Αγάπη και αυτογνωσία

7
2132
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (1 ψήφοι, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Loading...

Ασφαλώς, ως αγωνιζόμενοι χριστιανοί, νιώθουμε μέσα μας τη λαχτάρα για αγάπη προς τους άλλους. Ασφαλώς μας συγκινεί η σκέψη να αγαπούμε τον ένα όπως όλους μαζί και όλους όπως τον ένα. Μεγάλος αυτός ο πόθος, αν υπάρχει μέσα μας, και ίσως είναι το πιο μεγάλο επιδιωκτέο τέλος. Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε την πραγματικότητά μας, ποιοι ακριβώς είμαστε, ποια είναι η φυσική μας κατάσταση, προτού επιχειρηθεί η εν Χριστώ μεταμόρφωσή μας στο καμίνι της αγάπης για τον ίδιο και διά μέσου Αυτού για τους αδελφούς μας συνανθρώπους.

Συχνά μιλώντας για αγάπη λησμονούμε το έδαφος, στο οποίο αυτή φυτρώνει. Γι’ αυτό συμβαίνει τούτο το παράδοξο, ενώ ο πόθος μας για αγάπη μπορεί να είναι πολύ μεγάλος, όμως ο τόπος, όπου πρέπει να αναπτυχθεί, η καρδιά μας δηλαδή, που την πλημμυρίζει αυτός ο πόθος, συμβαίνει να είναι εντελώς ακατάλληλος για ένα τέτοιο ουράνιο φυτό. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να «ωδίνει όρος και να τίκτει μυν», να παρουσιάζεται δηλαδή μια πολύ μεγάλη δυσαναλογία ανάμεσα σ’ αυτό, που ποθούμε και σε αυτό, που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Πρώτιστο έργο μας με άλλα λόγια είναι, προκειμένου να εξασκήσουμε έργο αληθινό αγάπης, να αναγνωρίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε την πνευματική μας ποιότητα, ποιοι δηλαδή είμαστε στην πραγματικότητα.

Η αληθινή γνώση του εαυτού μας και η ειλικρίνεια έναντί του θα μας πείσει, ότι βασικά έχουμε μια σχεδόν ακατανίκητη τάση να αναζητούμε φανερά ή όχι, συνειδητά ή όχι, θεληματικά ή όχι, τον ίδιο τον εαυτό μας διά μέσου της αγάπης προς τους άλλους. Μπορεί να αναζητούμε μόνο τη δική μας συναισθηματική ευφορία και μια συγκινησιακή έκταση, μια ευχαρίστηση προσωπική μέσω της αγάπης, πράγμα που άλλοι θα επεδίωκαν με άλλα μέσα. Και το ερώτημα είναι: κάνουμε τα έργα της αγάπης και γενικά αγαπούμε, για να ικανοποιούμε τον εαυτό μας με το ευάρεστο συναίσθημα, που αυτή δημιουργεί, και αυτό θέλουμε μόνο, και όχι τη χαρά και την ευτυχία του άλλου; Και μπορεί έτσι να κάνουμε το έργο της αγάπης π.χ. μόνο για να ακούμε ευχαριστίες, για να μας αναγνωρίζουν ως ευεργέτες, για να κάνουν λόγο για μας, και από την άλλη να αποφεύγουμε δύσκολες περιπτώσεις αγάπης και κόπους και θυσίες, που δεν πρόκειται να αναγνωρισθούν. Γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε και να κάνουμε φρόνημά μας, πως το κύριο χαρακτηριστικό της αγάπης είναι η αυτολησμοσύνη και το «μη ζητείν τα εαυτής». Γι’ αυτό άλλωστε συνιστά ο Κύριος το «μη γνώτω η αριστερά (μας) τι ποιεί η δεξιά» μας και την όσο γίνεται με περισσότερη επιμέλεια «εν τω κρυπτώ» διενέργειά της.

(Από το βιβλίο του π. Ευσεβίου Βίττη «Εμείς και η αγάπη μας» των εκδόσεων «Ορθόδοξος Κυψέλη»)

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολύ όμορφο το κείμενο. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι η Εκκλησία ζητά από τον άνθρωπο να γνωρίσει σε βάθος την προσωπικότητά του, να παραμερίσει και να εξαλείψει τις εφάμαρτες πτυχές της και τελικά να γεννηθεί καινούργιος, ταπεινός πραγματικά χαριτωμένος και αξιαγάπητος άνθρωπος.

 2. Μεγάλη κουβέντα το “να γνωρίσουμε τον εαυτό μας” όπως αναφέρεται παραπάνω.Όποιος το επιχείρησε συνειδητά δεν έχει παρά να συμφωνήσει πως βρέθηκε μπροστά σε απύθμενο χάος… Όποιος πάλι ισχυρίζεται πως κατέχει γνώση του εαυτού του…ας το νομίζει…

  Συγκρατώ απο το παραπάνω κείμενο πως “το κύριο χαρακτηριστικό της αγάπης είναι η αυτολησμοσύνη και το «μη ζητείν τα εαυτής»” Νομίζω πως είναι και η έμπρακτη εφορμογή, η ουσία και η απόδειξη της αληθινής αγάπης.

  • Εάν το κάνεις όμως με βαθιά πίστη ότι υπακούς στο θέλημα του Θεού, με προσευχή και με εντολή και βοήθεια του πνευματικού τότε το απύθμενο χάος αποκτά πυθμένα! Και βέβαια δεν είναι εύκολο αλλά τα αδύνατα παρα ανθρώποις…!

   • Rodana καλημέρα!! Μ’ ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι της αυτογνωσίας. Μπορείς να μου στείλεις πληροφορίες σχετικά με αυτό στο email? Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει…?
    Ευχαριστώ!

 3. […] Πηγή: http://www.xfd.gr/%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B6%CF%89%CE%AE/%C… Αναρτήθηκε στις Γενικά. Ετικέτες: πνευματική μας ποιότητα, Αγάπη, έργα της αγάπης, αυτογνωσία, αγωνιζόμενοι χριστιανοί, η καρδιά. Leave a Comment » LikeBe the first to like this post. « Οι φωνές των γονιών είναι ο εφιάλτης των παιδιών (Πρακτικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να μην τραυματίζουμε τις ψυχές των παιδιών μας) Blog στο WordPress.com. Theme: Garland by Steven Wittens and Stefan Nagtegaal. […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ