Χωρίς εξτρεμισμούς ή γραφικότητες (αδιάκριτη επίδειξη δύναμης) πρέπει να θέσουμε την δύναμη στην υπηρεσία της αγάπης. Πώς; Κατ’ αρχάς μελετώντας την επικαιρότητα απ’ τη μια και την Γραφή και τους Πατέρες απ’ την άλλη. Η αλληλοενημέρωση, η αποδελτίωση του τύπου, η χρήση όλων των νόμιμων μέσων, η επιστολή σε μια εφημερίδα ή άλλο Μ.Μ.Ε., η προσφορική ή έγγραφη διαμαρτυρία στα αρμόδια θεσμικά όργανα, η παρακολούθηση και του ξένου τύπου είναι απαραίτητα στην εποχή της πληροφορίας, σε συνδυασμό με την προσευχή και τη μελέτη του Λόγου. Ο ρεαλισμός, η μαχητικότητα, η πρωτοβουλία και η δράση είναι στοιχεία αναγκαία για την προσωπικότητα του χριστιανού και ειδικά του νέου σε ηλικία. Με σοβαρότητα, ευθύνη, συνέπεια και αγάπη να γίνουμε η αλογόμυγα που δεν θα αφήνει σε ησυχία τους πολέμιους. “Ανάψατε τη φωτιά που έχετε τώρα στην ψυχή σας και όταν βγείτε έξω σκορπίστε την για τη σωτηρία της πόλεως” (Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, Κατά Ιουδαίων, Λόγος 7ος, P.G. 48, 926).

Η Σύνταξη

——————–

* Η φράση του τίτλου “πῦρ ἦλθον βαλεῖν ἐπὶ τὴν γῆν” ανήκει στον Κύριο (Λουκ. ιβ’, 49)

Απόσπασμα από το Περιοδικό “Παρεμβολή”, Τεύχος 106

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δυστυχώς μεταξύ αυτών που θεωρούν εαυτούς χριστιανούς,η κατάσταση αυτή κυριαρχεί,πλην ελαχίστων δυνατών εξαιρέσεων!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ