Η θεραπεία του δαιμονιζομένου των Γαδαρηνών

1
2195
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Δείτε όλα τα άρθρα για την Κυριακή ΣΤ’ Λουκά

Επιστροφή στο σπίτι σου

Ο Κύριος βρίσκεται από ώρα στη χώρα των Γαδαρηνών ή Γερσεσηνών. Ένας άνδρας, με ζωγραφισμένη την έκφραση της ευγνωμοσύνης στην όψη του προσώπου του και σ’ όλη την ευλαβική στάση του απέναντι στον Ιησού, ξεχωρίζει ανάμεσα στο γνωστό περιβάλλον των μαθητών του Κυρίου.

Είναι αυτός που πριν από λίγο τον απάλλαξε ο Κύριος από ολόκληρο δαιμονικό στρατό. Από “λεγεώνα” δαιμόνων. Έδωσε την άδεια να μπουν οι δαίμονες στους χοίρους που έβοσκαν στην πλαγιά και δαιμονισμένα τα ακάθαρτα ζώα κατρακύλησαν με ορμή στη λίμνη και πνίγηκαν.

Είναι αυτός που οι δαίμονες τον είχαν καταντήσει φόβητρο της περιοχής. Θηρίο ανήμερο που έβγαζε άγριες κραυγές, φοβερές, έσπαγε τις αλυσίδες που τον έδεναν κι ήταν τρομερά επικίνδυνος. Ο άνθρωπος που ρούχο δε φόραγε και γυμνός έτρεχε στις ερημιές και κατοικούσε στους τάφους,

Σ’ αυτή τη σεμνή και χαριτωμένη στάση του κοντά στον Κύριο τον βρήκαν οι άνθρωπο της περιοχής, όταν ειδοποιήθηκαν από τους χοιροβοσκούς για τούτο το θαυμαστό μα και τόσο συνταρακτικό γεγονός.

Όμως τι κρίμα! Οι Γεργεσηνοί, αντί να συγκινηθούν από τη θεραπεία του πριν δαιμονισμένου και να θαυμάσουν τη θεϊκή δύναμη και την αγαθότητα του Κυρίου προς το ταλαιπωρημένο και τόσο πονεμένο αυτό πλάσμα, λυπούνται! Και γιατί;Γιατί έχασαν το παράνομο κέρδος από τους χοίρους που έτρεφαν, αφού ήξεραν πως ο Μωσαϊκός Νόμος απαγόρευε το κρέας τους.

Δεν λογάριασαν ότι τους ελευθέρωσε από την τρομοκρατία του δαιμονισμένου, αλλά φοβήθηκαν μήπως στερηθούν στο μέλλον και τίποτε άλλο από τα συμφέροντά τους.

Γι’ αυτό είπαν στον Κύριο:

— Σε παρακαλούμε, φύγε από τον τόπο μας!

Ο Κύριος, που κανενός τη θέληση δεν παραβιάζει, σηκώθηκε και πήγε στο πλοίο. Αλλ’ από κοντά Του πήγαινε κι ο άνθρωπος που τον είχε θεραπεύσει. Και συνέχεια παρακαλούσε:

— Κύριε, πάρε με μαζί Σου! Σε παρακαλώ θερμά, πάρε με μαζί Σου!

Όμως ο παντογνώστης Κύριος έκρινε διαφορετικά:

“Ὑπόστρεφε εἰς τόν οἶκον σου”! Γύρισε στο σπίτι σου, του είπε. Γύρισε στην οικογένειά σου, που τόσο πολύ είναι λυπημένη και πικραμένη. Πήγαινε να ζήσεις μαζί τους να τους δώσεις χαρά. Και μην πάψεις να διηγείσαι όσα θαυμαστά σου χάρισε ο Θεός και πώς σε ελευθέρωσε από τα δαιμόνια.

Στην εντολή του Κυρίου πειθάρχησε ο άνθρωπος αυτός. Κι όχι μονάχα στο σπίτι του, αλλά σ’ ολόκληρη την πόλη έλεγε συνέχεια όσα θαυμαστά του έκανε ο Ιησούς.

* * *

“Ὑπόστρεφε εἰς τόν οἶκον σου”

Ο Σατανάς είχε βγάλει τον άνθρωπο αυτό από το σπίτι του. Τον έσπρωχνε στις ερημιές, στους τάφους… Ο Κύριος τον περιμαζεύει και τον στέλνει πάλι στο σπίτι του!

Πόσο μεγάλη ανάγκη είναι σήμερα να προσέξουμε τη θεϊκή αυτή εντολή! Ιδιαίτερα μάλιστα να την προσέξουν οι νέοι και οι νέες…

Γυρίζουν αρκετοί από αυτούς ασυλλόγιστα όπου τύχει. Ξενυχτούν σε τόπους που μοιάζουν με τάφους. Τόποι που σπρώχνουν τους νέους στην αμαρτία, που τραυματίζουν την ψυχή, τη μολύνουν ηθικά και την οδηγούν στο θάνατο.

Τόποι που κάνουν τους νέους – με όσα εκεί ακούν ή βλέπουν – να χάνουν τον ανθρωπισμός τους. Απογυμνώνουν την ψυχή από την αρετή, από τον σεβασμό στον Θεό και τους ανθρώπους. Τους κάνουν “αναίσχυντους”, χωρίς ίχνος ντροπής πάνω τους, σκληρούς και επιθετικούς ακόμη και στους πιο στενούς συγγενείς τους.

Τόποι που ναρκώνουν και αποχαυνώνουν το νεύρο της ψυχής και κάνουν τους νέους ανίκανους για εργασία ή για σπουδή…

Σήμερα είναι σύνθημα το “έξω από το σπίτι”.

Και φεύγουν πολλοί νέοι έξω απ’ αυτό. Και δε λογαριάζουν αν αφήνουν πατέρα άρρωστο ή μάνα φορτωμένη μ’ ένα σωρό έννοιες, με κόπο, με μόχθο… Και κάνουν μέρες να γυρίσουν πίσω. Κι όταν γυρίσουν, έχουν του κόσμου τις απαιτήσεις…

“Ὑπόστρεφε εἰς τόν οἶκον σου”! λέει ο Κύριος σ’ όλους μας.

Τέλειωσε το μάθημά σου, τη δουλειά σου,… μη χάνεις την ώρα σου με συντροφιές, σε χώρους που συχνάζουν οι αργοί, οι κηφήνες, οι χασομέρηδες… Δεν ξέρεις λόγο με το λόγο σε τι μπορεί να σε παρασύρουν… Η λαϊκή σοφία, φωτισμένη από του Χριστού τη διδασκαλία, λέει σε μια παροιμία: “Ό,τι καλό σου θέλει το σπίτι σου, δεν το θέλει ο κόσμος όλος”.

Αν μάλιστα έχεις την ευτυχία να ζεις σε σπίτι στεριωμένο πάνω στο θέλημα του Χριστού, η ωφέλεια που θα παίρνεις στη δική του ατμόσφαιρα θα είναι ανυπολόγιστα μεγάλη…

Όμως, κι έτσι αν δεν είναι, δεν αντικαθίσταται το σπίτι, όποιο και να ‘ναι, από τίποτε άλλο. Αλλά, κι αν ακόμη δεν σε οδηγεί σωστά στο δρόμο του Θεού, τότε για σένα ξανοίγεται ένα πεδίο για ν’ αγωνιστείς ιεραποστολικά. Συ που διαβάζεις το λόγο του Θεού, παρακολουθείς ίσως τακτικά και το Κατηχητικό κι έχεις μέσα σου τον πόθο να ζήσεις τη ζωή σου όπως θέλει ο Θεός είναι δυνατό να συντελέσεις να γίνει καλύτερο και το σπίτι σου. Με το φωτεινό παράδειγμά σου, με τον καλό σου λόγο και με την αγάπη σου να επιδράσεις τόσο, ώστε να μεταβληθεί. Να γίνει χριστιανικό.

Ο Θεός θα σε βοηθήσει. Θα σε ευλογήσει να το πετύχεις.

Αγάπησε λοιπόν το σπίτι σου. Τη φωλιά σου. Ο Δημιουργός, που έχει δώσει σ’ όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου το ένστικτο ν’ αγαπούν τη φωλιά τους και να την έχουν καταφύγιο σε κάθε κίνδυνο, αλλά και στις ώρες της ανάπαυσής τους, δίνει και στον άνθρωπο την εντολή: “ὑπόστρεφε εἰς τόν οἶκον σου”.

Είναι καιρός πια η ελληνική οικογένεια ν’ ανασυγκροτηθεί. Και θα γίνει τούτο, αν γίνει οικογένεια χριστιανική. Αν θεμελειώσει κάθε μέλος τη ζωή του πάνω στο θέλημα του Χριστού.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πάρα πολύ
    ωφέλιμο λόγια απλά κατανοητά αλλά με πολύ βαθύ νόημα συγχαρητήρια ευχαριστούμε πάρα πολύ ο Κύριος μας να σας ευλογεί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ