Ανατροπή των κατεστημένων

0
375
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Στη νέα υπερφυσική πραγματικότητα που με το Σταυρό και την Ανάστασή Του και με την αποστολή του Παναγίου Πνεύματος θεμελίωσε επί της γης ο Χριστός, στην αγία Του Εκκλησία, ανατρέπονται όλα τα κατεστημένα, νέοι νόμοι θεσπίζονται και νέες αρχές ισχύουν. Τα περισσότερα μπορεί να είναι τα πιο λίγα, αποκτούν αυτοί που δίνουν, και κερδίζουν όσοι ελεούν. Είναι μακάριοι οι πενθούντες, και πρώτοι γίνονται οι έσχατοι. Ελεύθεροι αναδεικνύονται οι ταπεινοί δούλοι, και αληθινά σοφοί οι κατά κόσμον άσημοι και μωροί. Και το πιο παράδοξο: τη ζωή την αληθινή την κερδίζουν κάθε μέρα μόνον όσοι ξέρουν κάθε μέρα να πεθαίνουν.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει ότι η δόξα και η δυναστεία και ο πλούτος και η ευδοκίμηση «και πάντα τα τοιαύτα» είναι αγαθά που οι άνθρωποι του κόσμου τα έχουν μόνο κατ’ όνομα, ενώ εμείς τα έχουμε στην πραγματικότητα · όπως ακριβώς και τα αντίθετα, δηλαδή «τα λυπηρά, θάνατος και ατιμία και πενία και όσα τοιαύτα», εμείς μεν τα έχουμε κατ’ όνομα, εκείνοι δε τα υποφέρουν στην πραγματικότητα.

Όλα αυτά έχουν τελείως διαφορετικό περιεχόμενο στη γλώσσα του κόσμου απ’ ό,τι στο δικό μας λεξιλόγιο. Οι άγιοι Απόστολοι κήρυξαν σ’ όλο τον κόσμο «ετέραν ημίν ζωήν εισάγοντες και βίον άλλον, και πλούτον και πενίαν, και ελευθερίαν και δουλείαν, και ζωήν και θάνατον, και κόσμον και πολιτείαν, πάντα εξηλλαγμένα». Απ’ όλες αυτές τις καταστάσεις περνούμε με άλλο τρόπο εμείς. «Ου γάρ εστι τα παρ’ ημίν οία τα έξωθεν».

Όλα αυτά τα «έξωθεν» στοιχεία, τα στοιχεία του παλαιού κόσμου, πέρασαν μέσα από το πυρ που ήλθε ο Χριστός να φέρει στη γη, μέσα από τη φωτιά της Πεντηκοστής, από το καμίνι της πίστεως, και εκεί έλειωσαν. Και ξαναγεννήθηκαν όλα καινούργια, διαφορετικά, άλλης υφής, άλλης δομής και αξίας. Και έγιναν στοιχεία ικανά να συνθέσουν τον νέο κόσμο, στον οποίο καλούμαστε να ζήσουμε, τον κόσμο της Βασιλείας του Θεού.

Όσοι βαδίζουν την οδό του Κυρίου, οι οδίτες του κόσμου αυτού και πολίτες της Βασιλείας της άνω, είναι οι άνθρωποι οι αναγεννημένοι, οι πνευματικοί, οι καινοί άνθρωποι, που δεν τους φοβίζει πλέον ο θάνατος, δεν τους βαραίνει η ζωή, δεν τους τρομάζει η αιωνιότητα, δεν τους γερνά η ακατάσχετη ροή του χρόνου, δεν υπάρχει τίποτε και κανείς που να μπορεί να τους βλάψει. Είναι οι αναγεννημένοι από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, οι ανεξήγητοι και τρελοί για τον κόσμο, οι «μωροί διά Χριστόν» (Α΄ Κορ. δ΄ 10), που ζουν και ενεργούν με νέες αρχές, νέους νόμους και κανόνες, για νέους σκοπούς και ιδανικά. Αυτοί μπορούν να πουν με τον απόστολο Παύλο: «Ημείς ου το πνεύμα του κόσμου ελάβομεν, αλλά το Πνεύμα το εκ του Θεού, ίνα ειδώμεν τα υπό του Θεού χαρισθέντα ημίν» (Α΄ Κορ. Β΄ 12).

Μόνον αυτοί μπορούν να δουν μέσα από τα ερείπια του φθαρτού και παρερχόμενου κόσμου να αναδύεται ο απαστράπτων κόσμος του Θεού και να ακούσουν τη φωνή του μόνου Καινοποιού, του Κυρίου Ιησού Χριστού, που από τις τελευταίες σελίδες της Αποκαλύψεως ακούγεται μεγαλειώδης και θριαμβευτική: «Ιδού καινά ποιώ πάντα» (Αποκ. Κα΄ 5).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ