Ευαγγελιστού Μάρκου

0
1532
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Απόστολος της εορτής: Α’ Πέτρ. ε’ 6-14

Ἀδελφοί, ταπεινώθητε οὖν ὑπὸ τὴν κραταιὰν χεῖρα τοῦ Θεοῦ, ἵνα ὑμᾶς ὑψώσῃ ἐν καιρῷ. 7 πᾶσαν τὴν μέριμναν ὑμῶν ἐπιρρίψαντες ἐπ’ αὐτόν, ὅτι αὐτῷ μέλει περὶ ὑμῶν, 8 νήψατε, γρηγορήσατε· ὁ ἀντίδικος ὑμῶν διάβολος ὡς λέων ὠρυόμενος περιπατεῖ ζητῶν τίνα καταπίῃ. 9 ᾧ ἀντίστητε στερεοὶ τῇ πίστει, εἰδότες τὰ αὐτὰ τῶν παθημάτων τῇ ἐν κόσμῳ ὑμῶν ἀδελφότητι ἐπιτελεῖσθαι. 10  Ὁ δὲ Θεὸς πάσης χάριτος, ὁ καλέσας ὑμᾶς εἰς τὴν αἰώνιον αὐτοῦ δόξαν ἐν Χριστῷ  Ἰησοῦ ὀλίγον παθόντας, αὐτὸς καταρτίσει ὑμᾶς, στηρίξει, σθενώσει, θεμελιώσει· 11 αὐτῷ ἡ δόξα καὶ τὸ κράτος εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων· ἀμήν. 12 Διὰ Σιλουανοῦ ὑμῖν τοῦ πιστοῦ ἀδελφοῦ, ὡς λογίζομαι, δι’ ὀλίγων ἔγραψα, παρακαλῶν καὶ ἐπιμαρτυρῶν ταύτην εἶναι ἀληθῆ χάριν τοῦ Θεοῦ, εἰς ἣν ἑστήκατε. 13  Ἀσπάζεται ὑμᾶς ἡ ἐν Βαβυλῶνι συνεκλεκτὴ καὶ Μᾶρκος ὁ υἱός μου. 14 ἀσπάσασθε ἀλλήλους ἐν φιλήματι ἀγάπης. Εἰρήνη ὑμῖν πᾶσι τοῖς ἐν Χριστῷ  Ἰησοῦ· ἀμήν.

Αντίσταση στον εχθρό μας

Το αποστολικό αυτό ανάγνωσμα έχει επιλεγεί προς τιμήν του αγίου ευαγγελιστού Μάρκου, τη μνήμη του οποίου εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας. Σ’ αυτό ο απόστολος Πέτρος μετά τις πολύτιμες πνευματικές νουθεσίες που δίνει, μας πληροφορεί ότι βρίσκεται μαζί με τον ευαγγελιστή Μάρκο, τον οποίο ονομάζει πνευματικό του παιδί. Ας δούμε όμως το ιερό κείμενο.

Ταπεινωθείτε, γράφει ο απόστολος Πέτρος, κάτω από το δυνατό χέρι του Θεού για να σας υψώσει στον κατάλληλο χρόνο, όταν αποκαλυφθεί ο Κύριος. Και όλες τις έγνοιες που σας προκαλούν οι διωγμοί, αφήστε τες με εμπιστοσύνη πάνω στον Κύριο, διότι Αυτός νοιάζεται και ενδιαφέρεται για σας. Εγκρατευθείτε, γίνετε άγρυπνοι και προσεκτικοί. Ο αντίπαλος και κατήγορός σας διάβολος σαν λιοντάρι που βρυχάται περπατά με μανία και ζητά ποιον να αποσπάσει από την πίστη για να τον καταπιεί. Αντισταθείτε στον αντίπαλο αυτόν στηριγμένοι στερεά στην πίστη. «Αντίστητε στερεοί τη πίστει». Και παρηγορηθείτε γνωρίζοντας ότι τα ίδια ακριβώς παθήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι εν Χριστώ αδελφοί σας, που είναι διασκορπισμένοι στον κόσμο. Ο Θεός όμως, που είναι η πηγή κάθε δωρεάς και σας κάλεσε διά του Ιησού Χριστού στην αιώνια δόξα του ουρανού, αφού για λίγο χρόνο υποστείτε πρόσκαιρα παθήματα και θλίψεις, θα σας καταρτίσει, θα σας στηρίξει, θα σας ενδυναμώσει, θα σας θεμελιώσει. Σ’ Αυτόν η δόξα και η δύναμη στους αιώνες.

Στο ιερό αυτό κείμενο ο απόστολος Πέτρος πολύ χαρακτηριστικά μας σκιαγραφεί τον αόρατο εχθρό της ψυχής μας, τον διάβολο. Και μας ζητά να είμαστε άγρυπνοι, διότι, λέει, έχουμε εχθρό επικίνδυνο και φοβερό. Αυτός δεν σταματά ποτέ να ωρύεται εναντίον μας. Είναι θηριώδης και ακόρεστος στη μανία του. Μοιάζει με πεινασμένο λιοντάρι σκληρό και δυνατό, που βρυχάται και προσπαθεί να τρομοκρατεί το θήραμά του. Αλλά είναι και ακούραστος στο ολέθριό του έργο. Επιδιώκει διαρκώς να καταπιεί και να καταστρέψει αθάνατος ψυχές. Γι’ αυτό μας συνιστά ο απόστολος Πέτρος να αντιστεκόμαστε γενναία. Να μένουμε αμετακίνητοι στην πίστη μας. Να μην υποχωρούμε ποτέ αλλά να μένουμε άγρυπνοι. Κι επιπλέον επειδή είμαστε αδύναμοι κι εύκολα πέφτουμε, να εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στον παντοδύναμο Κύριο. Με τη δική του δύναμη θα διαλύεται κάθε επίθεση του εχθρού. Αυτός θα μας στηρίζει, Αυτός θα μας ενισχύει και θα μας ενδυναμώνει. Αυτός ουσιαστικά θα νικά τον αιώνιο αντίπαλό μας. Αρκεί εμείς να αντιστεκόμαστε και να καταφεύγουμε στη χάρη του Θεού.

Ο ευαγγελιστής Μάρκος

Στη συνέχεια ο απόστολος Πέτρος δίνει τους τελευταίους του χαιρετισμούς. Με τη βοήθεια του Σιλουανού, λέει, σας έγραψα την επιστολή αυτή και σας βεβαιώνω ότι αυτά που σας έγραψα είναι η αληθινή πίστη και χάρη που μας αποκάλυψε ο Θεός. Σας στέλνει χαιρετισμούς η Εκκλησία της Ρώμης· σας ασπάζεται και ο «Μάρκος ο υιός μου», το πνευματικό μου παιδί. Χαιρετίστε ο ένας τον άλλο με φίλημα αγίας αγάπης. Σας εύχομαι να έχετε όλοι την ειρήνη του Θεού.

Ο απόστολος Πέτρος ονομάζει τον Μάρκο πνευματικό του παιδί. Διότι απ’ αυτόν ο ευαγγελιστής Μάρκος είχε διδαχθεί τη χριστιανική πίστη. Είχε βέβαια και μία πολύ ευσεβή μητέρα, τη Μαρία, από την οποία ασφαλώς πήρε πολύτιμα πνευματικά εφόδια. Διότι η Μαρία ήταν αφοσιωμένη στην πίστη. Στο σπίτι της στην Ιερουσαλήμ συναθροίζονταν οι πρώτοι Χριστιανοί και λάτρευαν τον Θεό. Εκεί γνωρίσθηκε και ο Μάρκος με τον απόστολο Πέτρο κι έγινε ένας από τους πιο θερμούς συνεργάτες του. Επιπλέον ο Μάρκος ήταν και ανεψιός του αποστόλου Βαρνάβα, τον οποίο και ακολούθησε μαζί με τον απόστολο Παύλο στην πρώτη τους αποστολική περιοδεία στην Κύπρο. Όταν όμως οι δύο Απόστολοι πέρασαν απέναντι στη Μικρά Ασία για να συνεχίσουν το αποστολικό τους έργο, ο Μάρκος δεν τους ακολούθησε. Γι’ αυτό ο απόστολος Παύλος, παρά την επιμονή του Βαρνάβα, αρνήθηκε να πάρει και πάλι μαζί του τον Μάρκο στη δεύτερη αποστολική περιοδεία του. Κατόπιν όμως τον δέχθηκε και πάλι και τον είχε μαζί του στην πρώτη του φυλάκιση στη Ρώμη. Αλλά και στη δεύτερη φυλάκισή του ο Παύλος ζήτησε και πάλι τον Μάρκο κοντά του, διότι, όπως έγραψε, του ήταν «εύχρηστος εις διακονίαν». Πράγματι ο Μάρκος πήγε στη Ρώμη.

Κατόπιν συναντήθηκε και πάλι με τον απόστολο Πέτρο και στου στάθηκε βοηθός. Ονομάσθηκε μάλιστα «ερμηνευτής» του Πέτρου, διότι στο Ευαγγέλιό του ο Μάρκος διέσωσε το κήρυγμα του αποστόλου Πέτρου. Σύμφωνα με την παράδοση ο Μάρκος ίδρυσε την Εκκλησία της Αλεξανδρείας και κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Πεντάπολη. Κάποια μέρα όμως που κήρυττε στην Αλεξάνδρεια, τον άρπαξαν οι ειδωλολάτρες κι αφού τον έδεσαν με σχοινιά, τον έσερναν στους δρόμους της πόλεως, όπου και πέθανε από τα τραύματά του. Έμεινε «πιστός άχρι θανάτου». Και μας άφησε ως ιερά παρακαταθήκη το ιερό του Ευαγγέλιο και την αγιασμένη βιοτή του. Ας τον μιμούμαστε κι εμείς στον ιεραποστολικό του ζήλο, στην πολύπλευρη διακονία του, στην αγία ζωή του.

Περιοδικό «Ο Σωτήρ», αριθ. 1999

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ