Θέλεις κάτι καινούργιο;

0
777
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

-Καινούργιο;

-Το κινητό; Ναι…

-Το Mp3 εννοούσα.

-Κι αυτό… Δώρα λόγω των ημερών. Χρειάζεται μια αλλαγή για… τις γιορτές.

Χριστούγεννα έρχονται… θέλεις κάτι καινούργιο.

Ίσως χαρούμενος το περιμένεις… ή ανικανοποίητος το ψάχνεις συνεχώς… Πιθανόν θλιμμένος, υπολογίζεις ότι φέτος δεν μπορείς να το αποκτήσεις, ή προσγειωμένος συνειδητοποιείς πως «ό,τι καινούργιο κι αν πάρεις σήμερα, αύριο θα ‘ναι κιόλας παλιό».

Όποιος κι αν είσαι, όπως κι αν νοιώθεις, αξίζει να μοιραστούμε μια αλήθεια, χάρισμα – κατάκτηση της φωτισμένης Πατερικής σκέψης.

Λέει ο Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός. «Το μόνον καινόν υπό τον ήλιον» είναι ο Ιησούς Χριστός.

Το μόνο καινούργιο σε όσα υπάρχουν κάτω από τον ήλιο είναι ο Χριστός. Ο Υιός και Λόγος του Θεού που ενώνει στο πρόσωπό Του – το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος – τη θεία φύση Του με την ανθρώπινη. Και «ενώ μένει αυτό που ήταν, Θεός δηλαδή, γίνεται αυτό που δεν ήταν, γίνεται άνθρωπος». Καινούργιο γεγονός. Ανεπανάληπτο στην ιστορία. Και η αιτία του μοναδική. Ποια;

Να γίνει ο άνθρωπος αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Ένα τρισμακάριο πλάσμα, που όχι μόνο μπορεί να νοιώθει την ύπαρξη, την παρουσία και την προστασία του Πλάστη του, αλλά και να γεύεται και να απολαμβάνει τη δόξα Του αιώνια.

Μέσα στον Παράδεισο, που Εκείνος μάς έφτιαξε, χάσαμε την ευκαιρία. Γι’ αυτό έρχεται στη γη, που εμείς χαλάσαμε, να μας δώσει μια καινούργια. Κι αυτό γίνεται με τρόπο πρωτόγνωρο στον κόσμο… «Όποιος βασιλιάς θα ήθελε να βοηθήσει κάποιον υπηκόο του θα τον καλούσε στο ανάκτορό του. Ο Βασιλεύς όμως των όλων, έρχεται ο ίδιος στο φτωχικό σπίτι του δούλου Του, έρχεται στη γη μας» (Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος).

Έρχονται Χριστούγεννα… Θέλεις κάτι καινούργιο;

Το μόνο καινούργιο είναι ο Χριστός και μαζί του… ο Χριστιανός. Ο άνθρωπος, που κάποτε ξαναγεννήθηκε μέσα στο αγιασμένο νερό της κολυμβήθρας και τώρα ζει στην Εκκλησία. Εκεί μπορεί διαρκώς ν’ ανακαινίζεται, να βγάζει από πάνω του ό,τι τον παλιώνει, ό,τι τον φθείρει. Να μετανοιώνει για τα λάθη του, να τα ομολογεί, να τα σβήνει στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως και κοινωνώντας το Χριστό, να κάνει πάλι μια καινούργια αρχή.

Έρχονται μέρες γιορτινές κι όλοι περιμένουμε μια αλλαγή, θέλουμε κάτι καινούργιο. Μη το ψάχνουμε στις βιτρίνες του κόσμου μας, δε θα το βρούμε. Ας το ζητήσουμε από τον εαυτό μας. Ας ξεχάσουμε, επιτέλους, το τόσο παλιό «κάτι πρέπει ν’ αλλάξει στους γύρω μας», για να βρούμε τι πρέπει να αλλάξει σε μας: Μια συνήθεια που μας δεσμεύει, μια παρέα που μας βαλτώνει, η αντίδρασή μας σε κάποιο πρόβλημα, η συμπεριφορά μας στους δικούς μας, εγωιστικές κινήσεις που μας χωρίζουν από τους ανθρώπους και από τον Θεό.

Χριστούγεννα έρχονται.

Κάτι θέλεις ν’ αλλάξει… κάποιος πρέπει ν’ αλλάξει… εγώ κι εσύ.

Το ζητά ο Θεός στην καινούργια συμφωνία Του με τους ανθρώπους, την Καινή Διαθήκη: «ανανεωθείτε σ’ όλο το πνευματικό βάθος του νου σας και ενδυθείτε τον καινούργιο άνθρωπο, τον δημιουργημένο κατά το θέλημα του Θεού» (Εφεσ. δ΄ 23).

Αυτός ο άνθρωπος ο καινούργιος, εσύ… εγώ, θα αλλάξει τη ζωή μας, θα δώσει κάτι καινούργιο στον κόσμο μας.

Κι εγώ σου εύχομαι την έκπληξη και τη χαρά του καινούργιου, του καινούργιου εαυτού σου.

Μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ