Η ιστορία και η σημασία του κομποσχοινιού

3
21123
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (9 ψήφοι, μέσος όρος: 4.67 από 5)
Loading...

–Γέροντα, ποιά σημασία έχει το κομποσχοίνι;

–Το κομποσχοίνι είναι μια κληρονομιά, μια ευλογία, που μας έχουν αφήσει οι Άγιοι Πατέρες μας. Και μόνο γι’ αυτό έχει μεγάλη αξία. Βλέπεις, σε κάποιον αφήνει ο παππούς του μια κληρονομιά ένα ασήμαντο πράγμα και το έχει μετά σαν φυλαχτό, πόσο μάλλον το κομποσχοίνι που μας το άφησαν κληρονομιά οι Άγιοι Πατέρες!

Παλιά, που δεν υπήρχαν ρολόγια, οι μοναχοί μετρούσαν την ώρα της προσευχής με το κομποσχοίνι, αλλά οι κόμποι του κομποσχοινιού ήταν απλοί. Κάποτε ένας ασκητής έκανε πολύ αγώνα, πολλές μετάνοιες κ.λπ., και ο διάβολος πήγαινε και έλυνε τους κόμπους του κομποσχοινιού του. Έκανε – έκανε μετάνοιες ο καημένος και απέκαμε, γιατί δεν μπορούσε να τις μετρά, αφού ο διάβολος του έλυνε συνέχεια τους κόμπους. Τότε παρουσιάσθηκε Άγγελος Κυρίου και του δίδαξε πώς να πλέκει τους κόμπους, ώστε σε κάθε κόμπο να σχηματίζονται εννέα σταυροί. Ο διάβολος μετά, ο οποίος τρέμει τον σταυρό, δεν μπορούσε να τους λύση. Έτσι κάθε κόμπος του κομποσχοινιού έχει εννέα σταυρούς, που συμβολίζουν τα εννέα τάγματα των Αγγέλων.

–Γέροντα, τι σημαίνουν οι τριάντα τρεις, οι πενήντα, οι εκατό και οι τριακόσιοι κόμποι που έχουν τα κομποσχοίνια;

–Μόνον ο αριθμός τριάντα τρία είναι συμβολικός συμβολίζει τα τριάντα τρία χρόνια που έζησε ο Χριστός επάνω στην γη. Οι άλλοι αριθμοί απλώς μας βοηθούν να μετράμε τις μετάνοιες που κάνουμε ή πόσες φορές θα πούμε την ευχή.

Μερικές μηχανές έχουν ένα σχοινί με μια χειρολαβή στην άκρη και, όταν θέλεις να τις βάλεις μπρος, τραβάς μερικές φορές το σχοινί με δύναμη, μέχρι να ξεπαγώσουν τα πνευματικά λάδια. Έτσι και το κομποσχοίνι είναι το σχοινί το οποίο τραβάμε μία – δύο – πέντε – δέκα φορές και ξεπαγώνουν τα πνευματικά λάδια και παίρνει μπρος η πνευματική μηχανή της αδιάλειπτου προσευχής, οπότε δουλεύει μετά μόνη της η καρδιά στην ευχή. Αλλά, και όταν η καρδιά πάρει μπρος στην ευχή, και πάλι δεν πρέπει να καταργήσουμε το κομποσχοίνι, για να μην παρακινηθούν και άλλοι να το καταργήσουν, ενώ δεν πήρε ακόμη μπρος η καρδιά τους στην ευχή.

–Όταν, Γέροντα, κρατώ το κομποσχοίνι μου και λέω την ευχή μηχανικά, μήπως υπάρχει κίνδυνος ανθρωπαρέσκειας;

–Αν κάνεις κομποσχοίνι εξωτερικά από ανθρωπαρέσκεια, ακόμη και τα χέρια σου να ξεφλουδίσεις, σε τίποτε δεν θα σε ωφελήσει. Μόνον κούραση θα σου φέρει και την ψευδαίσθηση ότι δήθεν ασχολείσαι με την νοερά προσευχή.

–Γέροντα, εγώ δεν έχω συνηθίσει να κρατώ κομποσχοίνι.

–Το κομποσχοίνι να το κρατάς, για να μην ξεχνάς την ευχή, την οποία πρέπει να εργάζεσαι εσωτερικά, στην καρδιά. Όταν μάλιστα βγαίνεις από το κελί σου, να θυμάσαι ότι ο εχθρός είναι έτοιμος για επίθεση. Γι’ αυτό, να μιμήσαι τον καλό στρατιώτη που βγαίνοντας από το πολυβολείο έχει πάντοτε «ανά χείρας» το αυτόματο όπλο. Το κομποσχοίνι έχει μεγάλη δύναμη είναι το όπλο του μοναχού και οι κόμποι είναι σφαίρες, που θερίζουν τα ταγκαλάκια.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Λόγοι ζ’-Περί Προσευχής», Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πραγματικά ο τρόπος που εξήγησέ ο Γέροντας για το ποιά σημασία έχει το κομποσχοίνι είναι αναλυτικός & μας βοηθά να μάθουμε την αξία του. Δυστιχός στις μέρες μας το κομποσχοίνι αρκετοί άνθρωποι το έχουν απλά για στόλισμα & ομορφιά σε τι λάθος πέφτουμε.

 2. Το κομποσκοίνι δεν είναι κληρονομιά των Άγιων Πατέρων .
  Το κομποσκοίνι είναι επινόηση Ινδουιστών ή Βουδιστών.
  Από τους Βουδιστές το πήραν οι Άραβες Μουσουλμάνοι με την κατάκτηση του Πακιστάν.
  Από τους Άραβες Μουσουλμάνους το πήραν οι Παπικοί με τις σταυροφορίες, όπως τον Αριστοτέλη & την Άλγεβρα.
  Από του Παπικούς το πήραν οι Ορθόδοξοι μετά το 1500.
  Από του Παπικούς πήραν επίσης οι Ορθόδοξοι πριν την Τουρκοκρατία, μεταξύ πολλών άλλων, και την αιρετική εικόνα που απεικονίζει τον Πάτερα γέρο άνθρωπο, τον Υιό νέο άνθρωπο και το Άγιο Πνεύμα ως περιστέρι.

 3. Δενν τα ξερεις τα πράγματα καλά. Άλλο το κομποσχοινι και αλλο το ροζάριο και άλλη η πατερημη και άλλο το κομπολόι. Στον Ορθόδοξο μοναχισμό τ κόμποσχοίνι χρησιμοποιείται έδω και παρα πολλούς αιωνές. Πρίν εμφανισθεί το Ισλάμ. Δες αρχαίες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ