Το κουτσομπολιό τυφλώνει τον άνθρωπο

4
2538
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (1 ψήφοι, μέσος όρος: 4.00 από 5)
Loading...

Η καταλαλιά είναι πολύ βαρύ και ολέθριο αμάρτημα. Ωστόσο μερικοί άνθρωποι την έχουν σαν τροφή και ξεκούραση. Εσύ όμως, πιστή στον Κύριο αδελφή, να μη δεχθείς μέσα σου τα ξένα κακά, αλλά να διατηρείς την ψυχή σου αμόλυντη. Γιατί, αν δεχθείς τα βρωμερά λόγια εκείνου που καταλαλεί, θα προξενήσεις στην προσευχή σου, με τους λογισμούς, κηλίδες ακαθαρσίας και θα μισήσεις αδικαιολόγητα αυτούς που σε συναναστρέφονται. Γιατί, όταν τ’ αφτιά σου θα γεμίσουν από την απανθρωπιά αυτών που καταλαλούν, τότε όλους θα τους υποτιμάς και όλους θα τους θεωρείς το ίδιο ακάθαρτους· όπως ακριβώς και το μάτι, όταν θαμπωθεί από δυνατό έγχρωμο φως, δεν μπορεί να διακρίνει καθαρά το σχήμα των αντικειμένων που βλέπει.

Πρέπει λοιπόν να φυλάμε τη γλώσσα μας και τ’ αφτιά μας, ώστε μήτε να λέμε τίποτα κακό για τον πλησίον μας, μήτε ν’ ανεχόμαστε καν ν’ ακούμε κάτι τέτοιο. Γιατί έχει γραφτεί: «Ου παραδέξη ακοήν ματαίαν» (Εξ. 23:1). Και αλλού: «Τον καταλαλούντα λάθρα τον πλησίον αυτού, τούτον εξεδίωκον» (Ψαλμ. 100:5). Και σ’ άλλο σημείο πάλι: «Όπως αν μη λαλήση το στόμα μου τα έργα των ανθρώπων…» (Ψαλμ. 16:4). Εμείς όμως μιλάμε ακόμα και για έργα που δεν έκαναν οι άνθρωποι! Γι’ αυτό πρέπει όχι μόνο να μην πιστεύουμε όσα μας λένε και να μην τα παραδεχόμαστε καθόλου, αλλά και να ενεργούμε και να μιλάμε σύμφωνα με το παράδειγμα του προφήτη: «Εγώ δε… εγενόμην ωσεί άνθρωπος ουκ ακούων και ουκ έχων εν τω στόματι αυτού ελεγμούς” (Ψαλμ. 37:15).

Από το βίο της αμμάς Συγκλητικής

Καταλαλιά
Φωτογραφία: Lee Carson

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κάτι που ίσως, δε χρήζει σημασίας, αλλά… γιατί στην αρχή του το κείμενο αναφέρεται μόνο στο θηλυκό γένος; Να υποθέσω ότι στο αρσενικό γένος δε συναντάει κανείς αυτό το φαινόμενο;
    Όντως, είναι γεγονός ότι αποτελεί τροφή για πολλούς. Άντρες και γυναίκες. Και το ακόμη πιο άσχημο είναι ότι έχει γίνει πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας… αλλά όσο το συναντάει κανείς στις γυναίκες, άλλα τόσο το συναντάει και σε μας. Κρίμα!

    • Ίσως αναφέρεται σε θηλυκό γένος καθώς η Αγία Συγκλητική μιλούσε κυρίως σε νέες κοπέλες και μοναχές που ζητούσαν την καθοδήγησή της. Σίγουρα μας αφορά όλους. Καλό αγώνα.

  2. Πάντως όσες φορές κουτσομπολεύω κάποιον άλλες τόσες συνειδητοποιώ ότι έχω πέσει έξω και ότι δεν πρέπει να λέω τίποτα για κανένα!!Τα φαινόμενα συνέχεια απατούν!!Πάντως είναι μια ελκυστική συνήθεια που δύσκολα κόβεται..Αλλά έχει ο Θεός και όταν θελήσουμε μας δίνει!

  3. Ναι,δυστυχώς δύσκολα κόβεται! Το άσχημο είναι ότι κρίνοντας τον αδελφό μας είναι σαν να κρίνουμε τον ίδιο τον Θεό. Εφ’ όσον Αυτός τον “ανέχεται” όπως είναι, πώς μπορούμε εμείς να κατακρίνουμε τις πράξεις του. Είναι σαν να λέμε στο Θεό ότι κάνει λάθος στη κρίση Του κι έτσι το πάθος τυφλώνει το μυαλό μας και μας κάνει να ξεχνάμε τα δικά μας λάθη.

    Είθε να μπει λίγο φως στη ψυχή μας τα φετινά Χριστούγεννα και να καθαρίσει λίγο η ψυχή μας από αυτό το πάθος!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ